Borgerkrigen i Libya

- Hvis han klarer å ta Tripoli, vil han sitte med et problem

Opprørsgeneral Khalifa Haftar truer Libyas hovedstad. Men målsetningen er uklar.

ØST-LIBYAS STERKE MANN: Khalifa Haftar (73) leder en godt utstyrt og veldisiplinert hær på over 85 000 personer, og vil trolig være i stand til å innta Libyas hovedstad Tripoli. Foto: Abdullah Doma / AFP / NTB Scanpix
ØST-LIBYAS STERKE MANN: Khalifa Haftar (73) leder en godt utstyrt og veldisiplinert hær på over 85 000 personer, og vil trolig være i stand til å innta Libyas hovedstad Tripoli. Foto: Abdullah Doma / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Borgerkrigen i Libya nærmer seg et klimaks. Siden midten av forrige uke har opprørsgeneral Khalifa Haftar (73) og armeen hans, Den libyske nasjonale hær (LNA), utsatt utkanten av hovedstaden Tripoli for harde angrep. Seinest mandag ble millionbyens eneste fungerende flyplass bombet.

Flere titalls mennesker, hvorav mange sivile, er drept, og langt flere såret. Tusener er drevet på flukt.

Usikkert hva han vil

Haftars offensiv kommer kort tid før et planlagt nasjonalt forsoningsmøte, der partene skal diskutere demokratiske valg i det oljerike nordafrikanske landet, som har vært i en konstant tilstand av kaos etter at diktator Muammar al-Gaddafi ble styrtet og drept i 2011, med NATOs medvirkning.

- Det kan hende Haftar klarer å ta Tripoli; styrkene hans er mer disiplinerte og ressurssterke enn GNA (FN-støttede Den nasjonale samlingsregjering). Men vi vet ikke om det er det han faktisk vil, sier Morten Bøås, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), til Dagbladet.

- Kanskje dreier det seg om å sikre seg best mulig forhandlingsposisjon - at han samler seg kort på hånda, viser hva han er i stand til. Dessuten vil han sitte med et problem dersom han klarer å ta Tripoli, sier Libya-kjenneren og forklarer:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer