- Hvis noen kan forene Balkan i fred, er det EU

Thorvald og Nini Stoltenberg sammen for å hylle EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Far og datter Stoltenberg kom sammen til prisutdelingen i dag. Det var ikke motvillig.

- Hadde vi ikke sett fram til dette, hadde vi ikke kommet, slår den tidligere diplomaten og AP-politikeren fast overfor Dagbladet.   

- Byggverk som ender i fred Thorvald Stoltenberg har sittet to perioder som utenriksminister og én periode som forsvarsminister. På spørsmål om hva han tenker om at prisen er kontroversiell i Norge, svarer han: 

- Folk må få ha de meningene de ønsker. Men når jeg uttaler meg så bestemt, er det fordi jeg har brukt 60 år av mitt liv på mitt finne fram til byggverk som kan ende i fred. Og det eneste byggverket jeg kan se for meg, er den modellen som EU er, sier mannen som regnes som Barentssamarbeidets far til Dagbladet.     

Etter et initiativ fra utenriksminister Stoltenbergs ble nemlig Barentssamarbeidet formelt etablert ved Kirkeneserklæringen i januar 1993. Den underliggende forutsetningen for etableringer var at et nært samarbeid mellom regioner i Norge, Finland, Sverige og Russland skulle sikre fred og stabilitet i regionen og redusere mulige spenninger.

Han hyller EU fordi økonomisk samarbeid gjør folkene og landene i EU gjensidig avhengige av hverandre.

- Det gjør at når konflikter oppstår, som de alltid gjør, så vil folkene og landene være mer interessert i løse konfliktene fredelig enn å bruke vold og krig, sier han.  

- God timing Han mener Nobelkomiteen har truffet godt, også på timingen. Han viser til at EU-landene i fjor besluttet å innlemme nok et land fra Vest-Balkan inn i unionen, nemlig Kroatia. 

- Hvis noen kan samle Balkan i fredelige rammer, er det EU. Derfor vil alle tidligere republikker fra Balkan inn i EU. Derfor syns jeg det er riktig år og riktig tildeling, sier Stoltenberg, som var ambassadesekretær i Beograd fra 1961 til 1964.

- En sånn pris kommer aldri for sent, legger han til.  

Feil pris til feil tid Det er langt fra alle som er enige med den tidligere utenriksministeren. En av kritikeren som likevel dukket opp for å overrekke sine gratulasjoner, var SV-leder Audun Lysbakken. 

- Jeg er som kjent ikke enig i alle sider ved EUs politikk, og har vært kritisk til at EU fikk prisen. Men har ingen problemer med å gratulere dem i dag, sier Lysbakken til Dagbladet.
 
- SV har ment at det var feil pris til feid tid. EU er i dag en institusjon som står for sentralisering av makt i Europa, som håndterer den sosiale krisen i Europa dårlig. Det er en skepsis som jeg deler med mange i Norge og mange i Europa, legger han til.

Han deltok ikke i gårsdagens protesttog mot prisutdelingen, men understreker overfor Dagbladet at SV var tilsluttet protestmarsjen.

-  Jeg syns det er helt greit når vi har EUs ledere i Oslo, at vi også stiller noen krav til dem. Det er mye EU bør svare for: En usolidarisk flyktningpolitikk, en håndtering av krisen i Europa som forsterker de økonomiske problemene istedet for å svekke dem. At det også settes på dagsorden, syns jeg er bra. 

- Et fredsprosjekt fra grunnen Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) er uenig med SV-lederen. Hun framholder at EU er «et stort fredsprosjekt fra grunnen av». 

- De kunne fått prisen for lenge siden, for så vidt, sier hun til Dagbladet.

Hun ser heller ingen problemene med timingen. Hun mener tvert imot at norske EU-motstandere ville protestert uansett. 

Hennes politiske erkerival, statsminister Kåre Willoch (H), er langt på vei enig med henne denne gangen. Han mener det viktigste for EU nå er å få orden på økonomien. Han mener likevel at det er hevet over enhver tvil at det er en fortjent fredspris.

Den som likevel står lengst fra SV-lederen, er nok Høyres 2. nestelder, Bent Høie. Han støtter ikke bare at EU får prisen; han slår fast overfor Dagbladet at «timingen er ideel».

- Det er i krisetider vi trenger organisasjoner og krefter som jobber for brorskap og samarbeid. Historien har vist oss hva økonomiske kriser kan føre til av krig og uro, sier han til Dagbladet. 

KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken mener årets fredspris til EU er feil pris til feil tid.
KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken mener årets fredspris til EU er feil pris til feil tid. Vis mer