«Hvis Krekar vil til Irak, skal han få reisedokumenter på dagen»

Bjarne Håkon Hanssen håper å bli kvitt Krekar etter mullaens utspill i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var torsdag morgen at mulla Krekar sa til Dagbladet.no at han vil reise hjem til Nord-Irak for å krige mot amerikanerne. «Dessverre kan jeg ikke reise tilbake og delta. (..) Hvis jeg blir fri... og jeg håper å bli fri til å reise hjem til Irak for å krige mot amerikanerne», sa Krekar til den kurdiske ukeavisa Awene.

Nå kan mulla Krekar få hjelp av arbeids- og integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen:

- Hvis Krekar vil til Irak, kan han få reisedokumenter på dagen. Han skal også få penger til flybilletter og taxi og hele greia. Hvis han sjøl kan tenke seg det, så kan det gå, sier Hanssen til NRK.

Klare regler

Mulla Krekar er utvist fra Norge fordi norske myndigheter mener han er en trussel mot rikets sikkerhet. Norske myndigheter har nå en sendemann i Irak som skal vurdere om mulla Krekar kan sendes ut av Norge, skriver TV 2 Nettavisen.

- Vi er avhengig av å få en avtale med irakiske myndigheter som sikrer at Krekar ikke risikerer dødsstraff og tortur, sier Hanssen.

Også overfor TV 2, sier Hanssen at det er fullt mulig for Krekar å reise frivillig, hvis han sjøl ønsker det.

Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, mener Krekar bare kan sendes til Irak hvis det helt avklart at han får en rettferdig behandling i Irak.

KAN DRA UT: Mullah Krekar sier han gjerne vil reise tilbake til Nord-Irak for å drive krig mot amerikanske soldater der. Arbeids- og integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen vil gjerne gi mullaen godkjente reisedokumenter. Foto: SCANPIX
KAN DRA UT: Mullah Krekar sier han gjerne vil reise tilbake til Nord-Irak for å drive krig mot amerikanske soldater der. Arbeids- og integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen vil gjerne gi mullaen godkjente reisedokumenter. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det vil ta årevis å returnere Mulla Krekar, om han i hele tatt kan returneres, sier Meling til NRK.

Den europeiske menneskerettskonvensjonen krever at ingen mennesker skal sendes til områder hvor de kan bli utsatt for tortur eller dødsstraff.