Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvis Hagen fikk makta...

Dersom Carl I. Hagen gjør et brakvalg og blir Stortingets største parti, er det ingen konstitusjonelle regler som hindrer ham i å danne en mindretallsregjering, slik Christopher Hornsrud (Ap) gjorde i 1928. Men hvem blir i så fall Hagens statsråder? Hagens regjering

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har sett på mulighetene for en ren Frp-Regjering etter valget i 2001.

Valgforsker Frank Aarebrot utelukker ikke at Hagen ser for seg en slik mulighet. Hornsrud-regjeringen ble imidlertid felt på sin tiltredelseserklæring, og fikk bare et 18 dager langt liv.

Men det var like fullt en kraftfull markering og demonstrasjon av at datidas protestparti var i stand til å danne en regjering.

- Hornsrud-regjeringen skapte forutsetninger for seinere Ap-regjeringer. Den fortalte folk at Ap kunne styre. Tenk om Frpblir største parti ved valget. Det fins ingen krav i konstitusjonen om at en regjering skal ha Stortingets tillit. Hagen kan lage en Hornsrud-regjering. Om den bare varer i tre uker, har han bevist at han kan danne regjering, sa Aarebrot i et foredrag i Nordstrand Ap-lag denne uka.

Formelt riktig

Stortingets direktør Hans Brattestå gir Aarebrot rett:

- Rent formelt er det riktig. Men det krever at den som sitter som statsminister søker avskjed og råder kongen til å henvende seg til Hagen for å spørre om han vil påta seg oppdraget med å danne regjering.

  • Hvis den avtroppende statsministeren ikke ser seg i stand til å gi et entydig råd, vil han anbefale kongen å påkalle stortingspresidenten, som ikke skal be noen danne regjering, men være kongens øre inn i det politiske miljøet.

Parallelt vil det alltid pågå sonderinger som utkrystalliserer hva som er det mest bæredyktige alternativet.

- Men vil det ikke være naturlig at stortingspresidenten henvender seg til lederen for det største partiet?

- Det beror på det som kommer fram i sonderingene. Hvis det for eksempel dannes en troika av sentrumspartiene, og dette står som det mest levedyktige og sterke alternativet, vil det framstå som det mest naturlige å henlede kongens oppmerksomhet på denne muligheten.

- Det vil ikke være kurant for kongen å velge et annet alternativ enn det som avtroppende statsminister, eventuelt stortingspresidenten, tilrår. At kongen skal ha et selvstendig ansvar for å framskaffe et alternativ, vil jeg nesten avskrive i et parlamentarisk system. Så langt tar jeg avstand fra at man kan velge Hornsrud-modellen.

Uakseptabel

- Men er du enig med Aarebrot i at situasjonen har visse likhetstrekk?

- Det er en klar historisk parallell. Ap var i det gode selskaps øyne uspiselig og revolusjonært. Noe liknende er det med Hagen, sier Brattestå.

<B>STATSMINISTER?</B> Carl I. Hagen kan danne regjering i 2001 hvis Frp gjør et brakvalg.