- Hvis ikke Russland og USA samarbeider, har vi ingen sjans til å få slutt på krigen

Jan Egeland i Flyktninghjelpen vitnet for amerikanske senatorer om Syria-krigen og ble hyllet for sin innsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Den tidligere politikeren og FN-toppen, som nå er generalsekretær i Flyktninghjelpen, ble invitert til høring i Senatets utenrikskomité for å vitne om krisa i Syria og hva som må skje videre etter vinterens mislykkede fredsforhandlinger i Genève.

Dagbladet treffer ham utenfor kongressbygningen i den amerikanske hovedstaden.

- USA må sammen med Russland legge press på partene slik at vi får en humanitær avtale som gir oss tilgang til ofrene mot de kjemiske ofrene. Dernest ber vi om mer penger. Dette er verdens største og verste utfordring.Også ber vi om at hjelpen ikke må politiseres og militariseres, sier Egeland.

Møter sentrale politikere Som det eneste internasjonale vitnet fikk Egeland i dag sjansen til å fortelle profilerte amerikanske senatorer som John McCain, Tom Udall, Marco Rubio og Rand Paul om hva han mener USA må gjøre videre.

SNAKKET OM MIRIAM (8) Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, fortalte Senatets utenrikskomite om Miriam (8), som han traff i en flyktningleir i Libanon. Hun er en av millioner som er drevet på flukt fra Syria, men hun har ikke gitt opp drømmen om å bli lege. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
SNAKKET OM MIRIAM (8) Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, fortalte Senatets utenrikskomite om Miriam (8), som han traff i en flyktningleir i Libanon. Hun er en av millioner som er drevet på flukt fra Syria, men hun har ikke gitt opp drømmen om å bli lege. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- Jeg har jobbet med humanitære spørsmål hele mitt liv. Jeg har vært hos en rekke senatorer og kongressmedlemmer tidligere. Invitasjonen kommer nok dels fordi de kjenner meg, men først og fremst fordi Flyktninghjelpen nå er en stor og viktig aktør, sier Egeland, som innrømmer at han likevel ble overrasket da invitasjonen kom.

Opprøret mot Syrias president, Bashar al-Assad startet for temmelig nøyaktig tre år siden. Så langt har anslagsvis 150 000 mennesker mistet livet i konflikten, og 9 millioner syrere er tvunget på flukt. Flyktningehjelpen har mer enn 1000 hjelpearbeidere og operasjoner for mer enn 100 millioner dollar (om lag 600 millioner kroner) i området.

Frykter Ukraina-konsekvenser Nå frykter Egeland at krisa i Ukraina, som gjort forholdet mellom Russland og USA til det kaldeste siden Den kalde krigen, vil få konsekvenser i Syria, hvor Russland er alliert med al-Assad, mens USA støtter opposisjonen.

- Det vi frykter, er at det vanskelige forholdet mellom USA og Russland nå gjør at det ikke blir et felles press på partene. Amerikanerne kan legge press på opposisjonen og gulflandene som hjelper opposisjonen, mens russerne sammen med iranerne kan legge press på Assad-siden. Hvis ikke Russland og USA samarbeider, har vi ingen sjans til å få slutt på denne krigen, sier Egeland.

- Tankevekkende Etter høringen går den demokratiske senatoren Tim Kaine straks bort til Egeland og tar ham i hånda og takker.

TAKKET: Den demokratiske senatoren, Tim Kaine (t.h.), hyllet innsatsen Flyktninghjelpen og Jan Egeland gjør for flyktningene i Syria. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
TAKKET: Den demokratiske senatoren, Tim Kaine (t.h.), hyllet innsatsen Flyktninghjelpen og Jan Egeland gjør for flyktningene i Syria. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- Flyktninghjelpen er en vidunderlig organisasjon. Jeg besøkte dem i Libanon i forrige måned. Jeg tror at aggressiv humanitær hjelp inne i landet, slik resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd baner vei for, bør være neste steg for USA og andre som ønsker å hjelpe til mot alle lidelsene der, sier Kaine til Dagbladet.

Sammen med den republikanske senatoren Marco Rubio har Kaine lagt fram en resolusjon i Senatet som ber president Barack Obama om å legge fram en plan for hvordan USA kan drive den typen humanitær hjelp, og som samtidig gjør det klart at USA nå ikke ønsker å gå inn noen militæraksjon i Syria.

- Akkurat som USA er den største pengegiveren for humanitær hjelp til landene rundt Syria tror jeg vi kan satse aggressivt på humanitær hjelp inne i landet. Herr Egeland la fram noen gode argumenter for hvordan det kan gjøres, sier Kaine.

DE KONSERVATIVE PÅ PLASS: De republikanske senatorene Bob Corker og John McCain deltok på høringen i Senatets utenrikskomité. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
DE KONSERVATIVE PÅ PLASS: De republikanske senatorene Bob Corker og John McCain deltok på høringen i Senatets utenrikskomité. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

Det gjorde også inntrykk på senatorene når Egeland under høringen hevdet at dette er den verste krisa han har sett i sine 30 år med humanitært arbeid.

- Når du kjenner til alt det arbeidet Flyktninghjelpen og Egeland har vært involvert i, er det et veldig tankevekkende utsagn. Men jeg har dessverre også hørt det fra andre, sier Kaine.

- Ikke håpløst Selv føler Egeland at han virkelig fikk fram sitt budskap til de amerikanske politikerne.

- Høringen gikk en halvtime over tida, og det viser at det var veldig stor interesse. Flere kom ned til meg etterpå og var interessert i det humanitære, og de hadde sett vårt arbeid i felt. Jeg følte virkelig at det var mulig å komme gjennom med vår sak, sier Egeland.

I USA: Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, vitner i den amerikanske kongressen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
I USA: Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, vitner i den amerikanske kongressen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Selv om det ser mørkt ut nå, advarer Egeland sterkt mot å gi opp håpet.

- Klart det er håp. Barn går på skole hver dag, og de har muligheter til å komme ut av dette. Det er også budskapet til Senatet: Vi må gi håp til Syrias ungdom. Dersom vi ikke gir dem håp, blir det ustabilitet både i Midtøsten, men også i verden forøvrig. Derfor er det ikke bare i samsvar med våre idealer, men også våre interesser å hjelpe, sier Egeland.