Oslo  20161206.
Utsette slukking av FM-nettet. Fremskrittsparti-representant Helge Andre Njåstad følger tirsdag debatten om å utsette debatten om å utsette slokking av FM-nettet. Saken skulle blitt behandlet i Stortinget i Oslo tirsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20161206. Utsette slukking av FM-nettet. Fremskrittsparti-representant Helge Andre Njåstad følger tirsdag debatten om å utsette debatten om å utsette slokking av FM-nettet. Saken skulle blitt behandlet i Stortinget i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Hvis Frp får det som de vil, kan ekstreme ytringer på Facebook være nok til å ta fra deg NAV-støtte

- Ekstremisme må møte med ekstreme tiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har allerede sendt på høring et forslag om at forvaltningen skal kunne ta fra folk statsborgerskapet hvis en «framtidsrettet risikovurdering» betegner dem som en trussel mot Norge.

Nå vil Frp på Stortinget gå enda lenger - og sørge for at potensielle terrorister også mister alle sine velferdsytelser i Norge.

- Vi burde innføre et regelverk som sier at dersom man deltar i trening, har kontakt med terrornettverk på noen måte eller viser støtte muntlig, skriftlig eller økonomisk, skal konsekvensen være at man mister alle velferdsytelser fra Norge, i tillegg til at statsborgerskapet selvsagt må ryke, sier leder Helge Andre Njåstad (Frp) i kommunalkomiteen på Stortinget.

- Det holder ikke å skrive på facebook at man støtter IS?

- Jo, hvis man er ekstrem på facebook i en sånn grad at du kan være en trussel mot befolkningen i Norge, bør det jo det. Nøyaktig hvordan det skal avgrenses, må vi utrede nærmere, sier Njåstad.

- Må møtes med ekstreme tiltak

Det kontroversielle utspillet går lenger enn forslaget regjeringa har sendt på høring, ved at velferdsgoder brukes som pressmidler for å unngå radikalisering.

Frp på Stortinget vil ifølge Njåstad også gå lenger enn regjerings-Frp, ved å kriminalisere det Njåstad omtaler som «første skritt mot terror» gjennom endringer i straffeloven.

Han innrømmer at forslaget fra Frp er ekstremt, men mener det er nødvendig for å sikre befolkningens sikkerhet.

- Ekstremisme må møtes med ekstreme tiltak, sier Njåstad.

- Hvor skal grensa gå?

- Vi må sette grensa på en sånn måte at man straffer dem som aktivt har tatt kontakt med noen av de ekstreme miljøene.

- Kan ikke det du foreslår være til hinder for ytringsfriheten?

- Det å beskytte befolkningen mot terror, må gå foran andre individuelle retninger, sier Njåstad.

Skal skje uten dom

Hvis Frp får det som de vil, skal tapet av velferdsgoder skje som en reaksjon fra forvaltningen, uten at noen er dømt i rettsvesenet først.

Både regjeringens forslag og det mer ytterligende forslaget fra Stortings-Frp, er for seint presentert til å bli behandlet i inneværende stortingsperiode.

Det er altså ikke før til høsten at spørsmålene kan bli behandlet i Stortinget.

- Det kan bli et dok 8-forslag (et representantforslag i Stortinget, journ.anm), at man ber regjeringen om å utrede det, eller at det blir en del av vår neste regjeringsplattform. Det får vi nesten se an litt. Poenget nå er å reise debatten, sier Njåstad.

- Er ikke dette bare valgflesk fra Frp?

- Det er ikke valgflesk. Situasjonen i Manchester viser at vi hele tiden må være på, og foreslå ekstreme tiltak, sier Njåstad.

- Hvorfor fremmer ikke regjeringen din det du nå foreslår?

- I Frp utvikler vi politikk både på Stortinget og i regjeringen, sier Njåstad.

Kritisk

Aps innvandringspolitiske talsmann Stein Erik Lauvås rister på hodet over forslaget - og er oppgitt over at Frp på Stortinget mener noe helt annet enn Frp i regjering.

- Her sitter altså Frp i regjering, og hvis regjeringen leverer noe til Stortinget må man kunne anta at det er Frp og Høyre som står bak det. Og så sier du at Frp på Stortinget skal mene noe utover det? Da må man lure på hvordan denne regjeringen egentlig styres. Dette høres fryktelig rotete ut, men jeg vil avvente hva å se hva som kommer, sier Lauvås.

Foreløpig har han ikke fått noen av de to forslagene på bordet, og han er derfor forsiktig med å kommentere saken, utover å si at «det ikke høres spesielt rettsikkert ut».

Høyre-veteran Michael Tetzschner er positiv til regjeringens forslag, men har større problemer med å svelge utspillet fra Frp på Stortinget.

Får ikke Høyre-støtte

Norske velferdsgoder bør ikke brukes som straff, mener Høyre-politikeren.

- Hvis velferdsytelser ikke er noen belønning, kan det heller ikke være noen straff. Kriminelle handlinger skal utsettes for vanlige sanksjoner, og det er ikke inndragning av velferdsytelser, men bøter og det strafferegisteret ellers har å by på av reaksjoner, sier Michael Tetzschner

Han påpeker at det er forskjell på hvor mye folk får utbetalt i støtte fra NAV.

Dermed kan mennesker - dersom Frps forslag går gjennom - risikere å bli påført ulik straff for samme handling.

- Det er på alle måter et problematisk forslag, sier Tetzschner.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra innvandringsminister og fiskeriminister Per Sandberg (Frp) til saken, uten å få napp.