- Hvis ikke vi tar risikoen, kunne vi sendt hvem som helst til å gjøre jobben

Flere soldater dødd under øvelse enn i krigssituasjoner de siste 11 årene.

RISIKOFYLT:  Sjef for Forsvarets operativehovedkvarter og øvingsleder for Cold Response, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen, mener det å være soldat er fordbundet med risiko. Her taler under minnemarkeringen på Evenes Flystasjon søndag. Foto: Thorbjørn Kjosvold / Forsvaret / Scanpix
RISIKOFYLT: Sjef for Forsvarets operativehovedkvarter og øvingsleder for Cold Response, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen, mener det å være soldat er fordbundet med risiko. Her taler under minnemarkeringen på Evenes Flystasjon søndag. Foto: Thorbjørn Kjosvold / Forsvaret / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fra 2000 til 2011 har 19 personer mistet livet i Forsvarets tjeneste i Norge. I samme tidsrom har 14 personer mistet livet i strid i utlandet. Det viser en gjennomgang Bergens Tidende har foretatt.

Tallene illustrerer at det er minst like risikofylt å øve på krig, som å være i en reell krigssituasjon.

- Det å være soldat er forbundet med å ta risiko. Hvis ikke vi tar risikoen, kunne vi sendt hvem som helst til å gjøre jobben. Øvelser er virkemiddelet staten har for å bruke soldater i stridssammenheng, og det må vi utdanne våre soldater til å håndtere, sier øvingsleder for Cold Response, og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen.

For at soldater skal kunne delta og ivareta seg selv under operativ tjeneste, er det derfor nødvendig at man trener så reelt opp mot virkeligheten som overhodet mulig.

Inntil Hercules-ulykken sist uke, har 42 personer mistet livet i Forsvarets tjeneste i nord etter Vassdal-ulykken i 1986, viser en oversikt fra avisen Nordlys. Litt under halvparten av dem døde under NATO-øvelser.

(NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer