- Hvis jeg ikke lander, slår han meg i hjel

Det skal den ansvarlige piloten ha sagt minutter før det polske presidentflyet med 96 om bord styrtet i Smolensk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den ansvarlige piloten om bord på det polske presidentflyet som styrtet i Smolensk i Russland 10. april i år skal ha blitt presset til å lande tross dårlige landingsforhold, viser en utskrift fra flyets svarte bokser ifølge den polske TV-stasjonen TVN 24.

Drapstrussel - Hvis ikke jeg lander, slår han meg i hjel, skal kaptein Arkadiusz Protasiuk ha sagt.

TV-stasjonen har også fått hentet ut et fragement der han sier enten «Han vil drepe meg» eller «De vil drepe meg».

Kort tid etterpå styrtet flyet av typen T-154 med 96 passasjerer om bord. Alle omkom, deriblant Polens presidentpar og store deler av landets øvrige maktelide.

Spekulasjoner Det framgår ikke hvem kapteinen sikter til, men det har tidligere vært spekulert i om president Lech Kaczynski selv skal ha tvunget flyet til å lande fordi han kan ha trodd at advarslene fra tårnet var et forsøk på å stoppe ham.

MAKTELITE OMKOM: Store deler av Polens maktelite ble drept i flystyrten i Smolensk 10. april i år. Blant dem president Lech Kaczynski og kona Maria, og flere andre. Foto: Reuters/Scanpix
MAKTELITE OMKOM: Store deler av Polens maktelite ble drept i flystyrten i Smolensk 10. april i år. Blant dem president Lech Kaczynski og kona Maria, og flere andre. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Dagbladet har tidligere omtalt utskrifter fra flyets svarte bokser. Tre minutter før styrten sa en uidentifisert person i cockpiten: «Han vil bli irritert om ...» Resten av setningen er utydelig.

Ifølge TVN 24 skal kaptein Protasiuks oppsiktsvekkende uttalelse være det som den gang ble omtalt som utydelig.

Tvang pilot til å lande I august 2008 tvang Kacynski en pilot til å lande flyet hans i Georgias hovedstad Tblisi, selv om værforholdene var dårlige, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. Piloten nektet og landet i Aserbadjsjan. Etterpå fortalte Kaczynski journalister om bord på flyet at «de ville ta hånd om poloten når de kom tilbake til Polen», ifølge den polske avisa Gazeta Wyborcza.

Samme dag som flystyrten skjedde overtok Bronislaw Komorowski midlertidig som president, og rundt to uker senere ble det klart at Lech Kaczynskis eneggede tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski, ønsket å overta brorens presidentjobb.

STYRTET: Her blir vrakdelene fra presidentflyet fraktet bort. Foto: Reuters/Scanpix
STYRTET: Her blir vrakdelene fra presidentflyet fraktet bort. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Men Komorowski fra det liberale partiet Borgerplattformen vant med 51 prosent av stemmene 4. juli.

NYE UTSKRIFTER: Den ansvarlige piloten om bord på det polske presidentflyet som styrtet i Smolensk i Russland 10. april i år skal ha blitt presset til å lande tross dårlige landingsforhold, viser en utskrift fra flyets svarte bokser ifølge den polske TV-stasjonen TVN 24. Foto: Faksimile av www.tvn24.pl
NYE UTSKRIFTER: Den ansvarlige piloten om bord på det polske presidentflyet som styrtet i Smolensk i Russland 10. april i år skal ha blitt presset til å lande tross dårlige landingsforhold, viser en utskrift fra flyets svarte bokser ifølge den polske TV-stasjonen TVN 24. Foto: Faksimile av www.tvn24.pl Vis mer