Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis IS velger å svare irregulært, er det bare å vente på terrorangrepene

Midtøsten-ekspert om hvordan IS kan komme til å svare på bakkestyrker fra Saudi-Arabia.

 VIL TA IS:  Saudi-Arabia har annonsert at de ønsker å gå inn i Syria med bakkestyrker for å bekjempe IS. Her en rekke IS-krigere fotografert i et propagandabilde. Foto: NTB Scanpix
VIL TA IS: Saudi-Arabia har annonsert at de ønsker å gå inn i Syria med bakkestyrker for å bekjempe IS. Her en rekke IS-krigere fotografert i et propagandabilde. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke gjorde Saudi-Arabia det klart at de er beredt til å sende bakkestyrker inn i Syria for å bekjempe IS.

I går gjentok den høytstående saudiarabiske generalen Ahmed Al-Assiri Saudi-Arabias intensjoner og sa at kongerikets beslutning om å sende bakkestyrker inn i Syria var «endelig», ifølge Al Arabiya.

At noen måtte ta på seg ansvaret for å gå inn i Syria, har vært klart lenge, ifølge midtøsten-ekspert og forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Hvem som kunne gjøre det i praksis, har imidlertid vært en storpolitisk vanskelig nøtt å knekke.

- Bare Saudi-Arabia kan gå inn For selv om aktørene i Syria er mange, er det få som i realiteten kan gå inn det krigsherjede landet uten at det bryter ut en større internasjonal konflikt - enten diplomatisk eller væpnet, mener Hellestveit.

- I praksis er det ingen andre enn arabere som kan gjøre det. Nå har Saudi-Arabia meldt seg frivillig til å erobre Raqqa på bakken, og sier de har fått med seg Emiratene, sier hun til Dagbladet.

- IS kriger konvensjonelt Hvor store styrker Saudi-Arabia er beredt til å sende inn i Syria, er ikke klart. Hva strategien deres er når de først går inn i Syria, er heller ikke kjent. For selv om kongerikets hær er stor, forteller Hellestveit at det spekuleres i deres reelle kapasitet, og evne til å drive konvensjonell krigføring.

- IS er ikke Bin Laden og al-Qaida. Det er snakk om sterke konvensjonelle våpen, tradisjoner og strukturer. Det interessante spørsmålet er hva de vil gjøre når saudiarabiske styrker eventuelt begynner sin offensiv. Kommer de til å krige konvensjonelt, eller velge en mer irregulær form for krigføring, spør Hellestveit og legger til:

- Hvis de velger å krige irregulært, da er det bare å sitte og vente på terrorangrepene. De er «linet» opp.

- USA og Russland må samarbeide tett At Saudi-Arabia går inn i Syria, vil i så fall være en militær operasjon som verken Damaskus eller Bagdhad er svært glade for, ei heller Iran, som følge av allerede eksisterende konflikter dem i mellom, tror forskeren.

- Og det er derfor USA og Russland må samarbeide tett hvis dette skal lykkes, sier Hellestveit.

- Fra før har myndighetene i Syria og Irak sagt at enhver bakkeintervensjon vil kunne ses på som en aggresjonsakt, og ville bli besvart med samme mynt. Men det er også blitt vedtatt en resolusjon i sikkerhetsrådet som sier at alle former for innsats i IS-kontrollerte områder ikke kan sees på som folkerettsstridig. Alt ligger på en måte til rette for at man kan gå inn med bakkestyrker nå, sier forskeren.

To scenarier Hellestveit ser to mulige utfall som følge av en eventuell bakkeintervensjon fra saudiarabisk side:

- Dette kan være et øyeblikk hvor man kan få en viss kontroll på situasjonen i Syria. Man får kanskje - om enn ikke en koordinert - en kontrollert militær innsats for å bringe situasjonen inn på et håndterbart spor, sier forskeren:

- Det er også en fare for at dette kan gå helt feil vei. Da ser det ikke lyst ut, legger hun til.

Håper på våpenhvile Natt til fredag bekreftet flere toppolitikere, blant dem USAs utenriksminister John Kerry og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, at landene på Syria-møtet i München i Tyskland er enige om at kampene mellom regjeringshæren og opprørsgruppene må stanses.

Det kan være begynnelsen på en våpenhvile mellom den syriske hæren og opprørsgrupper. Avtalen omfatter imidlertid ikke terrogruppene IS og Nusfrafonten, ei heller IS-kontrollerte områder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media