Hvis islam ikke fantes

Er noen religioner verre enn andre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nettredaksjonen til Dagbladets MAGASINET har publisert en artikkel på sine nettsider med tittelen Hvis islam ikke fantes. Den diskuterer et essay skrevet av professor og tidligere CIA-strateg Graham E. Fuller i tidsskriftet Foreign Policy.

Fuller forsøker å tegne opp Midtøstens historie slik den ville ha vært hvis islam ikke fantes. Han konkluderer med at det ikke ville gjort store forskjellen. Det samsvarer med det man ofte hører fra mennesker som ønsker å være politisk korrekte: «Islam er ikke verre enn noen annen religion». Religionshistoriker og prosjektleder i høyresidens tenketank Civita, Torkel Brekke siteres på dette i MAGASINETS artikkel:

«Jeg er enig i hovedideen som trekkes opp i Fullers essay. Hadde ikke islam vært der, ville det vært en hel rekke andre konflikter. Jeg ville aldri finne på å si at en bestemt religion gjør at det er mer vold eller krig i verden. En religion kan brukes på 100 måter.»

Ikke bare er religiøse årsaker ofte blant de viktigste årsakene til væpnede konflikter, men religion har en tydelig forsterkende effekt på en hvilken som helst eksisterende konflikt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer