FÅR IKKE MØTE OBAMA:  NATO-sjef Jens Stoltenberg er nå i Washington for å lede et NATO-seminar, men får ikke møte Barack Obama. Det er fordi Det hvite hus aldri svarte på forespørselen fra Stoltenbergs kontor, ifølge Bloomberg. Her er han avbildet like etter møtet sitt med den kanadiske statsministeren Stephen Harper (utenfor bildet) i Ottawa for to dager siden. Foto: Cole Burston / Epa / Scanpix
FÅR IKKE MØTE OBAMA: NATO-sjef Jens Stoltenberg er nå i Washington for å lede et NATO-seminar, men får ikke møte Barack Obama. Det er fordi Det hvite hus aldri svarte på forespørselen fra Stoltenbergs kontor, ifølge Bloomberg. Her er han avbildet like etter møtet sitt med den kanadiske statsministeren Stephen Harper (utenfor bildet) i Ottawa for to dager siden. Foto: Cole Burston / Epa / ScanpixVis mer

- Hvis NATO-sjefen kom til byen ville han bli behandlet som president

Reagerer på at Obama aldri svarte på Stoltenbergs møtehenvendelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama har som kjent ikke gjort plass til et møte med NATO-sjef Jens Stoltenberg i løpet av de tre dagene nordmannen er i Washington. Stoltenbergs kontor ba imidlertid om å møte Obama i god tid før besøket, skriver Bloomberg.

Men ikke noe svar kom fra Det hvite hus, forteller to kilder nær NATO-sjefen til Josh Rogin, spaltist i Bloomberg.

Strider mot praksis Det får Kurt Volker, tidligere USA-utsending til NATO både under presidentene George W. Bush og Obama, til å reagere. Han sier at president Obama nå har brutt en lang tradisjon:

- Bush-administrasonen førte en klar linje. Hvis NATO-sjefen kom til byen, ville han bli behandlet som en president ... for ikke å svekke hans status eller autoritet, sa Volker til Rogin.

Til Dagbladet i går avdramatiserte Jens Stoltenberg det faktum at han ikke får møte Obama.

- Dette er ikke et bilateralt besøk til USA. Dette er et Nato-møte som jeg skal lede. Det er et utmerket samarbeid mellom Nato, meg og USA, sa Stoltenberg til Dagbladet.

- Hadde du håpet å få til et møte med Obama?

- Jeg møtte Obama i høst. Jeg møtte Biden for noen uker siden. Jeg møtte Kerry og USAs forrige forsvarsminister flere ganger. Så det er et utmerket forhold. Noen ganger er jeg i hovedsteder uten å møte regjeringssjefer. Jeg har vært i Berlin fire ganger. Jeg har møtt Angela Merkel, men ikke hver gang. Sånn må det være.

- Ikke tettpakket program Siden Stoltenberg startet som NATO-sjef, har han møtt nesten alle lederne fra de 28 NATO-medlemslandene. Seinest for to dager siden møtte han Canadas statsminister, Stephen Harper, for å diskutere IS-trusselen og krisa i Ukraina. To tema som også er på toppen av Obama og USAs agenda.

- Det er vanskelig for meg å tro at USAs president ikke har funnet tid til å møte med den nåværende generalsekretæren i NATO, gitt omfanget og ansvaret som hans kontor har, sier Volker videre.

Bloomberg har sjekket Obamas pressemeldinger, som viser at Obama ikke har et tettpakket program. Tirsdag møtte han Afghanistans president Ashraf Ghani i Det hvite hus (som også Stoltenberg gjorde, siden de begge var i samme by).

Onsdag var Obamas eneste offentlige begivenhet en kort tale på et møte. Torsdag skal han til Alabama for å holde en tale om økonomien, melder Bloomberg.

- Mister mulighet Stoltenberg er hovedsaklig i Washington for å lede NATO-seminaret. Fjorårets seminar var i Paris. Da fikk NATO-sjefen Anders Fogh Rasmussen et bilateralt møte med Frankrikes president Francois Hollande.

Den erfarne journalisten og spaltisten avslutter sin sak som følger:

«Det hvite hus har mistet en perfekt mulighet til å forsterke budskapet denne uka, ved å droppe å møte Stoltenberg. Det passer i fortellingen som Obama-kritikerne kommer med, om at han heller vil møte med problematiske ledere som Iraks statsminister Haider al-Abadi, som kommer hit neste måned, enn gode allierte. Meldingen som Russlands president Vladimir Putin vil lese ut av dette, er at forholdet mellom Det hvite hus og NATO er betent», skriver han i Bloomberg.