Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hvis Johan skulle fanges, ville jeg ikke vite noe om verken plan, tid eller sted»

Eirik Jensen pleide å forlate rommet hver gang en bekjents navn kom opp i en sak.

ETTERFORSKER: Politioverbetjent Eirik Jensen (57) er blant Norges mest respekterte etterforskere. Her foran politihuset i Oslo, der han ble pågrepet for et år siden. Foto: Per Asle Rustad / Dagbladet
ETTERFORSKER: Politioverbetjent Eirik Jensen (57) er blant Norges mest respekterte etterforskere. Her foran politihuset i Oslo, der han ble pågrepet for et år siden. Foto: Per Asle Rustad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Hadde selvmordstanker på cella
• Les også: - Jeg lå på glattcelle, et nakent og jævlig rom
• Les også: - Jeg fikk slengbemerkninger fra den ene avhørslederen, og da ble jeg forbanna

(Dagbladet): «Jeg reiste meg og forklarte kollegaene mine at jeg kjente ham og valgte å forlate rommet mens de andre planla videre oppfølging av saken. Hvis Johan skulle fanges, ville jeg ikke vite noe om hverken plan, tid eller sted. Da hadde jeg mitt på det tørre, hvis jeg skulle bli konfrontert med noe i ettertid.»

Slapp mistanke Den korrupsjonssiktede politioverbetjenten Eirik Jensen (57) slipper i morgen sin selvbiografi «På innsiden - historien om et politiliv» på Kagge forlag. I boka redegjør den mangeårige etterforskeren ved Oslo politidistrikt bl.a. for hvordan han forholdt seg hvis navnet på en av hans kilder eller andre bekjente kom opp i en sak under etterforskning.

Ved å melde seg ut av diskusjonen slapp Jensen å vite hva saken gikk ut på, og hvilke operative løsninger som ble valgt.

«På denne måten slapp jeg også å føle meg mistenkt hvis en omsetter plutselig forsvant før en planlagt aksjon, eller en avtalt handel ble brutt uten noe klar årsak», skriver politimannen.

En bivirkning av dette prinsippet var at han unngikk å lekke opplysninger til journalister «eller andre nysgjerrige folk» - ting som åpenbart kunne forsure arbeidsmiljøet i etterforskningsgruppa.

«Jævlig skuffende» Prinsippet har han holdt fast ved siden 90-tallet, da en barndomsvenn han kaller Johan, plutselig figurerte i en narkotikasak.

«Det var jævlig skuffende», skriver Jensen, som på den tida jobbet i den såkalte Uro-patruljen - en sivil utegående enhet som jobbet mot narkomiljøene i hovedstaden.

Jensen - en av landets mest respekterte etterforskere - ble 24. februar i fjor pågrepet i garasjen på politihuset i Oslo, siktet for grov korrupsjon. Ifølge siktelsen har 57-åringen mottatt pengebeløp fra den narkosiktede Bærums-mannen Gjermund Cappelen (48), for å hjelpe ham med å få store hasjpartier inn i Norge.

Det er på det rene at Jensen kjente Cappelen, og at det var utstrakt kontakt mellom dem. 57-åringen nekter imidlertid all straffskyld, og sier alle bevis politiet har mot ham, kan forklares.

Det er Spesialenheten for politisaker som etterforsker saken mot Jensen, og en tiltalebeslutning forventes snart.

Hele Norges coronakart