Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis noen fortsatt nekter for klimaendringene, oppfordrer jeg dem til å dra til Filippinene nå

Filippinenes forhandlingsleder raser mot skeptikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis noen fortsatt nekter for klimaendringene er virkelige, spør jeg dem om de tør å dra til Filippinene nå. Det sa Naderev Saño den filippinske forhandlingslederen under en svært følelsesmessig tale under FNs klimatoppmøte i Warszawa i Polen i går.

For et år siden holdt han en tilsvarende tale på FN-møtet i Doha i Qatar. Da var Filippinene rammet av tyfonen Botha, den største som fram til da hadde rammet Filippinene. 600 mennesker hadde mistet livet, og forhandlingslederen klarte ikke å holde tårene unna da han sto på talerstolen.

- Vi kunne ikke ane at en mye større katastrofe ville komme, sier Naderev Saño, om tyfonen Haiyan som antas å være den kraftigste som har truffet land i menneskehetens historie.

Saño avsluttet sin tale med å si at han ville faste i de tolv dagene konferansen varer dersom verden ikke klarer å komme til enighet om en ny klimaavtale.

- Vil se mer av dette Vindkastene var oppe i 105 m/s da Haiyan traff land på Filippinene. I byen Tacloban dro den voldsomme vinden med seg en tre meter høy flodbølge som skyllet over land. 10 000 menneker fryktes døde, flere mener dødstallene kan være enda høyere.

Katastrofer i denne skalaen kan vi vente oss flere av i tida framover, mener miljøbevegelsen.

- Hvis vi ikke klarer å stanse klimatrusselen så er dette den typen naturkatastrofer vi kommer til å se mer av,  sier lederen av Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.

Han understreker at det ikke går an å si at akkurat denne tyfonen er menneskeskapt.

- Men vi vet at denne typen katastrofer blir sterkere. Vi ser en trend der vi opplever mye tøffere naturkatastrofer enn før. Det vi ser samsvarer dessverre helt med det klimaforskerne sier skjer med været når forurensingen er så høy som i dag, sier han.

Øyriket Filippinene som ligger i Stillehavet treffes årlig av rundt 20 tyfoner.

Stormene blir imidlertid stadig kraftigere og mer skadelige. De fem mest ødeleggende tyfonene i landets historie har funnet sted etter 1990, ifølge Oxfam.

Mer ekstremt i Norge Ifølge Haltbrekken opplever vi mer ekstremvær også i Norge, selv om det er i en annen størrelsesorden.

- Det er mer nedbør, mer flom og sterkere uvær spesielt langs kysten av Norge som vi kan knytte til klimaendringene,  sier han.

Også hjelpeorganisasjonen Care kobler katastrofen opp mot klima.

Supertyfonen Haiyan fikk sin styrke blant annet fra en uvanlig høy temperatur i havoverflaten rundt Filippinene, skriver de i en melding.
Temperaturene i havet har steget jevnt de seneste årene, og spås å øke ytterligere i tiden som kommer.

- Dette kommer bare til å bli verre. Vi kommer til å få enda flere av disse mega-stormene, og de kommer til å bli enda kraftigere. Det er ingen tid å miste, det må skje fremskritt i Warszawa, slik at en forpliktende klimaavtale kan inngås neste år, sier generalsekretær i CARE, Torild Skogsholm. 

Den filippinske delegatlederen har fått mye støtte etter sin tale i går. En større gruppe miljøaktivister vil nå faste sammen med Naderev Saño.

KAOS:  Her går overlevende i gatene i byen Tacloban som beskrives som «helvet på jord» og et «mareritt» etter tyfonens ødeleggelser. Foto: REUTERS/Romeo Ranoco/Scanpix NTB
KAOS: Her går overlevende i gatene i byen Tacloban som beskrives som «helvet på jord» og et «mareritt» etter tyfonens ødeleggelser. Foto: REUTERS/Romeo Ranoco/Scanpix NTB Vis mer