Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingsrepresentant på oppdrag i Tyrkia:

«Hvis ikke Erdogan hjelper oss, så kommer hun vel hjem igjen»

Oppvaskmøte i Aust-Agder Frp endte i mer søl.

HARDE ORD: Mens stortingsrepresentant Ingebjørg Amanda Godskesen var på oppdrag for Europarådet i Tyrkia ble hun omtalt med harde ord under et møte som skulle løse den betente striden i Aust-Agder  Fremskrittsparti. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HARDE ORD: Mens stortingsrepresentant Ingebjørg Amanda Godskesen var på oppdrag for Europarådet i Tyrkia ble hun omtalt med harde ord under et møte som skulle løse den betente striden i Aust-Agder  Fremskrittsparti. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helge Andre Njåstad beklager at han lo av Erdogan-uttalelsen om sin stortingskollega Ingebjørg Amanda Godskesen.

- Men det var ingen hånlatter, poengterer Njåstad overfor Dagbladet.

Såret representant

Ingebjørg Godskesen er gjort kjent med Erdogan-uttalelsen under oppvaskmøtet, og om latteren som fulgte:

- Jeg har fått flere telefoner fra folk som var tilstede, fra begge sider i konflikten, som mislikte omtalen av meg. Jeg har ingen tro på at det var en spøk, derfor er det sårende for meg når jeg er ute i et viktig internasjonalt oppdrag som kan være farlig. Å bli ønsket død er ganske forferdelig, at partikolleger ler gjør ikke følelsen bedre, sier Ingebjørg Godskesen til Dagbladet.

Giftig atmosfære

BEKLAGER LATTER:  -- Jeg lo vel mer av situasjonen, sier Helge Andre Njåstad, her fra stortingssalen i desember. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BEKLAGER LATTER:  -- Jeg lo vel mer av situasjonen, sier Helge Andre Njåstad, her fra stortingssalen i desember. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Dialogmøtet som skulle få slutt på interne stridigheter i Aust-Agder Frp førte til en enda giftigere atmosfære.

Organisasjons-utvalget i Frp, som av vittige tunger i partiet går under navnet «Skandalepolitisk utvalg», kalte 11. januar inn til møte på Thon Hotel Sørlandet ved Dyreparken hotell utenfor Kristiansand.

«Utfordringer i Aust-Agder Frp» var den formelle agendaen.

Vant 25-21

Stridighetene i fylket har sitt utspring i en tøff nominasjonskamp, der partiveteran Ingebjørg Godskesen (59) ble vraket til fordel for Åshild Bruun-Gundersen (30) med 21 mot 25 stemmer 10. desember.

Da den nyvalgte førstekandidaten tre dager senere i fylkestinget stemte sammen med fylkesleder Peter Busch og nestleder Chim Andreas Kjølner og dannet flertall for å slå sammen Vest-Agder og Aust-Agder, eskalerte konflikten. Frp-stemmene ble utslagsgivende.

Lokallagene i Vegårshei, Risør, Froland og Arendal betraktet stemmegivingen som et tillitsbrudd og krevde nyvalg.

På oppdrag i Tyrkia

For å roe gemyttene ble Frp’s organisasjonsutvalg sendt til Sørlandet, anført av stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (leder) og fylkesleder i Hordaland Gustav Bahus (nestleder). En rekke lokallag deltok på dialogmøtet, det samme gjorde Åshild Bruun-Gundersen. Motkandidat Ingebjørg Godskesen kunne ikke være tilstede fordi hun var på oppdrag i Tyrkia, utnevnt av Europarådet som rapportør for oppfølging av menneskerettigheter .

Lattersalver

Ifølge kilder Dagbladet har vært i kontakt med vakte det stor oppsikt da Terje Stalleland, gruppeleder i Grimstad Frp, tok til orde for at hovedproblemet var fylkets stortingsrepresentant gjennom to perioder, Ingebjørg Godskesen:

- Hvis ikke Erdogan hjelper oss, så kommer hun vel hjem igjen, skal Stalleland ha uttalt til latter fra flere av de frammøtte. Blant dem som lo var Godskesens stortingskollega Helge Andre Njåstad.

Under beltestedet

Etter det Dagbladet kjenner til var leder i Tvedestrand Frp, Anne Killingmo, en av dem som reagerte sterkt:

- Jeg må si at jeg er litt sjokkert. Dere sitter og ler i forhold til at Ingebjørg kanskje ikke kommer hjem igjen. Det var virkelig under beltestedet, sa Killingmo.

Gustav Bahus, som ledet dialogmøtet sammen med Helge Andre Njåstad, skal ha spurt:

- Du tar opp det vi her oppe satt og lo av, hva var det?

Anne Killingmo skal ha svart:

- Ingebjørg er i Tyrkia, der det er bomber og eksplosjoner, underforstått kanskje det skjer henne noe der hun er, sånn oppfattet jeg det.

Sidemann Njåstad

Med hevet stemme skal møteleder Gustav Bahus ha replisert:

- Insinuerer du at jeg satt her og lo?

Anne Killingmo henviste til Njåstad da hun svarte:

- Nei, han ved siden av deg gjorde det.

Helge Andre Njåstad skal ha presisert at han ikke syntes Erdogan-kommentaren var akseptabel.

- Jeg lo vel mer av situasjonen, at det i det hele tatt ble sagt noe som var så på kanten. Så får jeg håpe at det var ment som en spøk og ikke et reelt ønske, sa Njåstad under rabaldermøtet.

- Upassende

Terje Stalleland avstår fra å kommentere uttalelsen sin overfor Dagbladet.

- Jeg kan ikke snakke om hva som skjedde på et lukket møte, sier Terje Stalleland.

Ingebjørg Godskesen forteller at hun har tatt opp saken med Helge Andre Njåstad.

- Jeg synes det var upassende av en mann som har ansvar for at partiorganisasjonen følger våre etiske retningslinjer, sier Godskesen.

Over streken

Helge Andre Njåstad understreker overfor Dagbladet at han ikke vil referere hva andre enn han selv sa i det det lukkede Frp-møtet:

- Det kom en uttalelse som gjorde at mange trakk på smilebåndet, inkludert meg selv. Ikke fordi det var noe jeg var enig i, mer at jeg var sjokkert over at noe så drøyt ble sagt. Men det var overhodet ingen hånlatter, sier Helge Andre Njåstad.

- Da jeg fikk summet meg, sa jeg at en slik uttalelse ikke var innenfor. Etterpå har jeg forklart Ingebjørg Godskesen at jeg syntes det var over streken, selv i et internt forum. Jeg opplever at vi har skværet opp med henne. Hun har vært en god kollega på Stortinget, sier Njåstad.

Omvalg 11. februar

Etter at fire lokallag har krevd omvalg innkaller Aust-Agder Frp nå til nytt nominasjonsmøte 11. februar.

- Jeg har stor respekt for Åshild, hun er ei flink jente. Men jeg håper selvsagt å bli renominert, sier Ingebjørg Godskesen.

Det samme gjør Åshild Bruun-Gundersen:

- Ingebjørg har gjort en fin jobb for fylket og partiet i sine år på Stortinget, men det er viktig å ha konkurranse om posisjonene. Jeg har ikke fått signaler om at noe er endret siden forrige nominasjonsmøte, sier Åshild Bruun-Gundersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling