TRE MULIGHETER: Brexit-veien videre for Theresa May kan bli kronglete. Statsviter Øivind Bratberg forklarer stien, en sti han beskriver som et tragisk kaos. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Trekkes fram som favoritt til å erstatte May:

- Hvis han og Trump skal styre, så slukker jeg lyset og forlater rommet

Kontroversielle Boris Johnson har blitt omtalt som «en ulykke som venter på å skje». Nå trekkes han fram som favoritt til å ta over etter Theresa May.

Den tidligere britiske utenriksministeren, og London-ordføreren, Boris Johnson er den klare favoritten til å erstatte statsminister Theresa May - dersom hun taper kveldens mistillitsvotum, ifølge en oversikt fra OddsChecker.

Bak følger tidligere brexit-minister Dominic Raab og innenriksminister Sajid Javid.

Johnson var blant annet studiekamerat og venn av tidligere statsminister David Cameron. Sistnevnte ble rasende da lysluggen Boris Johnson overraskende annonserte sin EU-motstand få måneder før avstemningen i 2016.

Johnson etablerte seg deretter som en av de største profilene i brexit-kampanjen, og er i dag populær blant briter som stemte for at Storbritannia skulle si takk og farvel til EU.

- Dyktig politiker

Han vurderte å stille som kandidat da nevnte Cameron gikk av som statsminister etter brexit-sjokket i 2016, og nå posisjonerer han seg igjen. Johnson sa til BBC søndag at han mener det er mulig å forhandle fram en annen avtale med EU, og utelukket ikke at han ville utfordre May.

- Han er en intelligent og dyktig politiker, som representerer populistiske standpunkt. Det klinger godt hos mange slik situasjonen er nå. Han står sterkt i det konservative partiet, men har også mange tilhengere ute blant folket. Johnson er den politikeren som klart oftest trekkes fram som en mulig kandidat.

Det sier Jan Erik Mustad, Storbritannia-kjenner og førstelektor ved Universitetet i Agder, til Dagbladet.

VENNER: Boris Johnson ville vært en strålende statsminister, sa USAs president i sommer. Her er de to avbildet sammen under et FN-toppmøte i 2017. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
VENNER: Boris Johnson ville vært en strålende statsminister, sa USAs president i sommer. Her er de to avbildet sammen under et FN-toppmøte i 2017. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Hyllet av Trump

Johnson er utvilsomt en mann det finnes delte meninger om. For mens han har mange støttespillere, er han samtidig enormt upopulær blant velgere og politikere som ønsket å bli værende i EU.

Johnson er «ei ulykke som hele tida venter på å skje», skrev George Eaton, redaktør i The Statesman, kort tid før Johnson var ferdig som utenriksminister tidligere i år. Dagbladets kommentator Einar Hagvaag mente det var nødvendig å tilføye: «Ulykkene skjer stadig».

Som utenriksminister har Johnson blitt heftig kritisert og latterliggjort for flere av sine sleivspark. Mange har også trukket paralleller til USAs president Donald Trump.

Etter å først ha vært kritisk til presidentkandidat Trump, har Johnson ved flere anledninger seinere snakket opp den nåværende amerikanske presidenten.

I et lengre intervju med The Sun i sommer gitt Trump knallhardt ut mot May, samtidig som han hyllet Mays fremste rival - nevnte Johnson.

- Boris Johnson ville vært en strålende statsminister. Jeg tror han har det som kreves, sa Trump, og la til at Johnson er en flott representant for Storbritannia.

- Er det mulig å se for seg ei nær framtid der Boris Johnson og Donald Trump leder to av verdens mektigste land?

- I så fall slukker jeg lyset og forlater rommet ganske raskt. Da må jeg finne noe annet å holde på med, fleiper Mustad.

UTENRIKSMINISTER: Daværende utenriksminister Boris Johnson avbildet sammen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, statsminister Theresa May og USAs president Donald Trump under et middagsmøte i Natos hovedkontor i Brussel. Foto: Matt Dunham / AFP / NTB Scanpix
UTENRIKSMINISTER: Daværende utenriksminister Boris Johnson avbildet sammen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, statsminister Theresa May og USAs president Donald Trump under et middagsmøte i Natos hovedkontor i Brussel. Foto: Matt Dunham / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Ingen sympati for Boris

Han mener Det konservative parti vil få langt større utfordringer enn i dag, dersom de skulle ende opp med å velge Johnson som ny leder.

- Dersom Johnson blir leder, så tror jeg EU vil bli steilere og steilere, og vil ikke gi noe ved dørene. For mens EU har sympati for May, og situasjonen hun er satt i, har de ingen sympati for Johnson.

Noe av forklaringen kan komme fra Johnsons tidligere uttalelser. For Johnson har tidligere gått langt i å fornærme samtlige EU-stater.

I et intervju med Sunday Telegraph i 2016 sa han at det i løpet av de siste to tusen åra med europeisk historie har vært gjentatte forsøk på å samle kontinentet under én regjering à la Romerriket.

- Napoleon, Hitler, ulike mennesker har prøvd på dette, og det ender tragisk. EU er enda et forsøk på å få det til ved hjelp av andre metoder.

- Vil felle regjeringen

Etter Brexit-seieren i 2016 var det ventet at Johnson skulle være en het kandidat for ledervervet i det konservative partiet, og dermed statsministerposten, men Johnson trakk overraskende sitt kandidatur. Eksperter hevdet Johnson ble dolket i ryggen av sin tidligere Brexit-kompis Michael Gove, i et spill som skulle sikre Gove lederjobben.

- Jeg har dessverre kommet til den konklusjonen at Boris ikke kan stå for det lederskapet eller bygge det laget som trengs, skrev Gove i en uttalelse kort tid før May tok over makta.

Mays valg om å gi Johnson utenriksministerjobben ble tolket som et framstøt for å samle folket etter den dypt splittende Brexit-valgkampen. Litt over to år seinere peker flere britiske medier på Johnson som en het kandidat til å ta over etter May.

Det tror Mustad er lite sannsynlig.

- Dersom Johnson blir leder, så tror jeg Labour vil fremme et mistillitsforslag mot statsministeren, og i tur felle hele regjeringen, sier han.

Det er imidlertid verdt å merke seg at scenarioet bettingselskapene har størst tro på er at May står av stormen - og beholder plassen som partileder og statsminister, ifølge Yahoo News.

- Kaotisk

Som Dagbladet meldte onsdag morgen er nettverket som har holdt statsminister May flytende gjennom brexit-krisa i ferd med å rakne.

May har over lang tid vært presset fra alle kanter, og onsdag kulminerte de siste dagers dramatikk med bekreftelsen om at «opprørere» i Mays eget parti fremmer et mistillitsforslag mot henne.

- Dette er kaotisk, uansett hva løsningen blir, konstaterte Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold - før mistillitsforslaget var kjent.

I dag tidlig bekreftet nemlig lederen av 1922-komiteen i Det konservative partiet, sir Graham Brady, at han har samlet inn de 48 stemmene som trengs for å fremme et mistillitsforslag mot May. Avstemningen vil bli holdt i kveld.

Dersom May taper avstemningen, vil det bli utløst en ny lederkamp der hun ikke får lov å stille.

Men skulle hun derimot vinne, fredes hun i ett år, slik at ingen kan utfordre henne. May må få støtte fra minst 158 av de konservatives 315 parlamentarikere for å overleve, skriver NTB.