- Hvis ikke vi tar risikoen, kunne vi sendt hvem som helst til å gjøre jobben

Flere soldater dødd under øvelse enn i krigssituasjoner de siste 11 årene.

RISIKOFYLT:  Sjef for Forsvarets operativehovedkvarter og øvingsleder for Cold Response, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen, mener det å være soldat er fordbundet med risiko. Her taler under minnemarkeringen på Evenes Flystasjon søndag. Foto: Thorbjørn Kjosvold / Forsvaret / Scanpix
RISIKOFYLT: Sjef for Forsvarets operativehovedkvarter og øvingsleder for Cold Response, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen, mener det å være soldat er fordbundet med risiko. Her taler under minnemarkeringen på Evenes Flystasjon søndag. Foto: Thorbjørn Kjosvold / Forsvaret / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 2000 til 2011 har 19 personer mistet livet i Forsvarets tjeneste i Norge. I samme tidsrom har 14 personer mistet livet i strid i utlandet. Det viser en gjennomgang Bergens Tidende har foretatt.

Tallene illustrerer at det er minst like risikofylt å øve på krig, som å være i en reell krigssituasjon.

- Det å være soldat er forbundet med å ta risiko. Hvis ikke vi tar risikoen, kunne vi sendt hvem som helst til å gjøre jobben. Øvelser er virkemiddelet staten har for å bruke soldater i stridssammenheng, og det må vi utdanne våre soldater til å håndtere, sier øvingsleder for Cold Response, og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen.

For at soldater skal kunne delta og ivareta seg selv under operativ tjeneste, er det derfor nødvendig at man trener så reelt opp mot virkeligheten som overhodet mulig.

Inntil Hercules-ulykken sist uke, har 42 personer mistet livet i Forsvarets tjeneste i nord etter Vassdal-ulykken i 1986, viser en oversikt fra avisen Nordlys. Litt under halvparten av dem døde under NATO-øvelser.

(NTB)