- Hvis Gud vil tar vi Khartoum

Darfur-opprørere angrep Sudans hovedstad for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hundrevis av opprørere fra den omstridte Darfur-regionen støtte i går sammen med sudanske sikkerhetsstyrker i utkanten av hovedstaden Darfur.

Det er første gang den fem år lange væpnede konflikten i det vestlige Darfur har spredt seg til hovedstadsområdet.

Samtidig tilspisses forholdet til nabolandet Tsjad, som beskyldes for å ha vært delaktig i det oppsiktsvekkende angrepet.

- Hvis Gud vil tar vi makten

Landets innenriksminister sier at myndighetene lykkes med å jage bort opprørerne fra hovedstaden om lag tre timer etter at kampene brøt ut.

Myndighetene hevder også at de har drept en opprørsleder og hans medhjelper fra opprørsgruppen Justice and Equality Movement (JEM).

Og mens statlige fjernsynsmedier i Sudan viser bilder av opprørere lagt i håndhjern som fraktes gjennom gatene av regjeringssoldater, hevder opprørerne at de ikke led noen tap i gårsdagens kamper. Tvert imot, hevder de å ha vunnet stillinger inne i Khartoum.

- Vi prøver nå å ta kontroll over Khartoum. Hvis Gud vil tar vi makten. Det er bare et spørsmål, sier en kommandant for opprørsgruppen, Abdel Aziz el-Nur Ashr, til nyhetsbyrået Reuters. Han hevder også at opprørerne har støtte inne i hovedstaden, inkludert deler av regjeringshæren.

- Hvis Gud vil tar vi Khartoum

Opprørerne har også inntatt byen Omdurman, som ligger vis-à-vis Khartoum på andre siden av Nilen. TV-bilder derfra viser brennende biler, røyk og minst to døde.

- Jeg så døde i gatene og i brennende biler, sier Hatem, innbygger i Omdurman til nyhetsbyrået Associated Press.

Øyenvitnet sier at de fleste ofrene bar hodeplagg karakteristisk for opprørsområdene.

Opprørsgruppen JEM

På telefon til nyhetsbyrået AP bekrefter JEM-leder Abu Zuman at hundrevis av opprørere hadde nådd Omdurman og kjempet mot regjeringsstyrker.

- Vi inntok Omdurman med makt, sier han.

Med bare noen få tusen medlemmer er JEM langt dårligere rustet og langt færre enn den sudanske hæren, som anslås å være på 100 000 soldater. Opprørsgruppen utgjør likevel en alvorlig trussel mot den sudanske regjeringen.

De fleste rapporter tyder på at opprørerne sent i går måtte trekke seg tilbake. Nå voktes broene mellom Khartoum og Omdurman av regjeringssoldater. Panserede kjøretøyer patruljerer gatene, og det er innført portforbud.

Myndighetene advarer også mot at noen av opprørerne kan ha kastet uniformen og gjemmer seg blant sivilbefolkningen i hovedstadsområdet.

- Hvis Gud vil tar vi Khartoum

Opprørsgruppen JEM har sin opprinnelse i Sudans herjede Darfur-provins, hvor lokale etniske grupper har drevet væpnet kamp mot den arabiskdominerte regjeringen i Khartoum. Sentralregjeringen beskyldes for diskriminering av andre etniske grupper.

Det siste året har imidlertid JEM begynt å operere i Kordofan, den store provinsen som skiller hovedstaden og Darfur, skriver CNN.

Flere enn 200 000 er drept og 2,5 millioner er drevet på flukt i løpet av den fem år lange konflikten. Sudanske myndigheter nekter for beskyldningene pm at de støtter den proarabiske Janjaweed-militsen som har stått for de verste overgrepene i Darfur.

Bryter diplomatiske forbindelser med Tsjad

Samtidig trekkes Sudans naboland inn i Darfur-konflikten. Sudanske myndigheter beskylder offisielt Tsjad for å angripe et grenseområde fredag, slik at JEM-opprørerne i ly av det kunne nærme seg hovedstaden.

Derfor har Sudan nå brutt de diplomatiske forbindelsene til Tsjad, melder BBC.

Både Sudan og Tsjad beskyldes for å bruke militsgrupper i krigføring mot hverandre. I februar beskyldte Tsjad Sudan for å bevæpne opprørere som mislykkes i et angrep mot hovedstaden N’Djadema.

2000 opprørerne nådde helt fram til presidentpalasset før de flyktet til Sudan med styrker fra Tsjad i hælene.

ADVARTE: Gårsdagens angrep mot Khartoum kom etter at myndighetene i flere dager hadde advart mot at opprørere planla å angripe hovedstaden. Dette bildet viser JEM-opprørere 18. april.