Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Julenissen

- Hvis foreldre kan lyve så overbevisende over så lang tid, hva annet kan de lyve om?

Mener julenisseløgnen kan slå tilbake.

ER DET LURT? En britisk psykologiprofessor og en australsk psykolog mener at vi i større grad må snakke om julenisseløgnen, og kosekvensene av den. Illustrasjonsfoto: Sunny studio / Shutterstock / NTB scanpix
ER DET LURT? En britisk psykologiprofessor og en australsk psykolog mener at vi i større grad må snakke om julenisseløgnen, og kosekvensene av den. Illustrasjonsfoto: Sunny studio / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et essay publisert i det britiske medinsintidsskriftet The Lancet Psychiatry skriver en britisk professor og en australsk psykolog om julenissen.

Christopher Boyle, professor i psykologi ved University of Exeter, og Kathryn McKay, klinisk psykolog og forsker ved University of New England, mener at løgnen om julenissen kan skade forholdet mellom foreldre og barn.

«Mens løgner som blir fortalt for egoistiske formål stort sett blir sett på som uakseptable, finnes det også noen grader av løgn som i større grad er akseptert. En såkalt hvit løgn som fortelles for å hindre at noen blir såret er bra. [...] Nå som vi snart går inn i juletida, hvor plasseres myten om julenissen og han tilbøyelighet til å bare gi gaver til barna som har vært 'snille'?», spør de to artikkelforfatterne.

- Hva annet lyver de om?

- Myten om julenissen er en så stor og langvarig løgn mellom foreldre og barn, at dersom forholdet dem i mellom er sårbart, kan dette være siste dråpe. Hvis foreldre kan lyve så overbevisende og over så lang tid, hva annet kan de lyve om?, forklarer McKay til The Guardian.

«Er verden så ille at vi bestemmer oss for at det er bedre å bruke rundt ti år på å lyve til barn om en stor, jovial mann som gir dem pakker ved hjelp av mytiske skapninger, fordi det fører til større glede i jula? Som tidligere barn husker begge artikkelforfatterne den store skuffelsen da de fant ut at julemagien var skapt av mennesker.»

Boyle og McKay skriver at barn i utgangspunktet tror på alt foreldrene forteller dem, som en del av overlevelsesinstinktet, og mener at foreldre i stor grad bruker ikke-eksisterende ting for å ha kontroll på barna sine. Samtidig lufter de muligheten for at løgnen om julenissen også gjør høytiden mer positiv for foreldrene: De lengter tilbake til tida hvor de selv trodde på det ikke-eksisterende.

- Noen foreldre bruker det som et kontrollvektøy når de er stressa i perioden før jul. Det er nok ikke den beste oppdragelsesmetoden. Man snakker om at en mytisk skapning kommer til å bestemme hvorvidt du får gaver eller ikke, sier Christopher Boyle til The Guardian, og sikter til teorien om at barna bare får gaver dersom de har oppført seg pent.

Tror barna skjønner det selv

Helge Holgersen, førsteamanuensis ved institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen, er uenig med de to artikkelforfatterne. Han tror at barna, gjennom andre sammenhenger, raskt skjønner at julenissen ikke er ekte.

- Jeg husker to barn i min egen klasse som begynte å gråte da noen fortalte dem at julenissen ikke var ekte. Barn med problemer tror jeg kan slite litt mer med det enn det den jevne unge gjør. Man kan jo også dra en sammenlikning til for eksempel religion. Ingen reagerer på at foreldre forteller barna om gud. Hvis man setter julenissen i en større sammenheng, tror jeg det er lite å være urolig over.

Holgersen mener det er viktig at foreldrene har en egen voksenverden – og at barna dermed ikke får ta del i absolutt alt som skjer.

- Det er sånn det skal være. Foreldre skal ikke fortelle alt til barna sine. Til forskjell fra å skjerme dem fra nyheter på tv, er julenissen god. Han er ikke ute etter å kverke folk. Det skal noe til for at det blir opprørende at en snill mann gir dem gaver. Samtidig er det klart at små barn kan bli redde for en julenisse med mørk stemme og mye skjegg, men vi er laget mye mer solide og robuste enn det folk liker å tro. Jeg brenner litt for tanken om at det er overdrevet at alt kan være med på å skade barna.

Den fulle julenissen

I stedet for å snakke om hvorvidt julenissen kan være skadelig for barna eller ikke, mener Helge Holgersen at man bør snakke om foreldre som blir fulle foran barna i juletida.

- Det er mye verre. Jeg ville vært langt mer bekymret for det. Den fulle julenissen er ikke hyggelig i det hele tatt, og det er ofte det barn forteller om når de forteller om jula.

- Er det positivt for barn å ha et moment som julenissen i desember?

- Jeg tror det er et godt innslag for de fleste barn. Det er noe litt hemmelig, mystisk og usikkert over det: «Hvem er julenissen?», «Kommer han i år?». De synes nok det er litt ekstra gøy, sier Holgersen, og legger til:

- Julenissen er jo heller ingen spøk. Han lever, jeg kjenner ham.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!