Sier Breivik ikke har isolasjonsskader

- Hvis man har en alvorlig form for hodepine, er det veldig lite man får til. Og slik er det ikke med ham

Fengselslege avviser at Breivik har isolasjonsskader.

HEVDER SEG SKADD: Terrorist Anders Behring Breivik (37) mener mangelen på menneskelig kontakt i fengselet påfører ham isolasjonsskader. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HEVDER SEG SKADD: Terrorist Anders Behring Breivik (37) mener mangelen på menneskelig kontakt i fengselet påfører ham isolasjonsskader. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): - Hvis man har en alvorlig form for hodepine, er det veldig lite man får til. Og slik er det ikke med ham. Vi har ikke sett noen forverring av helsetilstanden hans.

Det sier Bjørn Draugedalen, som var fengselslege ved Skien fengsel mellom 2013 og 2016, og undersøkte Anders Behring Breivik (37) i perioden. Han vitner i rettssaken mellom terroristen og staten.

Draugedalen viser til at Breivik under forrige rettsrunde i Oslo tingrett hevdet å ha betydelige fysiske plager, bl.a. «isolasjonshodepine». Men under konsultasjonene med pasienten så han altså aldri tegn til dette.

Manglende kontakt

Breivik har sittet i fengsel siden han ble pågrepet på Utøya 22. juli 2011 - først Ila, så Skien fengsel. Han har saksøkt staten for brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon i tida i fengsel - for tortur og umenneskelig behandling (artikkel 3) og manglende tilgang på privatliv (artikkel 8).

Breivik sier spesielt mangelen på menneskelig kontakt i fengselet påfører ham isolasjonsskader. Draugedalen sier han ikke ser noen symptomer på dette.

- Isolasjonsskader forstår jeg som en vesentlig forverring av psykisk og fysisk helsetilstand, alvorlige tegn på depresjon, en alvorlig form form for apati, kognitiv svikt, hukommelsessvikt, spisevegring. I alvorlige tilfeller ser man regressiv atferd med tilgrising med avføring og urin, forklarer han.

- Snakket ikke om helse

Draugedalens konsultasjoner med Breivik foregikk med en pleksiglassvegg mellom dem. Under det andre møtet var det ingen fysiske eller psykiske helseproblemer Breivik ville snakke om, forteller legen.

- Han snakket om at han ønsket seg studie-PC, og at han mente det var et medisinsk anliggende. Jeg fortalte at han kunne benytte seg av det han hadde tilgjengelig - skrivemaskin. Han ønsket ingen medisinsk vurdering i så måte, sier Draugedalen.

- Han ville at jeg skullke være hans advokat mot Kriminalomsorgen og ytre dette ønsket om PC, men hadde ingen tegn til fysisk/psykisk lidelse.

Profesjonelle

På rettssakens fjerde dag er det ført en rekke vitner som har til felles at de har hatt eller har kontakt med Breivik i varetekts- og soningstida, i kraft av sine stillinger som profesjonelle aktører - avdelingsledere ved fengslene, leger og konsulenter.

Ingen av vitnene har registrert tegn på isolasjonsskader, som terroristen selv påberoper seg. Breivik selv, pent antrukket og med helskjegg, har hyppig ristet på hodet under forklaringene.

Breivik sier isolasjonsskadene først og fremst viser seg som politisk radikalisering. Et hovedpoeng i hans advokat Øystein Storrviks utspørring av vitnene er om det er gjort tilstrekkelige forsøk på å sikre isolasjonsfangen kontakt med ikke-profesjonelle aktører.

Staten, representert ved regjeringsadvokat Fredrik Sejersted og hans kolleger Marius Emberland og Hilde Ruus, mener isolasjonen er rettferdiggjort fordi Breivik fremdeles er farlig; han har bl.a. i et brev beskrevet en brutal flukt og har gjort gjentatte forsøk på å kontakte voldelige høyreekstreme i andre land, ifølge staten for å bygge nettverk med meningsfeller.

Nakenundersøkelser

Tidligere i dag tegnet Frank Eide, avdelingsleder ved Ila, et bilde av at fengselet bestrebet seg på å gi terroristen en variert hverdag, og bl.a. ga ham tilgang på treningsapparater, flere celler, studier og spill.

En av grunnene til at Breivik fikk delvis medhold av Oslo tingrett under den første behandlingen av saken i fjor, var de mange nakenundersøkelsene han måtte gjennomgå på Ila - ifølge ham selv over 800, og stundom med kvinnelige betjenter til stede.

- Vi stilte aldri opp kvinner for at de skulle se på ham, framholdt Eide i vitneboksen.

Sendte like brev

Breivik mener hans ytringsfrihet er kneblet fordi flere brev blir stoppet av sensuren. Jørgen Spangen Iversen, rådgiver i Kriminalomsorgsdirektoratet, kunne vise at terroristen har sendt flere like «personlige» brev til flere mottakere, ifølge Iversen en indikasjon på at de var ment å spres som ledd i nettverksbygging mellom høyreekstreme.

Flere brev har endt opp på blogger, som regel ledsaget av lenker til «manifestet» hans. Ifølge staten er dette en god begrunnelse for å fortsette brevsensuren, og det framholdes at Breivik har god adgang til å klage.