Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

10 år siden Hamas tok kontroll i Gaza:

- Hvis grensa åpnet, ville alle ha dratt. Og Hamas ville stått først i køen

For fem år siden advarte FN om at Gaza vil bli ubeboelig i 2020. Nå ser situasjonen enda verre ut.

SPERRET INNE: En palestinsk jente ser ut gjennom Rafah-porten, som er grensa mellom Gaza og Egypt. Siden 2015 har denne grensa vært så godt som hermetisk stengt, som gjør at palestinerne i Gaza er sperret inne på det som er et av verdens tettest befolkede områder. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / Scanpix
SPERRET INNE: En palestinsk jente ser ut gjennom Rafah-porten, som er grensa mellom Gaza og Egypt. Siden 2015 har denne grensa vært så godt som hermetisk stengt, som gjør at palestinerne i Gaza er sperret inne på det som er et av verdens tettest befolkede områder. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommerferie for nordmenn flest: Reiser og opplevelser. Sol, sommer og slaraffenliv.

Sommerferie i Gaza: Barn og voksne har sommerferie, men ingen steder å dra. De er er «innesperret» fra resten av verden på et av verdens mest overbefolkede områder. De er uten strøm og rent vann, lever under fattigdomsgrensa og har mistet håpet.

«Livet for den vanlige palestineren i Gaza blir mer og mer forferdelig. I år er det mangelen på strøm som forverrer folks liv, men dette kommer på toppen av alle de andre kroniske og akutte problemene som har blitt del av Gaza-palestinernes «normale» liv», skriver FN-sjefen Robert Piper i en ny rapport.

10 Hamas-år - tre kriger

FN-rapporten heter «Gaza ti år etter», og er et nedslående dokument på hvor ille situasjonen har blitt i Gaza etter at Hamas tok over kontrollen i 2007, etter en voldsom og blodig maktkamp mot Fatah og de palestinske selvstyremyndighetene.

SOMMERIDYLL. ELLER? Palestinere i Gaza på stranda på en av de alltid varme sommerdagene denne måneden. I motsetning til i Norge, er du garantert minimum 30 grader daglig, som oftest nærmere 40. Når elektrisiteten er fraværende - og drikkevannet likeså - føles livet til de rundt to millioner innesperrede menneskene forferdelig. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix
SOMMERIDYLL. ELLER? Palestinere i Gaza på stranda på en av de alltid varme sommerdagene denne måneden. I motsetning til i Norge, er du garantert minimum 30 grader daglig, som oftest nærmere 40. Når elektrisiteten er fraværende - og drikkevannet likeså - føles livet til de rundt to millioner innesperrede menneskene forferdelig. Foto: Mohammed Salem / Reuters / Scanpix Vis mer

Siden den gangen har israelske myndigheter hatt en blokade rundt Gaza, og der situasjonen har gått fra vanskelig til ille til prekær. Innbyggerne har også opplevd tre voldsomme kriger med Israel (2008-09, 2012 og 2014).

- De verste ti årene av mitt liv, sier en Hamas-kritiker i Gaza til NPR.

Siden Hamas kom til makta, har grensene ut av Gaza vært så godt som hermetisk stengt for innbyggerne, og FN har gang på gang slått alarm.

STADIGE PROTESTER: Palestinske demonstranter er i sammenstøt med israelske tropper like ved grensa mellom Israel og Gaza tidligere denne måneden. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / Scanpix
STADIGE PROTESTER: Palestinske demonstranter er i sammenstøt med israelske tropper like ved grensa mellom Israel og Gaza tidligere denne måneden. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / Scanpix Vis mer

- For fem år siden advarte FN om at Gaza ble ubeboelig i 2020, men situasjonen forverrer seg enda raskere enn vi fryktet, og den gjør det mens vi ser på, sier FN-sjefen i Gaza, Piper.

Helsesituasjonen for de to millioner innbyggerne forverres stadig. Arbeidsledigheten stiger, strømmen forsvinner, kloakken flyter og vannsituasjonen er prekær.

Kruttønne av ekstremisme

BOMBES JEVNLIG: En palestinsk mann holder et Hamas-flagg mens han går rundt og inspiserer ruinene etter et israelsk bombeangrep tidligere i år. Den overbefolkede stripen bombes jevnlig. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / Scanpix
BOMBES JEVNLIG: En palestinsk mann holder et Hamas-flagg mens han går rundt og inspiserer ruinene etter et israelsk bombeangrep tidligere i år. Den overbefolkede stripen bombes jevnlig. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / Scanpix Vis mer

- Om ikke noe blir gjort, vil Gaza eksplodere, sa Mkhaimar Abusada, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Al-Azhar-universitetet i Gaza, til Dagbladet for to år siden. Han fryktet at Gaza blir en «kruttønne av ekstremisme», med nær to millioner mennesker uten noe håp om en bedre framtid.

«Bare et par timer med strømtilførsel daglig. Ingen barn husker at det en gang kom rennende og rent vann ut av springen ... ei heller at det var mulig å reise inn og ut av Gaza», skriver FN-sjef Piper i dag.

- Drukner i svette

Muhammad Shehada er fra Gaza, men studerer utviklingsstudier ved Lund-universitetet i Sverige. Han pratet nylig med familien i Gaza, og lurte på hvordan de klarte å sove om natta, når det var så varmt og fuktig - og ingen strøm.

«Vi sover ikke», forklarer hans 12-årige søster. Og hvis de klarer det, våkner de enten av de israelske dronene som overvåker Gaza fra oven døgnet rundt. Eller av mareritt: «Da våkner de, druknet i svette», skriver Shehada i sin spalte i den israelske avisa Ha'aretz.

Her forteller den palestinske menneskerettighetsaktivisten Shehada om de mange utfordringene vanlige folk i Gaza møter når de ikke har jobb - eller håp om å noen gang få det. Ungdoms-arbeidsløsheten er på 60 prosent, og stiger stadig.

- Alle vil dra

«Selv om jeg hører om alle problemene, klarer jeg ikke å kontrollere min nostalgi og hjemlengsel: Til Gaza, mine venner og familie», skriver han. Og ringer en venn og sier at kanskje det var en feil å forlate Gaza, og at han kanskje burde dra hjem igjen.

«IKKE VÆR DUM! (..) Husker du hvor ille Gaza var da du dro? Det var ingen ting i forhold til nå. Vi har aldri hatt det verre», sier vennen.

En annen venn skrev følgende: «Det er ikke noe håp, det er for seint. Alt er dødt».

«Hvis Rafah-grensa åpnet i morgen, ville alle ha dratt. Og Hamas ville ha stått først i køen», avslutter Shehada, som siterer en venn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!