Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis navnet var Julio Kopseng, ville jeg ha søkt på det og funnet ut at han var dømt for voldtekt

Julio Kopseng oppga artistnavnet sitt til engelsk småbarnsmor som kom for å overnatte hos ham.

TILTALT: Danser Julio Kopseng (38) er tiltalt for å ha forgrepet seg på 17 kvinner. Her fra 2010, da han var aktuell i «Norske talenter» på TV 2. Den gang gikk han under artistnavnet Julio Gonzales - samme navn som han brukte på sin couchsurfing-profil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Danser Julio Kopseng (38) er tiltalt for å ha forgrepet seg på 17 kvinner. Her fra 2010, da han var aktuell i «Norske talenter» på TV 2. Den gang gikk han under artistnavnet Julio Gonzales - samme navn som han brukte på sin couchsurfing-profil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Navnet på profilen var Julio Gonzales. Hvis navnet var Julio Kopseng, ville jeg ha søkt på det og funnet ut at han allerede var dømt for voldtekt.

Det forteller en 35-årig engelsk kvinne i Borgarting lagmannsrett. Hun er kommet til Norge for å vitne mot den profilerte danseren Julio Kopseng (38), som er tiltalt for seksuelle overgrep mot 17 kvinner.

- Det er tøft for henne å komme tilbake hit og vitne for en jury på tolv. Hun ønsker ikke å være her. Men hun skjønner at det er viktig å bidra til at han blir tatt vare på av staten, sier kvinnens bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen til Dagbladet.

Da 35-åringens sak var oppe i Oslo tingrett, ble Kopseng dømt for å ha voldtatt henne og åtte andre kvinner. Dommen er imidlertid anket, og kjøres i lagmannsretten sammen med fjorårets andre tingrettssak mot danseren, der han ble dømt for å ha forgrepet seg på sju kvinner.

Funnet i skap Ifølge tiltalen dopet Kopseng ned 35-åringen og voldtok henne mens barna hennes lå på naborommet hjemme hos ham på Disen nord i Oslo. Den lille familien flyktet dagen etter og meldte danseren til politiet.

Kopseng ble pågrepet to dager seinere, etter å ha blitt funnet i et skap hjemme hos sin daværende kjæreste.

BISTÅR: Advokat Anne Kristine Bohinen bistår den engelske småbarnsmoren i retten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BISTÅR: Advokat Anne Kristine Bohinen bistår den engelske småbarnsmoren i retten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

35-åringen fra Cornwall var våren 2013 på en lengre norgesferie med sine to små døtre på 1 1/2 og 2 1/2 år. Da hun innså at hun ikke kom seg til Bergen likevel, bestemte hun seg for å ha noen dager i Oslo før hun dro tilbake til England.

Siden hun hadde gode erfaringer med såkalt couchsurfing - et internettsamfunn der folk stiller hjemmet sitt til disposisjon for andre brukere - søkte hun etter «surfere» i Oslo, og kom over brukeren gonzales77.

gonzales77 var Julio Kopsengs bruker, utledet fra artistnavnet han brukte da han var aktiv som danser, stripper og flammesluker, bl.a. på TV 2s «Norske talenter» i 2010. Han var også innehaver av eventbyrået Caribien.

Lekket identitet På dette tidspunktet var 38-åringen dømt for voldtekt i Oslo tingrett en måned i forveien (han anket og ble seinere rettskraftig dømt), og identiteten hans var lekket på nettet. Men det hadde ikke gjesten hans forutsetninger for å vite.

- Jeg googlet og fant ingenting mistenkelig. Det han sa om Caribien stemte, sier den høyreiste kvinnen i vitneboksen.

På couchsurfing-profilen beskrev Kopseng seg som etnisk spansk og fysioterapeut, en utadvendt og morsom fyr som liker å reise og møte nye mennesker. Han skrev også at han var enslig far og samboer - hvilket passet den engelske kvinnen godt, siden hun reiste med to små barn.

