«Hvis Hagen får det som han vil, kommer vi ut som tikkende bomber.»

I Oslo fengsel er fangene og de ansatte enige om følgende: Verken Carl I. Hagen eller de fleste andre politikere vet hva de snakker om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter ranet på Aker Brygge - der en av de innsatte i Oslo fengsel ble tatt på fersken under permisjon - har kritikken fra politikere vært massiv.

Vi er på fengslets stolthet, den såkalte «senioravdelingen». Her soner 20 menn lange dommer for alvorlig kriminalitet. De har kort tid igjen å sone etter å ha sittet årevis i fengsel og fått plass på den populære avdelingen fordi de har oppført seg bra.

Etter ranet på Aker Brygge der en av de innsatte, Lars Harnes, ble tatt på fersken under et døgns permisjon, har kritikken fra politikere mot Oslo fengsel spesielt og kriminalomsorgen generelt vært massiv. Stemningen er forandret. De ansatte føler seg uthengt for et system som politikerne sjøl har vedtatt. De innsatte frykter enda mer isolasjon.

-  Det var bare en fysisk rømning fra norske fengsler i fjor. Av over 25 000 permisjoner var det kanskje 200 som uteble, men det er bare Varg Vikernes og Lars Harnes som har gjort noe straffbart. Skal det de gjorde avgjøre vår framtid? spør Henrik.

Lars Harnes var også på «senioravdelingen» en periode. Etter kort tid ble han flyttet.

-  Her er det null toleranse når det gjelder rus, trusler og vold. Er urinprøven din positiv, er det rett ut, sier avdelingsleder Per Gjersøe. Bare en innsatt har uteblitt etter permisjon på tre år. Han ble flyttet.

Så oppsiktsvekkende gode er resultatene at Gjersøe er blitt invitert til å fortelle om sine erfaringer på store næringslivskonferanser.

-  Grunnholdningen vår er at vi alle er mennesker, både de som sitter inne og vi som skal passe på dem. Vi kan oppnå noe positivt med nesten alle, det er bare to-tre prosent som krever et helt spesielt sikkerhetsnivå. De bør sluses vekk og plasseres på sikkerhetsavdelinger, sier Gjersøe.

Ni år i fengsel

-  Jeg har sittet ni år i fengsel. Av psykiateren har jeg fått diagnoser som vil få meg trygdet når jeg kommer ut, men jeg blir ikke et bedre menneske av å aldri komme ut før jeg endelig er fri eller bare sitte bak en glassvegg når jeg skal snakke med ungene, sier fangen Rolf.

-  Hvis Hagen får det som han vil, kommer vi ut som tikkende bomber. Og vi må utdanne nye fengselsbetjenter som er utrustet til å hanskes med slike tunge kriminelle, sier Rolf som har jobbet lenge som miljøarbeider blant narkomane.

Så ble han selv narkoman.

-  Jeg har sittet i mange lukkede anstalter og alltid blitt tilbudt stoff, men ikke her. Her tør ingen drive med slikt.

Videreutdanning

Rolf ser nå en framtid i sin lidenskap for mat. Avdelingens «gourmetkokk» håper snart han får tilbud om åpen soning på Berg der han kan videreutdanne seg som kokk.

Avdelingsleder Per Gjersøe tok nylig med seg Rolf og fem andre fanger på fotballkampen mellom Norge og Belgia.

-  Det var jo et sjokk å sitte der sammen med 16 000 andre, men enda verre var det på trikken hjem. Hadde jeg vært alene, hadde jeg hoppet av, sier Rolf.

Svenske Ingmar får ikke bli med på fotballkamp så lenge han sitter i Oslo fengsel. Kanskje får han ingen flere permisjoner heller. Som venn av Bandidos-leder Lars Harnes ligger han tynt an. Torsdag 26. august kom skrivet som skjerper inn permisjonsvilkårene for såkalte «gjengkriminelle».

-  Problemet er at så mange kriminelle tilhører et eller annet miljø. Derfor må vi definere hva som menes med gjenger og organisert virksomhet. Og derfor risikerer Ingmar en strengere behandling enn andre, selv om han har oppført seg glimrende og gjennomført tre permisjoner, sier Per Gjersøe.

-  Jeg vil ikke uttale meg om Lars, men han kan ikke brukes som noe eksempel, sier Ingmar.

-  Denne gangen var det Lars. En annen gang kan det være en annen, sier Jan.

De 20 innsatte på «senioravdelingen» har forståelse for debatten som raser etter ranet på Aker Brygge, men ber om at de blir vurdert som 20 forskjellige individer.

-  På skolen lærte vi at vi ikke skulle skjære alle over en kam. Det er det Hagen gjør når han snakker om oss.

FANGER PÅ SENIORAVDELINGEN: - Vi er helt avhengige av å venne oss til samfunnet utenfor for å fungere når vi kommer ut, sier fra venstre Henrik, Tommy, Rolf og Ingmar. Felles for dem er at de snart er ferdige med å sone lange straffer og at de trives med vilkårene på senioravdelingen i Oslo fengsel.