SLUTTEN: Seniorforsker Morten Bøås mener dette er slutten for «De som signerer i blod». Foto: Privat.
SLUTTEN: Seniorforsker Morten Bøås mener dette er slutten for «De som signerer i blod». Foto: Privat.Vis mer

- Hvis Mokhtar Belmokhtar er drept, betyr det slutten for «De som signerer i blod»

Det mener Fafos seniorforsker Morten Bøås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Styrker fra Tsjad hevder de «jevnet en terroristbase med jorden i Mali» og tatt livet av Mokhtar Belmokhtar, hovedmannen bak gisselaksjonen på In Aménas i Algerie.

- Hvis dette er riktig, er det slutten for hans brigade. Det betyr ikke nødvendigvis at de slutter med virksomheten, men de vil heller søke seg over til mer etablerte grupper som AQIM (al-Qaida i islamsk Maghreb), sier seniorforsker i Fafo Morten Bøås til Dagbladet.

- Slutten Mokhtar Belmokhtar brøt forbindelsen med AQIM, og grunnla den nye gruppen «The people that sign in blod» («De som signerer i blod») i 2012.

- Denne brigaden manglet en ideologisk overbygning og god organisasjon. Jeg er ganske sikker på at Belmokhtars bortgang betyr slutten på denne organisasjonen, sier Bøås.

Bøås tar opplysningene om drapet på alvor, men ikke uten forbehold.

- Dette kan godt være riktig, men foreløpig har vi opplysningene fra bare én kilde, sier Bøås.

To islamistledere drept Tsjads president Idriss Déby bekrefter at islamistlederen Abdelhamid Abou Zeid er drept i kamper i det nordlige Mali.

- To islamistledere ble drept av tsjadiske styrker, og Abou Zeid var en av dem, sa Déby fredag kveld. Han har vært kjent som en av de mest hensynsløse lederfigurene i AQIM. Ifølge islamister og stammekilder ble Abou Zeid og rundt 40 andre krigere drept, sier han.

Bøås sier at dette har en stor symbolsk betydning.

- Det betyr at to sentrale lederskikkelser og erfarne krigere strategisk har blitt tatt ut. Det er et alvorlig tilbakeslag for AQIM, men de er nok i stand til å reorganisere. Det vil nok også komme opp en ny leder relativt raskt, sier Bøås.

Uklare omstendigheter Soldater fra Tsjad deltar for tiden i en flernasjonal styrke som kjemper mot islamister Mali. Han har lenge vært på flukt, og USA har blant annet ønsket å ta livet av Belmokhtar. Det er foreløpig uklart om franske jagerfly og spesialstyrker, som har lett etter Belmokhtar, bisto i angrepet som skal ha ført til hans død.

- Dette vil nok bli tatt til inntekt for at afrikanske styrker er kapable til ordne opp i egne problemer. De har nok fått mye hjelp med etterretningsinformasjon fra franske og amerikanske styrker, men de vil uansett påpeke at det var de som kjempet på bakken, sier Bøås.

Han tror ikke dette vil påvirke situasjonen for de som driver forretninger i Algerie.

- Angrepet på In Aménas var såpass pinelig for Algeriske myndigheter at det er lite sannsynlig at noe liknende skjer igjen med det første. Det fantes en passasje hvor det var mulig å komme seg inn i Algerie, men denne ble tettet rett etter angrepet. At Mokhtar Belmokhtar blir drept forandrer ikke på dette, sier Morten Bøås.