- Han skrev at kjæresten foretrakk kvinnelige søkere, siden han var mye borte. Jeg var ute etter en tradisjonell familiesetting, sier 35-åringen.

«Du virker virkelig kul, og du virker som du er en hyggelig fyr», skrev hun til ham.

Verken barn eller samboer Kopseng har riktignok en sønn fra et tidligere forhold, men har hatt svært begrenset kontakt med gutten. Og da den lille engelske familien troppet opp hjemme hos ham på Disen nord i Oslo, fant de verken sønnen eller kjæresten.

- Jeg ble fortalt at kjæresten var borte, sier kvinnen.

FORSVARET: Djordje Borojevic (t.v.) og Johnny Veum samarbeider om å forsvare Kopseng. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORSVARET: Djordje Borojevic (t.v.) og Johnny Veum samarbeider om å forsvare Kopseng. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

35-åringen forteller at hun var svært nitid med å sjekke couchsurfing-vertene. Og at hun ble beroliget av gonzales77s overveldende positive brukererfaring og såkalte ambassador-status (som bare gis til svært pålitelige couchsurfing-medlemmer).

- Jeg har spurt meg selv om tilbakemeldingene var ekte, sier 35-åringen - som nå har sluttet å bruke couchsurfing.

Hundre vitner Mye av rettssakens første dag gikk med til å sile og instruere juryen, samt til å gå igjennom de mange tiltalepunktene. Rundt hundre vitner skal forklare seg i løpet av den tre måneder lange rettssaken.

Kopseng har varslet at han ønsker å forklare seg i retten, i motsetning til forrige tingrettssak, da han av mistillit til politi og påtalemakt nektet å svare på spørsmål. Han svarte lagdommer Øystein Hermansen høflig, men avviste å forklare seg for de sakkyndige, psykologspesialist Arne Mathisen Guldvog og psykiater Rita Lyngved, som i forrige rettsrunde.

- Har du lyst til å snakke med oss en gang til? spurte Lyngved.

SKAL FÅ KOPSENG DØMT: Statsadvokat Guro Hansson Bull er en av to aktorer i saken mot Kopseng, som skal gå over tre måneder i Borgarting lagmannsrett. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SKAL FÅ KOPSENG DØMT: Statsadvokat Guro Hansson Bull er en av to aktorer i saken mot Kopseng, som skal gå over tre måneder i Borgarting lagmannsrett. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Nei. Jeg svarer bare om tiltalepunktene og vitnenes forklaringer. Jeg kommer ikke til å svare på spørsmål fra de sakkyndige, slo Kopseng fast.

Guldvog og Lyngved har tidligere kommet til at danseren lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse og har gjennomgående psykopatiske trekk, kjennetegnet ved bl.a. mangel på evne til å følge skyld og medfølelse.

Kritisk Blir Kopseng funnet skyldig av juryen, vil aktoratet - statsadvokat Guro Hansson Bull og politiadvokat Andreas Strand - etter alt å dømme legge ned påstand om forvaring, en straff som bare gis kriminelle som samfunnet må beskyttes spesielt mot. Fordi en slik dom kan forlenges så lenge retten finner at det foreligger fare for gjentakelse, kan den domfelte i praksis bli sittende i fengsel på livstid.

Danserens forsvarer Johnny Veum benyttet sitt åpningsinnlegg til å kritisere Bulls gjennomgang av tiltalen. Hennes gjennomgang var svært nitid, med inngående beskrivelser av hvert enkelt punkt og hva aktoratet mener har skjedd.

- Aktors innledning er ikke bevis. Statsadvokaten snakker som om ting faktisk har skjedd, framholdt Veum overfor juryen.

RETTENS FORMANN: Lagdommer Øystein Hermansen (bak) leder hovedforhandlingen i rettssaken. Foran sakkyndig Arne Mathisen Guldvog. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RETTENS FORMANN: Lagdommer Øystein Hermansen (bak) leder hovedforhandlingen i rettssaken. Foran sakkyndig Arne Mathisen Guldvog. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media