Julenissen

- Hvis foreldre kan lyve så overbevisende over så lang tid, hva annet kan de lyve om?

Mener julenisseløgnen kan slå tilbake.

ER DET LURT? En britisk psykologiprofessor og en australsk psykolog mener at vi i større grad må snakke om julenisseløgnen, og kosekvensene av den. Illustrasjonsfoto: Sunny studio / Shutterstock / NTB scanpix
ER DET LURT? En britisk psykologiprofessor og en australsk psykolog mener at vi i større grad må snakke om julenisseløgnen, og kosekvensene av den. Illustrasjonsfoto: Sunny studio / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I et essay publisert i det britiske medinsintidsskriftet The Lancet Psychiatry skriver en britisk professor og en australsk psykolog om julenissen.

Christopher Boyle, professor i psykologi ved University of Exeter, og Kathryn McKay, klinisk psykolog og forsker ved University of New England, mener at løgnen om julenissen kan skade forholdet mellom foreldre og barn.

«Mens løgner som blir fortalt for egoistiske formål stort sett blir sett på som uakseptable, finnes det også noen grader av løgn som i større grad er akseptert. En såkalt hvit løgn som fortelles for å hindre at noen blir såret er bra. [...] Nå som vi snart går inn i juletida, hvor plasseres myten om julenissen og han tilbøyelighet til å bare gi gaver til barna som har vært 'snille'?», spør de to artikkelforfatterne.

- Hva annet lyver de om?

- Myten om julenissen er en så stor og langvarig løgn mellom foreldre og barn, at dersom forholdet dem i mellom er sårbart, kan dette være siste dråpe. Hvis foreldre kan lyve så overbevisende og over så lang tid, hva annet kan de lyve om?, forklarer McKay til The Guardian.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer