- Hvis jeg møter Petter Stordalen, vil jeg be ham ta bedre vare på sine ansatte

Dejene (48) jobbet 21 netter på rad - uten overtidsbetaling - for Petter Stordalen. Han måtte ta sovetabletter for å klare å gå på jobb.

JOBBET ULOVLIG MYE: Dejene (48) jobbet 21 netter i strekk uten å få overtidsbetalt Quality Spa & Resort Holmsbu. Han forteller at han i et år måtte ta sovetabletter for å klare å gå på jobb. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JOBBET ULOVLIG MYE: Dejene (48) jobbet 21 netter i strekk uten å få overtidsbetalt Quality Spa & Resort Holmsbu. Han forteller at han i et år måtte ta sovetabletter for å klare å gå på jobb. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TOFTE I HURUM (Dagbladet): - Hvis jeg noen gang møter Petter Stordalen, sier fembarnsfaren Dejene (48) og tenker seg litt om.

- Da vil jeg be ham ta bedre vare på sine ansatte.

Alvorlige lovbrudd Dagbladet forteller i dag hvordan Arbeidstilsynet fant alvorlige lovbrudd på en rekke av hotellene i Petter Stordalens kjede Nordic Choice. I Arbeidstilsynets rapport fra Quality Spa & Resort Holmsbu går det fram at flere ansatte jobbet ulovlig mye. De fikk ikke overtidsbetalt, og flere hadde ulovlige arbeidskontrakter.

På det meste jobbet Dejene 21 netter på rad.

IDYLLISK: Quality Spa & Resort Holmsbu ved Drammensfjorden.
Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet
IDYLLISK: Quality Spa & Resort Holmsbu ved Drammensfjorden. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet Vis mer

- Jeg fikk beskjed om at hvis jeg ikke kunne jobbe på natta, fikk jeg bare si opp og skaffe meg jobb et annet sted. Da sa legen at jeg måtte sykmelde meg, sier 48-åringen.

Dagbladet har forelagt hotellsjef Stine Engen Dejenes historie. Hun sier hun ikke kan kommentere personalsaker.

Måtte jobbe Dejene fikk i juni 2013 - gjennom NAV - jobb som nattevakt på Holmsbu Spa & Resort. Han hadde kommet til Norge som flyktning fra Etiopia fire år tidligere. Med seg hadde han erfaring fra en lederstilling hos Hilton.

Han var strålende fornøyd med å ha fått et bein innenfor hotellbransjen i Norge på det flotte spahotellet ved Drammensfjorden. I arbeidskontrakta, som Dagbladet har sett, sto det at Dejene skulle jobbe sju dager på, sju dager av.

JOBBET SEG SYK: - Når ingen av de andre ansatte ville jobbe, måtte jeg jobbe ekstra. Det var ikke bra for helsa mi, sier Dejene (48) fra Tofte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JOBBET SEG SYK: - Når ingen av de andre ansatte ville jobbe, måtte jeg jobbe ekstra. Det var ikke bra for helsa mi, sier Dejene (48) fra Tofte. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Men jeg måtte jobbe mye mer enn det. Det var ekstremt mye å gjøre. Og det var ingen som ville jobbe natta. Når ingen av de andre ansatte ville jobbe, måtte jeg jobbe ekstra. Det var ikke bra for helsa mi, sier han.

21 netter på rad Det toppet seg i november 2014. Ifølge Arbeidstilsynet jobbet Dejene da 21 netter på rad uten fri. Han fikk ikke ei krone i overtidsbetaling.

- Det var ikke vanlig med slike perioder, men det skjedde noen ganger selv om det ikke var det som sto i arbeidskontrakta, sier 48-åringen.

Etter hvert merket han at nattejobbingen ga ham kraftig hodepine, og at han slet med å få sove.

- Jeg tok opp dette med arbeidsgiver og spurte om jeg kunne få jobbe på dagtid i stedet. De sa nei, sier fembarnsfaren.

Til slutt kontaktet Dejene lege.

