REAGERER: Frps stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen, her sammen med Hans Frode Kielland Asmyhr og Anders Anundsen fra samme parti under en høring i Stortinget om 22. juli-terroren. Arkivfoto: Heiko Junge / Scanpix
REAGERER: Frps stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen, her sammen med Hans Frode Kielland Asmyhr og Anders Anundsen fra samme parti under en høring i Stortinget om 22. juli-terroren. Arkivfoto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Hvis han blir dømt for dette, må de som løslot ham gå i seg selv

Frp's Jan Arild Ellingsen reagerte allerede før 59-åringen ble løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er bare tragisk, sier Frp's Jan Arild Ellingsen.

Han var blant de som reagerte da en 59 år gammel mann fra Horten skulle løslates i mai i år. Mannen hadde aldri hadde vært på prøveløslatelse i løpet av sine nesten 30 år i fengsel, fordi han ble vurdert som for farlig. Ellingsen kalte løslatelsen risikosport de luxe.

Nå er mannen siktet for å ha voldtatt en kvinne i Horten. Han er tidligere dømt for voldtekter og ett drap.

- Med forbehold om at han bare er siktet, er dette meget alvorlig. Hvis han skulle bli dømt for dette, må domstolen som gikk med på å løslate ham i utgangspunktet ta en runde med seg selv og vurdere hva de har gjort, sier Ellingsen.

Tajik reagerer Også Hadia Tajik, leder av justiskomiteen (Ap), reagerer.

- Hvis dette viser seg å stemme, så tyder det på at systemet har sviktet, sier Tajik.

- Om det skyldes rutinesvikt eller mangler i regelverket har ikke jeg grunnlag for å si nå, men uansett må alle berørte aktører involveres i en grundig evaluering der alle fakta kommer på bordet. Eventuelle nødvendige endringer må gjennomføres snarest for å forhindre at dette skjer igjen, sier Tajik, som sier hun forventer at justisministeren tar tak i det.

- Dersom han ikke gjør det vil jeg ta initiativ i Stortinget for at det skjer.

Slapp forvaring Mannen ble i 1994 dømt til 21 års fengsel og 10 års sikring for voldtekt og kvelningsdrap på en kvinne. Det skjedde samme år som han ble prøveløslatt etter en dom for to voldtekter. I 2002 ble straffeloven endret, og «sikring» ble erstattet med «forvaring».

I etterkant av lovendringen ble mannens sak vurdert på nytt, for å se om mannen skulle forvares i ytterligere år etter endt dom.

- Aktor fikk ikke medhold i saken da sikring gjordes om til forvaring, fordi man så at det ikke var noen fare for gjentakelse. Derfor har han sonet en tidsbestemt straff, som sier at han ikke kan holdes en dag lenger enn hva han var dømt til. Han har sonet sin dom nå, sa forsvarer Ann Turid Bugge til Dagbladet tidligere i år.

Ønsker utfasing Derfor ble han sluppet fri, og gikk rett fra soning på Ila til full frihet i Horten. Ellingsen fra Frp sa til Dagbladet i mai at han ønsket en utfasingsprosess der innsatte før løslatelse blir plassert i en fritidsbolig hvor de får oppfølging fra Kriminalomsorgen.

- Vi ser her at du løslates fra en lukket avdeling i et høyrisikofengsel, og kan gjøre hva pokker du vil, og hvor ingen har ansvar for å følge deg opp. Jeg tror ingen så for seg at det kom til å skje, sa han.

Ellingsen mener siktelsen mot mannen ytterligere understreker behovet.

- Vi kan ikke ha et system hvor folk som er vurdert som farlige går rett fra fengsel uten noen oppfølging, sier han.

Mens han sonet på Ila, ble mannen overført til lavsikkerhetsfengselet Bastøy tre ganger, men hver gang ble han sendt tilbake på grunn av brudd på fengselsøyas regler.

Vil ikke kommentere Advokat Ann Turid Bugge sa tidligere i år til Dagbladet at hun synes framstillingen av at han mannen er blitt vurdert som for farlig for prøveløslatelse, er feil.

- Det er ikke sikkert han engang har søkt om prøveløslatelse. Det å si at han er «for farlig» blir helt feil, sa hun og understreket at mannen hadde sonet sin straff.

Bugge ønsket i dag ikke å snakke med Dagbladet.

- Jeg har ingen kommentarer til saken, jeg er på ferie, sier hun.