OPPGJØR: Dersom partileder Liv Signe Navarsete skal gå, må nestleder Ola Borten Moe følge etter. Han er langt fra uskyldig i bråket som har herjet i partiet i lang tid, og får vel så mye av ansvaret i rapporten partiets evalueringsutvalg la fram etter valgfiaskoen. Det mener en rekke Sp-kilder Dagbladet har snakket med. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OPPGJØR: Dersom partileder Liv Signe Navarsete skal gå, må nestleder Ola Borten Moe følge etter. Han er langt fra uskyldig i bråket som har herjet i partiet i lang tid, og får vel så mye av ansvaret i rapporten partiets evalueringsutvalg la fram etter valgfiaskoen. Det mener en rekke Sp-kilder Dagbladet har snakket med. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Hvis Liv Signe må gå, skal Ola også gå

Flere i Senterpartiet tar nå et knallhardt oppgjør med Ola Borten Moes rolle i bråket som herjer partiet, og kaller ham illojal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enkelte advarer rett ut mot Borten Moe som etterfølger etter Liv Signe Navarsete.

- Ola Borten Moe har opptrådt som en illojal og maktkåt ladejarl som har gjort alt for å svekke partilederens autoritet.

Det sier Johannes Rindal, som var leder av Senterungdommen og del av sentralstyret fra 2009 til 2011. Han mener Borten Moe har vært i konstant opposisjon til sin egen partileder siden han ble valgt som nestleder for to og et halvt år siden.

- Har drevet med splitt og hersk - Liv Signe ville vært en mye bedre leder dersom noen andre enn Ola hadde vært nestleder. Verken før eller etter han ble nestleder har han vært den samlende lagbyggeren som Senterpartiet bør kunne forvente av folk i partiledelsen. Jeg synes han gjennom lang tid har drevet med spill og splitt og hersk. Det er mitt inntrykk, sier Rindal, som sier han mener det beste er dersom begge to takker nei til gjenvalg før landsmøtet neste år.

- Etter min mening er det ingenting han har gjort de siste to og et halv årene som kvalifiserer ham som partileder, sier han.

Styremedlem i Hordaland Sp, tidligere statssekretær Steinulf Tungesvik er helt på linje:

- Det har aldri vært et samlet lederskap etter at Ola kom inn i partiledelsen.

- Ola ut også Tungesvik mener det er en håndfull personer i partiet som driver kampanje mot partilederen, og som nok har som fellestrekk at de ønsker Borten Moe som leder.

- Noe av det jeg er mest overrasket over, er at det ikke har blitt ro selv etter at Ola gjorde seg uaktuell som partileder ved å si nei til renominasjon. Det er underlig at de som ødelegger for partilederen ikke skjønner at de dermed også skader partiet, sier Tungesvik.

Han har et kystallklart råd til partiet:

- Hvis partiet vil skifte ut Liv Signe med en annen leder, må også Ola skiftes ut, sier Tungesvik.

Han er også enig med Rindal i at Navarsete hadde vært en bedre leder uten Borten Moe bak ryggen.

- Hun har aldri visst hva som kommer fra Ola, hva han har holdt på med. Han har hele tiden hatt en egen agenda. At det er politisk uenighet i Sp er helt ok. Sp er et bredt parti som fanger ulike meninger. Men det er måten han agerer på, der partilederen og partiet ellers stadig blir tatt på senga av utspill, som er problematisk, sier Tungesvik.

LES OGSÅ: Utenkelig med en partileder som ikke sitter på Stortinget
 
Presses ut Dagbladet har snakket med en rekke kilder i partiet, lokalt og sentralt, som støtter kritikken mot Borten Moe. Enkelte vil imidlertid ikke siteres ved navn.

Men selv tilhengere av Navarsete innser nå at et lederskifte kan være det rette for å skape ro, og gi partiet blanke ark fram mot kommunevalget neste høst.

Oppfatningen om at Navarsete uansett er ferdig som Sp-leder på landsmøtet våren 2015, er i ferd med å bre seg.

- Mange av oss ønsker primært ikke at Liv Signe skal gå av. Men vi merker at det bygger seg opp et press og hvis Liv Signe må gå, er jeg enig i at Ola også må ut, sier fylkesleder i Telemark Anne Nora Oma Dahle, som gir Rindal full støtte.

Hun mener at støttespillerne til Borten Moe nå ønsker å skape en situasjon der Navarsete tvinges ut.

- Veisaken i Lærdal er egentlig helt på siden, men det ble likevel fullt trøkk mot Liv Signe fra folk i partiet. Hun har ikke fått rom til å være den gode lederen hun er, med Ola som nestleder, sier Dahle.

LES OGSÅ: Navarsete vil ikke trekke seg

- Ikke bare Liv Signe Mange peker på havarirapporten etter valgnedturen i høst der kritikken rettes mot hele partiledelsen. Den velkjente konflikten mellom Navarsete og Borten Moe trekkes fram.

Flere mener Borten Moe er en direkte årsak til den lange perioden med bråk i partiet, men at Navarsete feilaktig henges ut som syndebukk aleine.

Det blir vist til at Borten Moe har kjørt fram en egen agenda, tidvis på tvers av vedtatt politikk. Særlig som oljeminister provoserte han mye.

- Han nekter å akseptere at partiet har et standpunkt, men ser på det som en midlertidig situasjon til han får vilja si. Eksempelvis på miljø. Han er ikke blitt kalt Olje-Ola uten grunn, sier Johannes Rindal.

Det blir også pekt på som uakseptabelt at han utfordret Navarsetes autoritet ved å stille ultimatum for å beholde sin nære støttespiller og daværende rådgiver i departementet Ivar Vigdenes. Slik blottla Borten Moe også konflikten med sin partileder, mener flere.

Nestleder i Akershus og sentralstyremedlem Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim sier partiet trenger ro.

- Jeg har ikke lyst til å ha mer skittentøyvask i pressen. Vi må ha en skikkelig oppfølging av evalueringsutvalgets rapport. Vi må se på helheten i partiledelsen, altså alle som sitter der. Det er ikke en tilfredstillende oppfølging av rapporten å rette fingeren bare mot Liv Signe, sier hun.

Dagbladet har forsøkt å få Borten Moes kommentar til kritikken, men fikk i går kveld ikke svar på henvendelsene. Heller ikke i dag har Borten Moe svart på henvendelse fra Dagbladet.

I et intervju med Nationen i går, sa han imidlertid at han ikke er innstilt på å trekke seg på landsmøtet i 2015. Og på spørsmål fra TV 2 om han har vært en illojal nestelder, svarer han i dag:

- Jeg har gjort alt som står i min makt for at Senterpartiet skal komme så godt som muilig ut av både regjeringssamarbeid og stortingsvalg.