NY REKORD: Denne uke hentet den norske båten Siem Pilot opp 1071 migranter fra 22 ulike afrikanske land. Dette er ny rekord i antall personer ombord. De siste fem dagene har Middelhavet fra Libya til Italia vært så godt som blikkstille. Som igjen har fått kyniske menneskesmuglere til å sende tusenvis av flyktninger mot Europa hver natt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY REKORD: Denne uke hentet den norske båten Siem Pilot opp 1071 migranter fra 22 ulike afrikanske land. Dette er ny rekord i antall personer ombord. De siste fem dagene har Middelhavet fra Libya til Italia vært så godt som blikkstille. Som igjen har fått kyniske menneskesmuglere til å sende tusenvis av flyktninger mot Europa hver natt. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Hvis kyniske smuglere fortsetter å sende så mye folk, har vi et problem

Siden mandag har over 13 000 mennesker blitt sendt fra Libya mot Europa. Nå har også rundt 700 druknet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SALERNO (Dagbladet): Denne uka kom sommeren for fullt til det sørlige Europa og landene rundt Middelhavet. Det har ført til at ekstremt kyniske menneskesmuglere i Libya har sendt ut et rekordantall personer mot Europa, med et blikkstille Middelhav.

Hver natt sendes tusenvis av migranter ut i overfylte og falleferdige gummibåter ut fra den libyske kysten. De har ikke noen sjanse til å nå Europa, og hvis ikke andre båter kommer dem til unnsetning, vil migrantene drukne. Denne uka er mer enn 13 000 personer reddet.

- I tillegg har rundt 700 druknet. Men tallet kan være høyere fordi det er umulig å estimere hvor mange som er på de overfylte båtene, sier Pål Erik Teigen, styrkesjef på «Siem Pilot» til Dagbladet.

Får et problem Tall fra EUs grenseovervåkningsorganisasjon Frontex fram til og med 8. mai i år viser en nedgang i antall avganger fra Libya mot Europa med 19 prosent. Men nå har sommersesongen startet for menneskesmuglerne, og nye rekorder vil komme.

- Hvis det er en ny trend at menneskesmuglere sender så mange fra Libya og mot Europa hver dag som denne siste uka, så vil vi få et problem. Nå er vi og mange andre store båter i Italia for å levere fra oss migrantene. Da er det færre båter mot grensa til Libya for å redde menneskene, sier Pål Erik Teigen, styrkesjef på «Siem Pilot».

Han skulle gjerne ha dratt ned mot Libya for å redde flere migranter, men er nå i havnebyen Catania for å fylle opp båten med mer mat, vann og tepper til nye migranter. I tillegg til at at del ting på båten må fikses.

- Vi vet hvor fort det kan gå galt om det ikke er redningsskip i området. Fiskebåtene og gummibåtene er ikke laget for å dra hele veien til Europa. De er verken gode nok, de har ofte alt for lite bensin i båtene og det skal veldig lite til før båtene går rundt, sier Teigen.

Nå har rundt 700 personer druknet.

Presset tett i tett, under dekk Denne uka var Dagbladet med «Siem Pilot» for å redde migranter og for å patruljere EUs grense. Det ble hektiske dager og ny rekord i redning migranter: Hele 1071 personer ble reddet av «Siem Pilot» tirsdag, og er nå satt i land i den italienske havnebyen Salerno. En uke tidligere hentet «Siem Pilot» mennesker fra en fiskebåt med over 200 mennesker, tett i tett på dekk.

- Da vi trodde båten var tømt, oppdaget vi også at over 200 personer var plassert tett i tett, under dekk, forteller Teigen.

Dagbladet pratet med de mange migrantene ombord. De fortalte at de på forhånd trodde de skulle ut i gode båter, men at de så ble presset ut i overfylte båter.

- Det har vært en veldig utfordrende uke. Vi har hatt store redningsaksjoner hver dag, som er nytt. Mandag ble rundt 2000 personer reddet, tirsdag 3000, onsdag over tusen, torsdag over 4000 personer, sier Tommaso Vertemati til Dagbladet.