Sovetabletter - Jeg fikk utskrevet sovetabletter, og jeg tok sovetabletter i et år på grunn av jobben. Til slutt sa fastlegen at helsa mi ville bli ødelagt hvis jeg fortsatte å jobbe der. Både jeg og legen min tok også kontakt med arbeidsgiver, og spurte om jeg kunne få jobbe på dagtid i stedet. Arbeidsgiver er jo også ansvarlig for min helse. Igjen sa de at nei, det var ikke mulig, sier Dejene .

Arbeidstilsynet avdekket i august at flere Holmsbu-ansatte jobbet ulovlig mye: En ansatt hadde bare en dag fri fra 1-24. mai, og jobbet i perioden 14 dager over 10 timer. En annen ansatt jobbet 14 dager i strekk. I tillegg hadde ikke hotellet valgt nytt verneombud på flere år og det var brudd på HMS-bestemmelser.

EIEREN: Petter Stordalen eier Nordic Choice. Ved 27 av Nordic Choices hotelle fant Arbeidstilsynet lovbrudd. Foto: Øistein N. Monsen / Dagbladet
EIEREN: Petter Stordalen eier Nordic Choice. Ved 27 av Nordic Choices hotelle fant Arbeidstilsynet lovbrudd. Foto: Øistein N. Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det var flere andre ansatte som også var misfornøyd, og som også ble dårlig behandlet. Flere av dem valgte å slutte. Til slutt orket jeg ikke å jobbe der lenger, nå håper jeg på bedre arbeidsforhold et annet sted, sier Dejene.

- Svært alvorlig Hotellsjef Stine Engen skriver i en e-post at hun ikke kan kommentere Dejenes historie direkte:

- På generelt grunnlag kan ikke vi som arbeidsgiver diskutere konkrete personalsaker eller hendelser som berører våre medarbeidere med media eller utenforstående. Vi forholder oss til vårt arbeidsgiveransvar - og all dialog vil finne sted mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og kun der, skriver Engen.
 
- Vi vil gjerne legge til at interne bedriftskulturmålinger viser at vi har høy medarbeidertilfredshet på hotellet. Det stemmer at vi har mottatt tilbakemeldinger fra Arbeidstilsynet på at vi må utbedre enkelte forhold, og det tar vi svært alvorlig. Tiltak på disse påleggene har frist i dag og vi har tro på at  tiltakene vil føre til at påleggene kan lukkes, skriver hun i e-posten sendt fredag.

Silseth: - Beklagelig Petter Stordalen var på reise da Dagbladet tok kontakt. Administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, ville ikke besvare enkeltspørsmål, men skriver i en e-post til Dagbladet:

-  Arbeidstilsynet er et viktig organ for kontroll av feil og mangler. Vårt mål er at Arbeidstilsynet ikke skal finne avvik, men når de allikevel gjør det er det svært beklagelig. Da iverksettes tiltak for å lukke avvikene slik at varsel om pålegg kan legges vekk. Etter det vi kjenner til skal de aller fleste sakene fra 2014 og 2015 det her refereres til være lukket. Våre hotell skal følge norsk regelverk, og samtlige hotell skal følge tariff, uavhengig av om arbeidstakerne er organisert eller ikke. For å nå målet om null avvik gjennomfører vi flere tiltak, og Nordic Choice Hotels har derfor brukt det siste året på å rulle ut et nytt digitalt timeregistreringssystem på alle våre hotell som varsler oss med én gang en ansatt har jobbet for mye eller for lite i forhold til regelverk og kontrakt. I dag har vi 13 000 medarbeidere og bransjens høyeste medarbeidertilfredshet, og vi etterstreber å være en ansvarlig og attraktiv arbeidsgiver. 

- SVÆRT BEKLAGELIG: Administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, skriver i en e-post til Dagbladet at Arbeidstilsynets funn er svært beklagelige. Arkivfoto: Dagbladet
- SVÆRT BEKLAGELIG: Administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, skriver i en e-post til Dagbladet at Arbeidstilsynets funn er svært beklagelige. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram