- Hvis han vinner, kommer en ny revolusjon

Ikke alle velgere i Egypt ønsker Hosni Mubaraks statsminister tilbake.

 EN AV TO:  Tidligere general og statsminister under styrtede Hosni Mubarak - Ahmed Shafiq - på en sliten valgplakat utenfor et stemmelokale i Kairo. Helgens valg står mellom ZShaiq og Det muslimske brorskapets kandidat Mohammed Mursi. FOTO: PATRICK BAZ, AFP/NTB SCANPIX.
EN AV TO: Tidligere general og statsminister under styrtede Hosni Mubarak - Ahmed Shafiq - på en sliten valgplakat utenfor et stemmelokale i Kairo. Helgens valg står mellom ZShaiq og Det muslimske brorskapets kandidat Mohammed Mursi. FOTO: PATRICK BAZ, AFP/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppslutningen om valget i Egypt ser ikke ut til å være like stor overalt i landet.

- Det spiller ingen rolle hvem man stemmer på, sier en av velgerne.

I uka som gikk ble den islamist-dominerte nasjonalforsamlingen oppløst. Landets nye president vil heller ikke ha noen grunnlov å forholde seg til, ettersom arbeidet med denne er forsinket.

Igjen er det militærrådet som styrer landet, og kritikerne har kalt den siste ukas manøvre et kupp fra generalenes side.

- Det blir likevel ikke noe til overs for folket når politikerne har tatt sitt, sier en 40 år gammel mann som ikke vil oppgi navnet sitt, ved et valglokale i Dokki i Kairo.

- Nei til Shafiq Valget  startet lørdag og millioner av velgere avla sin stemme.

Egypterne avgjør søndag om landet skal få en islamistisk president eller en sekulær som har støtte fra militæret.

I finalerunden møtes Mohammed Mursi, kandidaten til Det muslimske brorskapet, og Ahmed Shafiq, en tidligere general som også har vært statsminister under ekspresident Hosni Mubarak og som regnes som militærets mann.

I Dokki står tre menn som alle er enige om at de ikke kom for å stemme på Shafiq.

- Jeg har stemt på Mursi for martyrenes skyld, sier Ali Abo el-Ella.

Ny revolusjon - Vi har ikke tenkt å gi bort landet til Shafiq og det gamle regimet, sier han.

En annen av mennene mener at Shafiq kun representerer de rikeste i landet, og det er maks 10 prosent av velgerne, framholder han.

- Hvis han vinner, kommer en ny revolusjon, sier han.

Uregelmessigheter Det ble meldt om 48 tilfeller av ulovlig stemmesanking under valget lørdag, ifølge valgkommisjonen.

Søndag stilte velgere seg i kø før valglokalene åpnet klokka 8.00, mens politi og soldater holdt vakt. Men i Dokki så det ut til å være labert oppmøte, enten det var på grunn av varmen eller noe annet. Uansett forteller mange velgere om fallende interesse for valget, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Ahmed Shafiq var den avsatte egyptiske presidenten Hosni Mubaraks siste statsminister. I likhet med Mubarak har Shafiq bakgrunn fra Egypts militære maktapparat.
Som medlem av det styrtede regimet ble han nesten nektet å stille opp i presidentvalget, men utestengelsen ble omgjort i siste øyeblikk.

Dermed kunne Shafiq delta for fullt i valgkampen foran presidentvalget lørdag og søndag. Jagerflyger Ahmed Shafiq er 70 år gammel, tidligere jagerflyger og var sjef for det egyptiske luftforsvaret fram til 2002.

Han beskrives som «en god teknokrat» og ble utnevnt til statsminister i januar i fjor, men ble presset ut bare 33 dager senere, etter Mubaraks fall. Shafiq mener selv at den militære bakgrunnen er en av hans sterke sider, skriver nyhetsbyrået AFP. Men han liker også å påpeke at han sto bak moderniseringen av det egyptiske flyselskapet EgyptAir og av hovedstaden Kairos internasjonale flyplass. Skepsis Som tidligere yrkesoffiser møter Shafiq skepsis blant velgere som ønsker er klarere skille mellom Egypts sivile og militære ledere.

I fjernsynsintervjuer har han framstått som streng og utålmodig, selv om han hevder at han godt kan tåle kritikk. Han sier også at han langt fra var noen «felool» — et nedsettende uttrykk som brukes om Mubaraks hjelpegutter — men ofte sa presidenten imot. Han ville ha endringer, men valgte å jobbe for dem fra innsiden av systemet heller enn fra utsiden, sier Ahmed Shafiq.

(NTB-TT-AFP).