Vil drukne uten hjelp Over 13 000 mennesker er reddet denne uka, like utenfor Libyas kyst. De har blitt sendt ut i farkoster som er så dårlige at de aldri ville ha klart å nå Europa. Uten redningsbåter i området, ville de fleste ha druknet.

- Vi har hatt store operasjoner før og, men da har det gått flere dager mellom de ulike hendelsene. Denne uka har vært den hardeste vi har hatt mens jeg har vært på Siem Pilot, sier Tommaso Vertemati, i den italienske kystvakten til Dagbladet.

Han representerer den italienske kystvakten, og er ombord på den norske båten «Siem Pilot», som er en del av Triton-operasjonen i Middelhavet. Den norske båten bidrar med å patruljere EUs grenseområder, i tillegg til å redde migranter fra drukningsdøden.

Mange ruter Siden avtalen mellom EU og Tyrkia ble inngått tidligere i år, har antallet båter med migranter fra Tyrkia til Hellas sunket med over 90 prosent. Det betyr ikke at færre mennesker vil forsøke å ta seg over Middelhavet til Europa. Det antas at nye smuglerruter blir etablert. Frontex-tall viser inntil videre to nye ruter: Fra Egypt mot Europa og fra Algerie og nordover, som har økt med forholdsvis 219 og 77 prosent. Foreløpig er det registrert at 112 personer har reist over sjøen fra Algerie til Europa, mens 3118 mennesker har kommet over Middelhavet fra Egypt.

IOM (International Organization for Migration) frykter spesielt at ruta mellom Libya og Italia vil bli travel i sommermånedene. Siden turen fra Libya til Italia er mye lengre enn den så godt som stengte Tyrkia-Hellas-ruta, frykter de også mange flere dødsfall.

- Hvis det fortsetter i denne farten gjennom vår- og sommermånedene, har vi all grunn til å tro at ankomstene til Italia vil overstige 100 000 for tredje året på rad. Det kan også komme mange, mange flere, sa Joel Millman, IOM-talsmann for to uker siden.

ROLIG SJØ: Denne uka har Middelhavet vært på sitt stilleste. Det har medført en rekorduke, når gjelder antall redningsaksjoner utenfor Libyas kyst. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ROLIG SJØ: Denne uka har Middelhavet vært på sitt stilleste. Det har medført en rekorduke, når gjelder antall redningsaksjoner utenfor Libyas kyst. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
BEKYMRET: Denne uka reddet styrkesjef Pål Erik Teigen og hans mannskap rekordmange 1017 migranter utenfor Libyas kyst. Siden den gang har kyniske menneskesmuglere sendt avgårde mange tusen flere, og rundt 700 personer har druknet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKYMRET: Denne uka reddet styrkesjef Pål Erik Teigen og hans mannskap rekordmange 1017 migranter utenfor Libyas kyst. Siden den gang har kyniske menneskesmuglere sendt avgårde mange tusen flere, og rundt 700 personer har druknet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
DRØMMEN OM EUROPA: En av de 1071 afrikanske migrantene på Siem Pilot tankefull ed skipsrekka. Foran ham er et blikkstille Middelhav, under overfarten mot Italia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DRØMMEN OM EUROPA: En av de 1071 afrikanske migrantene på Siem Pilot tankefull ed skipsrekka. Foran ham er et blikkstille Middelhav, under overfarten mot Italia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
HER ER JEG FRA: To av de 1071 afrikanske migrantene peker på landene som de flyktet fra under registreringsarbeidet på Siem Pilot. Nå er de framme i Italia, hvor deres framtidige skjebne nå avgjøres. Sjansen for at de fleste av migrantene blir sendt hjem igjen, er stor. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet  .
HER ER JEG FRA: To av de 1071 afrikanske migrantene peker på landene som de flyktet fra under registreringsarbeidet på Siem Pilot. Nå er de framme i Italia, hvor deres framtidige skjebne nå avgjøres. Sjansen for at de fleste av migrantene blir sendt hjem igjen, er stor. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet . Vis mer