- Hvis jeg har noen skyld i det som har skjedd, skal jeg ta det ansvaret

Behrings Breiviks påståtte mentor beklager drapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VALETTA (Dagbladet): Britiske Paul Ray påstås å være Anders Behring Breiviks mentor.

- Hvis jeg har noen skyld i det som har skjedd, skal jeg ta det ansvaret, sier Ray (35) til Dagbladet.

Han er mannen som hevdes å være Anders Behring Breiviks ideologiske drivkraft. Den tidligere britiske rasistlederen er nå en innflytelsesrik blogger.

- Beklager Seint i går kveld gikk han med på å møte Dagbladet ved det idylliske havnekvarteret i turistmetropolen Valetta, til et eksklusivt intervju om hans rolle i terrorangrepene mot Norge fredag 22. juli.

- Jeg hadde aldri møtt mannen før, jeg hadde aldri lest manifestet, jeg hadde aldri vært borti Anders Behring Breivik før jeg fikk nyheten om det grusomme angrepet på fredag. Jeg beklager overfor hele det norske folk, sier Paul Ray.

Briten framstår dypt preget av det som har skjedd. Han spør om tillatelse fra Dagbladets team - som nordmenn - om å ytre personlige, politiske, synspunkter rundt det som har skjedd. Og gjentatte ganger uttrykker han sorg for barna som er blitt drept.

Han markerer avstand av en klar grunn: massemorderen selv har dratt briten midt inn i politiets søkelys.

- Fordeler skyld I Anders Behring Breiviks manifest henviser 32-åringen til sin mentor, «Rikard Løvehjerte». Nordmannen henviser også til hvordan tempelridderne - inspirert av de kristne ridderne som hadde sin siste base nettopp her på Malta - skulle forsvare Europa mot Jihad og islam.

Paul Ray er mannen bak den svært innflytelsesrike bloggen Lionheart, og bekrefter at han er medlem i organisasjonen Knights Templar - Tempelridderne.

- Jeg mistenker at han prøver å legge skylda på flere, så han slipper å ta det hele ansvaret for det grusomme og barbariske han har gjort, sier Ray.

DRIVES AV RELIGION: Paul Ray sier det ikke er politikk, men religion som driver han. Foto: thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DRIVES AV RELIGION: Paul Ray sier det ikke er politikk, men religion som driver han. Foto: thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er Fjordman, den anonyme, norske bloggeren, som er Breiviks mentor - ikke jeg. Om han har lest det jeg har skrevet må jeg ta ansvar for det, men jeg ville aldri oppfordret til drap på uskyldige, norske barn.

Tempelridderne Bak den fasjonable uteserveringa reiser gamle slottsmurer seg. Malta var tempelriddernes siste base. Etter en blodig konflikt i English Defence League - den innvandringsfiendtlige organisasjonen Paul Ray grunnla i Storbritannia, er det også blitt hans nye base.

- Jeg drives ikke av politikk, jeg drives av religion, sier Paul Ray.

- Det Breivik gjorde var et angrep på venstresidas politikk; han drepte uskyldige barn, som måtte dø fordi det partiet de tilhører har gjort. Han drepte titalls uskyldige barn. Det har ingenting med kristendom å gjøre.

- Hva driver deg?

- Jeg har mine personlige årsaker til å engasjere meg i anti-Jihad-bevegelsen, og det er min kristne tro som har ført meg hit, til tempelriddernes base. Jeg forklarer meg gjerne for norsk politi for å fjerne mitt navn fra denne saken.

Kan forstå - Hadde det vært annerledes om han hadde drept muslimer?

- Da hadde det vært mulig å forstå det. Jeg sier ikke at det hadde rettferdiggjort det, men det hadde gjort det lettere å forstå.

- Hvorfor det?
 
- Jeg vil ikke være en av dem som bruker en slik tragedie til å fronte personlige synspunkter. Overfor en britisk journalist, eller en maltesisk, ville jeg aldri gjort det. Men dere er norske, sier Paul Ray med pondus bak hvert ord.

- Er det OK? sier han.

TEMPELRIDDERKORSET: Paul Ray viser fram sin tatovering av tempelridderkorset til Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
TEMPELRIDDERKORSET: Paul Ray viser fram sin tatovering av tempelridderkorset til Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

- Det går bra.

Varsler flere angrep - Det vil komme flere slike angrep. Jeg frykter i hvert fall det, om det ikke blir gjort drastiske endringer i innvandringspolitikken. Se bare her på Malta. Det er 4000 somaliske flyktninger her, mange fra Mogadishu - der opprørsbevegelsen Al-Shabaab holder til, og lærer ungdommen opp i jihad.

Briten sier han selv har jobbet som frivillig blant somaliske barn, og sett realitetene på nært hold. Denne retorikken kan Paul Ray. Han lener seg tilbake med en punchline:

- Jeg har forstått at jeg har din tillatelse til å si det. Det er islamiseringa som har skylden. Kristendommen maner til at folk skal spre nestekjærlighet. Islam lærer sine unge opp til at de skal overta verden. Det er ganske åpenbart?

- Det Breivik gjorde var en gal manns verk, noe en person hadde planlagt over lang tid. Om han hadde hatt en mentor - meg, eller noen andre, ville han vel ikke angitt ham i manifestet? Og om det hadde vært andre celler, ville han vel ikke avslørt det for politiet? Breiviks handlinger var grusomme, og rammet uskyldige barn. Men han er ikke den eneste som tenker slik.

ADVARER: Britiske Paul Ray påstås å være Anders Behring Breiviks mentor. Han beklager drapene overfor det norske folk, men advarer mot at islamisering vil gi nye og blodige terroraksjoner. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ADVARER: Britiske Paul Ray påstås å være Anders Behring Breiviks mentor. Han beklager drapene overfor det norske folk, men advarer mot at islamisering vil gi nye og blodige terroraksjoner. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer