Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis noe skjer, vil jeg ha ham hos meg

Moren til den drapssiktede 27-åringen i Kongo forteller om en omtenksom og kunnskapsrik mann.

- EN OMTENKSOM GUTT: Moren til den fengslede 27-åringen er full av lovord om sønnen sin. Her er de to avbildet sammen. Foto: Privat
- EN OMTENKSOM GUTT: Moren til den fengslede 27-åringen er full av lovord om sønnen sin. Her er de to avbildet sammen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Media kaller dem «de to drapssiktede nordmennene i Kongo».

Moren til den fengslede 27-åringen kaller dem «gutta mine».

Hun betegner sønnen som en engasjert, kunnskapsrik og reflektert mann.

- Er det en ting jeg er hundre prosent sikker på, er det at sønnen min og Tjostolv Moland ikke har drept den sjåføren, sier hun til Dagbladet.

Hun forsøker å tenke praktisk og konstruktivt; skaffe til veie informasjon, og hjelpe sin sønn på best mulig måte.

Bokpakker fra mor
- Han er ingen ni til fire-type. Han trenger utfordringer, og hater urettferdighet, forklarer moren til Dagbladet.

Også er han glad i å lese, forteller hun. Den middelaldrende kvinnen bor selv i utlandet flere måneder i året av helsemessige årsaker. Hun pleier å sende bokpakker til sønnen.

MØTTES PÅ RENA: 27-åringen og Tjostolv Moland har jobbet som vakter i Aden-bukta. Foto: Espen Røst/Dagbladet
MØTTES PÅ RENA: 27-åringen og Tjostolv Moland har jobbet som vakter i Aden-bukta. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

- Sist sendte jeg en bok om The Big Bang, en om Apokryfene og en reiseskildring. Det viser vel at han ikke bare er den militærfyren det står om i media.

Moren forteller også at sønnen er omtenksom - og flink til å ta vare på de rundt seg.

- Da mannen min fikk kreft for noen år siden, var det sønnen min som satt ved hans side til det siste - gjennom fire store operasjoner, husker moren.

- Hvis noe skulle skje med meg, vil jeg at han skal være hos meg, erklærer hun til Dagbladet.

Det var 27-åringens samboer som først varslet moren om at sønnen var etterlyst i Kongo.

«Jentene mine»
Forholdet dem i mellom er nært.

DÅRLIG BEHANDLET: Moren fikk sjokk da hun så bilde av sønnens hender, og merkene etter hvor hardt de hadde vært bundet. Foto: Thomas Hubert
DÅRLIG BEHANDLET: Moren fikk sjokk da hun så bilde av sønnens hender, og merkene etter hvor hardt de hadde vært bundet. Foto: Thomas Hubert Vis mer

- Hun er liksom en av jentene mine. Det er hun og datteren min.

Og moren har ikke selv snakket med sin fengslede sønn. De få minuttene han har hatt på telefon har hun latt samboeren få benytte.

- Det viktigste er at de to får snakket sammen, sier moren til Dagbladet.

Moren har derimot hatt samtaler med Tjostolv Molands far Knut. De utveksler informasjon, og hjelper hverandre med å komme igjennom den ekstreme belastningen.

Sender penger
Moren bekrefter at hun sender penger gjennom UD og misjonær Jon Anders Bregård, slik at sistnevnte kan kjøpe mat og andre nødvendighetsartikler til 27-åringen.

- Jeg er jo bekymret for hva som kan skje med dem i avhør. Vil kongoleserne prøve å tvinge dem i kne, gjennom lange, intense forhør?

- Vil de ha sannheten, eller vil de bare ha en dom, spør hun.

ETTERSØKT: Det henger bilder av de to også på en internettkafé i Kisangani. Foto: Espen Røst/Dagbladet
ETTERSØKT: Det henger bilder av de to også på en internettkafé i Kisangani. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

Hun svarer aldri på sitt eget spørsmål. Det blir hengende i luften.

Kan sette sønnen i fare
Moren kommer ikke til å reise til Kisangani. Blir han flyttet til hovedstaden Kinshasa kan et besøk være aktuelt, forklarer hun.

UD opplyser til Dagbladet at de har oversendt en formell appell til kongolesiske myndigheter, hvor de forklarer bakgrunnen for at de ønsker å flytte de to nordmennene til hovedstaden.

Ambassadør Jon Vea sier til Dagbladet at UD ikke forventer at en flytting kan gjennomføres før etter at etterforskningen er ferdig.

- Det er en så amper stemning i Kisangani, at det er ikke hensiktsmessig at jeg reiser ned, forklarer moren.

Hun vil nødig sette sønnen i fare ved å trigge kongolesernes sinne.

SNAKKER SAMMEN: Moren til 27-åringen har en god dialog med Knut Moland, far til Tjostolv. Foto: Tjorbjørn Berg/DAGBLADET
SNAKKER SAMMEN: Moren til 27-åringen har en god dialog med Knut Moland, far til Tjostolv. Foto: Tjorbjørn Berg/DAGBLADET Vis mer

Rystet
Moren kritiserer bevismaterialet påtalemyndigheten har lagt fram. Hun påpeker at det har kommet tvetydig informasjon om hvem som skal være drapsmannen, og motstridende opplysninger om hvorvidt drapskulen er funnet.
Hun er skeptisk til hvordan sønnen behandles i fengselet.

- Noe av det verste var da jeg så bilder av hendene hans, hvor det var tydelige merker etter at han hadde hatt det vondt, sier en rystet mor.

- Og at de ikke har gitt ham en skarve madrass å hvile den mørbankede kroppen på. Dette kan ikke landet Kongo være bekjent med.

Fallskjermjeger i England
Dagbladet vet at 27-åringen har militær utdannelse både fra Norge og England, hvor han har vært fallskjermjeger.

Dette oppholdet ble kortvarig, på grunn av en alvorlig ankelskade - og farens kreftsykdom.

Etter å ha forvaltet boet etter faren, og pusset opp familiens hus for salg, reise 27-åringen til Norge. Etter å ha jobbet en stund i Securitas, gjorde han det svært godt på opptaket til Telemark bataljon - hvor kan kom lett inn.

Og på et kontor på Rena leir møtte han Tjostolv Moland. Den ene var på vei inn, den andre på vei ut.

PIRATJAKT: De to nordmennene skaffet penger til sikkerhetsfirmaet sitt gjennom å ta oppdrag i Aden-bukta. Foto:  REUTERS/Bundeswehr /Scanpix
PIRATJAKT: De to nordmennene skaffet penger til sikkerhetsfirmaet sitt gjennom å ta oppdrag i Aden-bukta. Foto: REUTERS/Bundeswehr /Scanpix Vis mer

De fikk god kontakt, og ble venner. Sammen kom de i kontakt med SIG-gruppen i 2007.

Piratvakter i Aden-bukta
Tjostolv Moland kom først opp med ideen om å starte et privat sikkerhetsselskap, som etter det Dagbladet kjenner til skal ha gått under navnet «The Directors Special Uganda». 27-åringen ble med noe senere i prosessen.

Dagbladet vet at de to, for å skaffe penger til driften av selskapet, jobbet som vakter på piratutsatte skip i Aden-bukta.

De to skal ha hatt nær kontakt med norske Torgeir Friksens Special Intervention Group (SIG-gruppen) - men aldri vært ansatt i det omdiskuterte firmaet.

Moren forklarer til Dagbladet at familien alltid har reist mye. Tidligere har 27-åringen bodd i flere land i utlandet. Derfor var det helt naturlig at han søkte seg mot Afrika også i yrkesøyemed.

- Sønnen min er en voksen mann. Jeg kan ikke som mor holde ham tilbake.

Les Dagbladet på papir i dag: Nordmennene risikerer dødsstraff

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media