Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvis islam ikke fantes

Er noen religioner verre enn andre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nettredaksjonen til Dagbladets MAGASINET har publisert en artikkel på sine nettsider med tittelen Hvis islam ikke fantes. Den diskuterer et essay skrevet av professor og tidligere CIA-strateg Graham E. Fuller i tidsskriftet Foreign Policy.

Fuller forsøker å tegne opp Midtøstens historie slik den ville ha vært hvis islam ikke fantes. Han konkluderer med at det ikke ville gjort store forskjellen. Det samsvarer med det man ofte hører fra mennesker som ønsker å være politisk korrekte: «Islam er ikke verre enn noen annen religion». Religionshistoriker og prosjektleder i høyresidens tenketank Civita, Torkel Brekke siteres på dette i MAGASINETS artikkel:

«Jeg er enig i hovedideen som trekkes opp i Fullers essay. Hadde ikke islam vært der, ville det vært en hel rekke andre konflikter. Jeg ville aldri finne på å si at en bestemt religion gjør at det er mer vold eller krig i verden. En religion kan brukes på 100 måter.»

Ikke bare er religiøse årsaker ofte blant de viktigste årsakene til væpnede konflikter, men religion har en tydelig forsterkende effekt på en hvilken som helst eksisterende konflikt.

For det første, mange religioner (inkludert de Abrahamiske) lærer bort absolutte sannheter. Når disse kolliderer på tvers av religioner eller med virkeligheten blir gjensidig forståelse og kompromiss veldig vanskelig, hvis ikke umulig. Det er ikke vanskelig å tenke seg at troen på at Gud har lovet et stykke land til jødene, har forsterket Israel-Palestina-konflikten.

For det andre er innsatsen så mye større for mange religiøse mennesker enn for ikke-religiøse. Hvis du tror at evig fordømmelse eller velsignelse står på spill for deg, dine og menneskeheten, og at livet på Jorden bare er et forord til en himmelsk bok som aldri tar slutt (hvis din side vinner) er det naturlig at du vil ta i bruk alle mulige midler.

Jeg har argumentert for at religion har en forsterkende effekt på konflikter, men er noen religioner verre enn andre? Selvfølgelig. Det blir åpenbart hvis vi sammenlikner for eksempel jainisme og islam. Det er en grunn til at muslimer dominerer selvmordsbomberstatistikken. Å ikke skade noe levende vesen er sentralt i jainisme. På den annen side blir ikke drap bare rettferdiggjort i visse tilfeller i islam, men i visse tilfeller er det påkrevet og blir belønnet.

Tidligere var det kristendom, men i dag ser det ut til at islam er den religionen som er årsak til mest vold, krig og grusomme handlinger i verden. Om noen århundrer kan det være noe helt annet. Alle religioner som lærer bort absolutte sannheter som kolliderer med virkeligheten er potensielt farlige.

Til sist i MAGASINETS artikkel siteres Fullers essay:

«Husk at nær sagt alle de grusomste hendelsene i det 20. århundret kom fra sekulære regimer: Kong Leopold av Belgias Kongo, Hitler, Mussolini, Lenin og Stalin, Mao og Pol Pot. De to verdenskrigene som oppsto i Europa har ingen parallell i den muslimske verden.»

Det finnes uten tvil en lang rekke konflikter som har religiøse årsaker (f.eks. Tredveårskrigen), og det finnes utvilsomt også mange konflikter som ikke har særskilte religiøse årsaker (f.eks. første verdenskrig). Imidlertid er det en viktig distinksjon mellom religion og ikke-religion (ateisme).

Alle religioner inneholder læresetninger og påstander om virkeligheten vi lever i som kan motivere mennesker til å være onde.

Ateisme er innholdsløst, på samme måte som ikke-astrologi. Så å forsøke å skylde på ateisme eller sekularisme for det 20. århundrets grusomme hendelser slik mange apologeter gjør, er mildt sagt latterlig.

La meg avslutte med et sitat fra fysiker og nobelprisvinner Steven Weinberg:

«With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media