- Hvis mannen hører at Krekar døde i fengsel, tror dere han kan la et slikt drap passere uten gjengjeldelse?

Mulla Krekar (56) er igjen tiltalt for å ha oppfordret til drap. Bare fire måneder etter at han ble dømt for drap- og terrortrusler.

SITTER I FENGSEL:  Mulla Krekar sitter for tiden i Kongsvinger fengsel etter at han i 26. mars ble dømt til fem års fengsel for terrotrusler og drapstrusler mot blant Høyre-leder Erna Solberg. Dommen ble anket og skal opp i lagmannsretten i oktober. Krekars advokat, Brynjar Meling, sier til Dagbladet at de nye truslene også vil bli en del av anken i oktober. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SITTER I FENGSEL: Mulla Krekar sitter for tiden i Kongsvinger fengsel etter at han i 26. mars ble dømt til fem års fengsel for terrotrusler og drapstrusler mot blant Høyre-leder Erna Solberg. Dommen ble anket og skal opp i lagmannsretten i oktober. Krekars advokat, Brynjar Meling, sier til Dagbladet at de nye truslene også vil bli en del av anken i oktober. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I begynnelsen av neste måned må Mulla Krekar, eller Najumuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter, møte i Oslo tingrett for trusler og for å ha skadet en annens gjenstand.

Denne gangen er han tiltalt for tre punkter, deriblant for å ha oppfordret til drap, «motarbeidet rettsvesenet ved trusler eller annen rettstridig atferd» for å påvirke en aktør, og for å ha slått en bok mot en TV2-fotograf i mars i år.

Det er satt av inntil fire dager til saken.

Håndgranat og selvmord Krekar sitter for tiden i Kongsvinger fengsel etter at han i 26. mars ble dømt til fem års fengsel for terrotrusler og drapstrusler mot blant Høyre-leder Erna Solberg. Dommen ble anket på stedet, og skal opp i lagmannsretten i oktober.

I første punkt i den nye tiltalten står det at Krekar, to dager før dommen falt, 24. mars i år, uttalte hva som ville være konsekvensen av at han skulle bli fengslet eller dø i fengselet. Uttalelsen ble publisert på et nettsted, før det seinere også ble publisert på YouTube.

- Da kaster en av dem en håndgranatbombe. En annen .. selvmordsaksj .. planlegger en selvmordsaksjon. En annen bærer en kniv i hånden og sier «jeg skal drepe den første nordmann jeg møter». Så hvordan kan vite hva slags reaksjoner dommen kan medføre?, sa han i talen.

- Hvordan kan vi vite hvem i Somalia kan utgi noe sånt, mens statsministeren i regjeringen her, Bondevik, er i Somalia. Og brødrene der vet hvor han bor/befinner seg. Så hvordan kan vi vite hvordan reaksjonen vil bli?, fortsetter Krekar.

- Det kan finne sted reaksjoner og en mann sier: Så lenge dere fengsler mamosta Krekar vil jeg også fengsle en nordmann. Og jeg kommer ikke til å slippe ham fri før dere har sluppet mamosta fri.

I mai i år oppfordrert den britiske jihadisten Anjem Choudary muslimer til å kidnappe nordmenn i utlandet for å få mulla Krekar ut av fengsel.

Hjelpere Videre forteller Krekar om en mann han møtte etter «bombingen», som han skal ha hjulpet til Biara.

- URETTFERDIG:  Advokat Brynjar Meling mener Krekar blir forskjellsbehandlet. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .
- URETTFERDIG: Advokat Brynjar Meling mener Krekar blir forskjellsbehandlet. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix . Vis mer

- Hvis denne flotte, respektfulle mannen en eller annen dag hører en slik nyhet at mamosta Krekar døde i nordmennenes fengsel, tror dere han kan la et slikt drap passere uten gjengjeldelse?

Krekar sier også at å samle to millioner muslimske demonstranter i gatene i Europa ikke er like virkningsfullt som å si at ti selvmordsbombere oppholder seg i Europa.

Dette mener Det nasjonale statsadvokatembetet er en samlet oppfordring til å iverksette drap, frihetsberørelse og/eller selvmordsaksjoner mot norske interesser for å tvinge norske myndigheter fra å fullbyrde dommen mot ham, avstå fra å effektuere utvisningvedtaket og/eller skape alvorlig frykt.

Flere unge, radikale norske muslimer hyller nå mulla Krekar.
 
- Forskjellsbehandling Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, sier til Dagbladet at det er «oppsiktsvekkende at det blir tatt ut tiltale på dette grunnlaget».

- Det er interessant å se hvilke regler som gjelder for Mulla Krekar.

I fjor vinter avslørte TV2 et lydopptak fra et møte i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), hvor tidligere NDL-leder og ordførerkandidat Håvar Krane truet med å utslette hele regjeringen. I forrige måned kom nyheten om at saken er henlagt på grunn av bevisets stilling, etter at PST over en periode hadde etterforsket saken.

Meling trekker fram Kranes trussel mot utenriksminister Jonas Gahr Støre, hvor han sa det hadde vært en glede å legge «Glocken i nakkegropen og trukket av».
 
-Sammenligner du de to uttalelsene så kan jeg vanskelig finne et annet ord til å beskrive dette med enn forskjellsbehandling.

- Det er forskjellsbehandling, sier Meling videre. 

- Hva slags straff risikerer Krekar for denne tiltalen?

FENGSLET:  Mulla Krekar ankom Oslo Tinghus tidligere i år. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FENGSLET: Mulla Krekar ankom Oslo Tinghus tidligere i år. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har slutta å tro så mye. Uansett om han blir domfelt eller frifunnet kommer saken til å havne i lagmannsretten sammen med den andre saken som skal opp i oktober, sier Meling.

I punkt to i tiltalen står det at Krekar 18. februar i år snakket om de tre kurderne som var fornærmet og vitnet i den pågående straffesaken mot ha.

«Jeg sverger på Gud at alle tre er frafalne med en hver Shariadom. Det er plikt for muslimene å drepe dem om det er i Oslo, ikke Oslo.», sa han.

Punkt tre i tiltalen dreier seg om episoden TV 2-reporter Jens Christian Nørve beskrev slik på nettstedet Twitter: «Mulla Krekar gikk amok mot TV 2-team på TV 2-huset i kveld».

Truet Erna Solberg «Erna Solberg sier, kast ut Mulla Krekar til døden, hun skal betale prisen for det. Hun skal betale prisen for det av eget ånd (liv). Hvem som tar livet hennes, vet jeg ikke, Al-Qaida, Ansar Al-Islam, mine slektninger, barna mine, jeg vet ikke. Jeg vet ikke hvem. Men hun skal betale prisen sin», sa Krekar under et møte med internasjonal presse 10. juni 2010.

Det var Frps Siv Jensen som anmeldte Krekars trusler mot kommunalminister Erna Solberg i møtet med de utenlandske journalistene.

- Ingen drapstrussel Krekar sier det ikke var noen drapstrussel. Men snakker om «voldsom motreaksjon» og al-Qaida-framstøt mot Norge hvis han blir utvist.

Krekar søkte asyl i Norge høsten 1991, og allerede året etter var han tilbake i Midtøsten for å drive krigsopplæring, etter opplsyninger norsk politi.

- Solberg var bare et navn som dukket opp, uten at jeg kunne navnet på de andre ansvarlige. Hun var bare et symbol for meg, sa Krekar i retten.

DRAPSTRUET:  Erna Solberg vitnet i saken mot Mulla Krekar.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
DRAPSTRUET: Erna Solberg vitnet i saken mot Mulla Krekar. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer