Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis han har gjort noe galt, så har vi alle gjort det

Somaliere slår ring om terrortatt 38-åring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 38 år gamle norsk-somalieren som PST mener er hovedmannen i den nye terrorsaken ble i går varetektsfengslet i fire uker.

I kjennelsen fra retten fremgår det at PST mener den siktede 38-åringen har vært i kontakt med, og hatt samtaler med «flere personer som anses som ekstreme ekstremister og lederskikkelser i al-Shabaab.».

Det skal også være overført minst 196 835 kroner fra konti også tilhørende siktede og til sentrale lederskikkelser i al-shabaab.

Retten regner organisasjonen al-Shabaab som en terrororganisasjon. Men dette er omstridt blant somaliere i Norge, som sier det er en motstandsgruppe.

Sammen med to andre somaliere ble han torsdag pågrepet i Oslo. PST har i lengre tid etterforsket de de mener er et finansieringsnettverk, der de tre har sendt penger til organisasjonen al-Shabab, som kjemper mot etiopiske styrker i Somalia.

- Alle gjør det

Rettssal 828 i Tinghuset i Oslo var i går fyllt til randen da fengslingsmøtet startet. Et 50-talls personer fra det norsk-somaliske miljøet i Oslo hadde møtt opp for å vise sin støtte til den 38 år gamle terrorsiktede.

- Hvis han har gjort noe galt, så har vi alle gjort noe galt. Vi er frustrerte, og skjønner ikke hva PST er ute etter, sier Ibrahim Abdi Aziz til Dagbladet.no.

VISER STØTTE: Et 50-talls personer fra det somaliske miljøet i Oslo møtte frem i retten i går for å vise sin støtte til den terrorsiktede 38-åringen. Foto: Lise Åserud/Scanpix
VISER STØTTE: Et 50-talls personer fra det somaliske miljøet i Oslo møtte frem i retten i går for å vise sin støtte til den terrorsiktede 38-åringen. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

Han er daglig leder for den somaliske organisasjonen G10 - gruppen for fred og forsoning i Somalia.

- Vi er en paraply for et titalls somaliske organisasjoner som prøver å frigjøre vårt hjemland. Noen mener krig og motstandskamp er veien å gå, mens vi mener forsoning og samling av de ulike gruppene er veien. Men vi må akseptere at noen mener legitim motstandskamp er veien. Og det er her vi mener PST misforstår, sier Aziz.

- Alle får penger

Han sier alle somaliere i Norge samler inn penger som sendes til familien og for å støtte organisasjoner i hjemlandet.

- PST kan ikke påstå at denne eller denne gruppen er terrorister. Hvordan kan de ha denne kunnskapen? I Somalia er det så mange klaner, geografiske forhold og ulike interesser at selv vi somaliere har ikke oversikt. Det er ikke svart/hvitt, sier han til Dagbladet.no.

Samtidig understreker han at det med Hawala-systemet er umulig å påstå at man med sikkerhet vet hvor pengene går.

- Trenger klare linjer

Han sier videre at det norsk-somaliske miljøet nå er forvirret over norske myndigheter, og hva de mener er ulovlig virksomhet og finansiering av terror.

- Det er ikke mange år siden sist somaliere i Norge ble arrestert nesten det samme. Den gangen ble det ikke besvist at det hadde noe med terrorisme å gjøre. Vi respekterer norsk lov og ønsker ikke å havne i trøbbel med PST. Men da trenger vi klare linjer fra PST på hva vi har lov til og hva som ikke er lov. Der har vi aldri fått, sier Aziz til Dagbladet.no.

Frykter oppmerksomheten

Flere av somalierne som hadde møtt frem, ga utrykk for stor bekymring for måten saken nå blir fremstilt i media. Flere enkeltsaker de siste årene har satt fokus på det somaliske miljøet i Oslo - en minoritetsgruppe preget av høy arbeidsledighet og utfordrende kår.

- Mange av oss sliter. I vårt hjemland blir uskyldige drept i en blodig krig. Folk er desperate. Og de trenger hjelp. Samtidig er vi takknemlige fordi vi har blitt tatt i mot her i Norge, vi har fått klær, mat, husrom og penger. Vi ville aldri drømme om å gjøre noe galt i Norge. Men vær så snill og forstå at vi ikke er terrorister bare fordi vi sender penger til vårt hjemland. Vi gjør det for å hjelpe våre familier og vårt folk. Og de som er så desperate at de kjemper for sine liv er ikke terrorister, sier en til Dagbladet.no.

Frustrert

38-åringens forsvarer, advokat Frode Sulland, sier han er frustrert over måten PST har gått frem på. Han er overlevert fire permer med etterforskningsdokumenter som han på grunn av sikkerhetshensyn ikke får konfrontere sin klient med.

- Det er en umulig situasjon for meg. Jeg kjenner ikke Somalia, hawala-systemet og jeg snakker ikke et ord somalisk. Da er det svært vanskelig for meg å forholde meg til dokumentgrunnlaget uten å kunne gjennomgå det med min klient, sier han.

FRUSTRERT: Advokat Frode Sulland får ikke fortelle klienten detaljene i det PST sikter ham for.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media