STILLER TILTALTE TIL VEGGS: Aktor Cecilie Schløsser Møller og den tiltalte Oslo-kvinnens forsvarer Geir Hovland (t.h.) presser den 35-årige London-mannen, på jakt etter logiske brister i forklaringen. I bakgrunnen hovedetterforsker Thomas Kvalnes.
Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
STILLER TILTALTE TIL VEGGS: Aktor Cecilie Schløsser Møller og den tiltalte Oslo-kvinnens forsvarer Geir Hovland (t.h.) presser den 35-årige London-mannen, på jakt etter logiske brister i forklaringen. I bakgrunnen hovedetterforsker Thomas Kvalnes. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

- Hvis han så seg selv som barnas redningsmann, hvorfor gjorde han ikke noe?

Den 35-årige briten som er tiltalt for barnedrap, presses hardt i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er en logisk brist her. Hvis han var så bekymret og så seg selv som barnas redningsmann, hvorfor gjorde han ikke noe som helst? sier advokat Geir Hovland til Dagbladet.

Hovland forsvarer den 28-årige Oslo-kvinnen som er tiltalt for å ha drept sin lille datter på halvannet år. Klienten har forklart at hennes 35-årige britiske kjæreste via videosamtale nærmest fjernstyrte henne til å senke barnets hode i ei bøtte vann, som oppdragelsestiltak.

- Legger skylda på meg Oslo-kvinnen har innrømmet mishandling av datteren og den noe eldre sønnen, som nå er tatt fra henne - men nekter straffskyld for drap. Kjæresten nekter enhver skyld; han sier han ble sjokkert over mishandlingen, og prøvde å få henne til å slutte.

- Hva tenker du om rollen din medtiltalte tillegger deg? spør mannens forsvarer Niels-Christian Schelver Petersen.

- Det er fullstendig usant, hun legger skylda på meg for å dra meg ned i dette. Det er naturlig å skylde på andre for noe man selv har gjort, for å leve med sine egne handlinger. Hun har løyet for familien og meg, og nå lyver hun i retten, sier 35-åringen.

Briten, som i London har jobb som regnskapsfører, har sittet i norsk varetekt i nærmere to år. Han sitter pent antrukket i retten, med en bunke håndskrevne notater foran seg, og forklarer seg svært detaljert om sin rolle i saken. Men mens han i går fikk legge fram sin historie nærmest uimotsagt, presses han i dag hardt av Hovland og aktor Cecilie Schløsser Møller.

- Snakket for døve ører  - Du sier du var barnas redningsmann. Hva gjorde du konkret? vil Hovland vite.

- Jeg snakket for døve ører, derfor føler jeg meg skyldig, sier 35-åringen.

I går forklarte han at han prøvde å få kjæresten til å slå barna på mykere kroppsdeler som rumpa istedenfor hodet og ryggen, men at hun ikke hørte på ham.

- Ville ikke det beste være å råde henne til ikke å slå barna i det hele tatt?

- Hun kom ikke til å slutte, sier 35-åringen.

- Jeg visste ikke at det i Norge er uakseptabelt å legge hånd på et barn; jeg fulgte hva jeg er vant til fra England. Hvis jeg visste at dette var i strid med norsk lov, ville jeg anmeldt henne.

- Ikke kontrollfrik - Hvorfor skrek du ikke bare ut da du skjønte at hun dyppet barnet i ei vannbøtte?

- Jeg var fastlåst, og alt skjedde veldig raskt, sier London-mannen, og viser til at han ikke måtte vekke kona, og at han hadde musikk på øret.

- Jeg framstilles som om jeg er en kontrollfrik eller noe. Men det var ikke slik at jeg satt tilbakelent og så på; at jeg hadde kontroll over situasjonen, er helt usant. Ikke i mine villeste drømmer kunne jeg forestille meg at det skulle ende med en død baby.

På spørsmål om hva han synes er god og moralsk barneoppdragelse, sier han:

- Man skal absolutt ikke bruke vold mot barn.

- Ba om veiledning Et hovedpunkt i rettssaken er hvor langt London-mannens innflytelse på kjæresten strakte seg. 35-åringen sier Oslo-kvinnen kom til ham og ba om veiledning under de mange nettchattene de hadde bak sine respektive ektefellers rygg - enten han ville eller ei.

- Jeg pleide å si at dette ikke hadde noe med meg å gjøre. «Det er vel ditt liv.»

Den drapstiltalte engelskmannen med pakistansk bakgrunn framstiller det som at det i all hovedsak var kjæresten som insisterte på å fortsette forholdet, og at hun nærmest bombarderte ham med meldinger. Selv sier han at han flere ganger vurderte å avslutte forholdet, som altså for en stor del utspilte seg på Internett.

- Hun satt med kompromitterende opplysninger om meg, det kunne skapt problemer i forholdet til kona. Man kan kanskje kalle det følelsesmessig utpressing, sier han.

- Du hadde vel også et visst tak på henne også?

- Hvis jeg var et slikt monster, hvorfor gjorde hun det ikke bare slutt? spør han retorisk.

Ringte under rekonstruksjon Det er på det rene at kontakten mellom de to fortsatte også etter barnets død, og Oslo-kvinnen har forklart at de i løpet av året som gikk til hun ble siktet, ble enige om å samordne politiforklaringene. Under rekonstruksjonen av hva som skjedde natt til 3. oktober 2010, ringte hun kjæresten i England.

- Det var moralsk støtte, sier 35-åringen, som forklarer at han syntes veldig synd på kjæresten etter at datteren døde.

Under aktor Møllers utspørring kom det fram at London-mannen i det første avhøret med norsk politi løy om at han hadde chattet med kjæresten natt til 3. oktober. Han forklarer at han var redd for følgene og bundet av lojalitet.

- Jeg var naiv og trodde det ville blande henne (kjæresten) inn i saken, og at kona ville bli dratt med. Jeg skulle selvsagt sagt det som det var med en gang.

- Ikke perfekt Oslo-kvinnen, som delvis har pakistansk bakgrunn, har forklart at kjæresten har svært bastante ideer om hvordan barn skal behandles, ut fra en dyp religiøsitet. I retten avviste 35-åringen dette, og fortalte at han både har drukket alkohol og eksperimentert med hasj i ungdommen.

- Skyldfølelsen jeg fikk av utroskapen, fikk meg til å bli praktiserende muslim. Men jeg er ikke perfekt - jeg har ikke vært i Mekka, jeg hører på hardrock, som anses som satanistisk i Pakistan, og bruker mitt eget moralske kompass for å si hva som er rett og galt. Kona mi bruker ikke hijab, og hører på Red Hot Chili Peppers. Folk får bestemme selv, sier han, og viser til at alle store religioner er representert på arbeidsplassen i London.

- Hans religiøse tilknytning er ikke noe jeg legger stor vekt på. Hans syn på kjønnsroller er mer interessant, sier kvinnens forsvarer Geir Hovland til Dagbladet.