«Hvis noen ikke trives, kan vedkommende bare si opp»

Påstander om underbetaling, sosial dumping og elendige boforhold. Les de polske arbeidernes første rop om hjelp i Langemyhr-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Vi er desperate med hensyn til å få frem våre rettigheter som arbeidere ansatt i et norsk firma som skal fungere på lovlig vis».

Det skriver to arbeidere i selskapet Byggmester Harald Langemyhr AS i et anonymt brev til Arbeidstilsynet.

Brevet de to sendte, var starten på det som nå bare omtales som Langemyhr-saken. Dagbladet.no har fått tilgang til hele brevet.

Klokka 14 i dag møter byggmesteren fra Tønsberg til fengslingsmøte i Oslo tingrett, etter fire dager med status som etterlyst, siktet for bedrageri mot Oslo Kommune på totalt 28 millioner kroner.

Overbevist om at dokumenter ble endret

I brevet til Arbeidstilsynet, som er datert 25. februar i år, skriver de to polske arbeiderne blant annet:

- Vi forsøkte å klage til arbeidsgiveren der vi henviste til våre rettigheter/lover, men alltid fikk vi det samme svaret: «Hvis noen ikke trives, kan vedkommende bare si opp».

De skriver videre:

BEDRAGERISIKTET: Harald Langemyhr. Foto: Tønsbergs Blad
BEDRAGERISIKTET: Harald Langemyhr. Foto: Tønsbergs Blad Vis mer

- Vi er overbevist om at noen av dokumentene blir endret. Vi så med våre egne øyne at et dokument fra firmaet med arbeidstillatelse, som vi selv måtte levere til politiet, inneholdt usannheter angående antall arbeidstimer og utbetalt lønn.

Oslo bygningsarbeiderforening har tidligere denne uke beskyldt Langemyhr for å bløffe UDI.

- Han oppgir en lønn en dag, deretter skriver han en ny kontrakt med de polske arbeiderne. Dette er doble kontrakter, hevdet ombudsmann Jonas Bals overfor VG.

Langemyhrs advokat nekter for at selskapet har bløffet UDI og drevet dokumentforfalskning.

- Jævlig

Nødmeldingen fra de to arbeiderne fikk Arbeidstilsynet til å rykke ut til Langemyhrs byggeplass på Økern sykehjem i Oslo. De ble sjokkert over hva som møtte dem.

- Det er lenge siden jeg har opplevd noe så jævlig, og det går ikke på lover og regler, men måten man behandler mennesker på. Dette er langt utenfor det som er moralsk riktig, sa seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet til Aftenposten.

Arbeidstilsynet avslørte at flere arbeidere som ikke orket å pendle til og fra Tønsberg, som selskapet blant annet hadde skaffet husrom til i et brannfarlig bygg, bodde i hvilebrakker. Det bodde opptil tre arbeidere på ti kvadratmeter store rom, og alle ble trukket for husleie.

«Hvis noen ikke trives, kan vedkommende bare si opp»

TV Norge-nyhetene var med Arbeidstilsynet under den første razziaen. Du kan se deres reportasje i videofeltet til høyre i denne saken.

Arbeidstilsynet har gitt selskapet en rekke pålegg for brudd på arbeidsmiljøloven.

Oslo bygningsarbeiderforening har beregnet lønnskravene fra arbeiderne til å til å være i gjennomsnitt 25 000 kroner i feriepenger og 25 000 kroner i manglende overtidsbetaling.

- Alle skal få det de har krav på fra selskapet. Vi har satt av penger til de kravene som måtte komme, har Harald Langemyhr sagt til Dagbladet.no.

Sendte to brev

De polske arbeiderne forsøkte allerede 1. februar i år å varsle Arbeidstilsynet, som først reagerte etter at arbeiderne sendte et nytt brev senere i måneden.

I det første brevet som ble sendt er det nevnt en rekke konkrete eksempler.

Arbeiderne skriver blant annet at de ikke fikk dekket utlegg til reise mellom Tønsberg og Oslo, og at flere av dem ikke fikk lov til å ta seg ferie.

Om boforholdene skriver de blant annet at 2-4 personer kunne bo på et rom, og at 6-9 personer måtte dele toalett og kjøkken.

Slik mener politiet han har svindlet

Langemyhr er siktet for bedrageri av Oslo kommune.

Ifølge politiet har det skjedd på flere måter.

En arbeider har forklart overfor granskerne i PricewaterhouseCoopers (PWC) at han utførte arbeid på Langemyhrs villa i Tønsberg, men ble bedt om å føre timene på Økern sykehjem.

Aase Karine Sigmond, advokaten til den 31 år gamle polske kvinnen som er varetektsfengslet i saken og som blir beskyldt for å ha bedt arbeideren endre timelisten, har sagt til Dagbladet.no at denne saken gjaldt fastprisoppdraget Langemyhr hadde med Oslo kommune, og at det derfor ikke har noe med denne saken å gjøre.

En anonym arbeider har overfor VG forklart at han jobbet på sjefens villa, men at de leverte timelister uten spesifikasjoner til selskapets kontor.

Langemyhr hadde to avtaler med Oslo kommune om arbeidet ved Økern sykehjem: en fastpris- og en timeprisavtale.

Timeprisavtalen er sentral i den pågående etterforskningen.

Overfor granskerne i PWC har flere arbeidere forklart at de kunne være på arbeidsplassen, men at de ble bedt om å ikke jobbe eller at de skulle jobbe sakte.

Dermed har selskapet kunnet føre flere timer, og tjent mer, fordi de fikk utbetalt mer fra Oslo kommune per time enn de betalte arbeiderne i timelønn, mener politiet.

Dagbladet.no har fått forklart at det skal ha vært et varslingssystem på arbeidsplassene, slik at de polske arbeiderne begynte å jobbe hver gang kommunens kontrollører kom til byggeplassen.

I tillegg skal arbeid har blitt utført to ganger, ved at ferdige konstruksjoner ble demontert.

PWC mener firmaet har fakturert Oslo kommune for 50 000 timer for mye på denne måten.

Politiet gransker i tillegg om det skal ha blitt brukt materialer som ble kjøpt inn på Økern sykehjem-prosjektet til andre prosjekter.

- Er uskyldig

Selskapet avviser på det sterkeste at de har gjort noe ulovlig.

- Kommunenes byggeleder var der flere ganger hver uke, og kontrollerte ikke bare timer og mennesker. Han kontrollerte hva som var utført uke for uke, signerte og godkjente det, har Harald Langemyhr sagt til VG.

Langemyhr hevder han er uskyldig i anklagene som nå rettes mot ham og selskapet han eier og driver.

Selskapets forretningsadvokat, John S. Gulbrandsen, avviser på det sterkeste at selskapet har jukset med dokumenter som er blitt sendt offentlige myndigheter.

- Der har det for alle ansatte stått riktig månedslønnen. Det var en arbeider som hadde lavere lønn i sin arbeidskontrakt, og det var en spesiell sak. Vedkommende ønsket å jobbe mindre i en periode av familiære årsaker, og det er grunnen til at månedslønna var lavere, sier Gulbrandsen til Dagbladet.no.

Selskapet har erkjent at antall timer som stod i kontraktene var feil. Dette er nå rettet.

- Det stod oppført 37,5 timers arbeidsuke i ansettelsesbevisene. Det var feil, og det har vi opplyst UDI om. Det var feil fordi det stod 37,5 timer i malen som ble brukt. Dette er nå endret til 40 timer, og Arbeidstilsynet har bekreftet at selskapets nye arbeidskontrakter er i samsvar med norsk lov, sier Gulbrandsen.

Han kjenner heller ikke til at arbeiderne skal ha forsøkt å si i fra om det de mente var feil internt før de varslet Arbeidstilsynet.

- Jeg har ikke hørt noe om at noen skal ha forsøkt å ta opp noe internt. Det står heller ikke i Arbeidstilsynets egen rapport at det skal ha vært forsøkt, sier advokaten.

SJEKKET BOFORHOLDENE PÅ ØKERN: Jonas Bals i Oslo bygningsarbeiderforening.
HER BODDE FLERE POLAKKER: Arbeiderne sov og bodde i hvilebrakker ved Økern sykehjem.
BREVET: Dette brevet, som er skrevet på polsk, var starten på granskningen av selskapet.
BODDE HER: Polakkene som ikke bodde i hvilebrakkene i Oslo, var innlosjert i denne villaen i Tønsberg.
BRANNFARLIG: Brannvesenet i Tønsberg mener polakkenes bolig var brannfarlig.
LANGEMYHRS LUKSUSVILLA: En arbeider hevder at han jobbet på Langemyhrs villa, men at timelistene ble endret.