Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis noen mekker et skudd med åpen flamme, er det direkte farlig

Stortingspolitikere vil ha narko-opprydding i Strandveien Boliger på Blakstad sykehus.

UKULTUR: - Her er det tydeligvis etablert en ukultur med rus på en institusjon, sier Arbeiderpartiets Thomas Breen om Strandveien Boliger i Asker. Foto: Jacques Hvistendahl
UKULTUR: - Her er det tydeligvis etablert en ukultur med rus på en institusjon, sier Arbeiderpartiets Thomas Breen om Strandveien Boliger i Asker. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg forventer at Vestre Viken Helseforetak rydder opp, sier stortingspolitiker Thomas Breen (Ap), etter å ha lest gårsdagens reportasje i Dagbladet om Strandveien Boliger, som er en del av Blakstad sykehus. Breen er andre nestleder i Helse- og omsorgskomiteen.

- Har gitt opp
Slik Dagbladet skrev i går, florerer dopmisbruket i tidligere legeboliger på Blakstad i Asker. Boligene brukes nå av folk med tunge diagnoser som paranoid schizofreni, i flere tilfeller kombinert med store narkotika- og voldsproblemer.
Pleierne har fått beskjed om å la beboerne dope seg i fred.

Flere medlemmer i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget reagerer sterkt.

- Dette synes jeg ikke vi kan akseptere. Det virker som de har gitt opp, sier første nestleder Kjersti Toppe (Sp).
Lederen i komiteen, Bent Høie, er opptatt av at det ikke må kreves rusfrihet av dem som skal få et offentlig botilbud.
- Da vil vi ikke kunne gi et forsvarlig botilbud til dem som er i aktiv rus og har psykiske lidelser, sier Høie.

- Direkte farlig
- Her er det tydeligvis etablert en ukultur med rus på en institusjon. Hvis de ikke får det til bedre enn dette, må vi se på om andre må overta, sier Thomas Breen.

Han mener private, ideelle organisasjoner har funnet mye bedre måter å håndtere folk med psykiatriske diagnoser og rus enn ved Strandveien. For eksempel kan noen tas ut av bofellesskapet og med på en tur i perioder med aktiv rus.

UNDERLIG: - Det er underlig at folk med så store rusproblemer plasseres sammen med folk som ikke har det. Vi har alltid visst at det er veldig uheldig, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp). Arkivfoto: Anette Karlsen / NTB scanpix
UNDERLIG: - Det er underlig at folk med så store rusproblemer plasseres sammen med folk som ikke har det. Vi har alltid visst at det er veldig uheldig, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp). Arkivfoto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- Det handler ikke nødvendigvis om tvang, men om å gjøre det vanskeligere å ruse seg. De må jobbe med hele mennesket, og ikke bare med den psykiatriske diagnosen, sier Breen. Han mener det er feil at personalet ifølge loven ikke kan se etter narkotika i boligene.

- Hvis det sitter noen og mekker et skudd med åpen flamme, er det direkte farlig for andre i bomiljøet, sier han.
«En utrolig dårlig og defensiv strategi», mener Breen om ledelsens beskjed til personalet om å trekke seg unna når beboere ruser seg.

- Underlig
- Det er underlig at folk med så store rusproblemer plasseres sammen med folk som ikke har det. Vi har alltid visst at det er veldig uheldig, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp). Hun mener de med rusproblemer må få mer hjelp.

- At så syke mennesker ikke får hjelp, kan vi ikke akseptere. Hvis man sier at det er best at de får ruse seg i fred, velger man bare det enkleste, sier hun.

Avdelingspsykolog John Vegard Leinslie sa til Dagbladet igår at mange ville kunne miste plassen sin ved Strandveien og igjen havne på lukket avdeling, hvis pleierne har en «for rigid holdning» til rusmisbruk. Det skjønner ikke Kjos.

KONFLIKT: Seksjonsleder Liv Tellsgård (t. v.) har havnet i konflikt med Fagforbundet og flere pleiere ved Strandveien Boliger. I Dagbladet i går fortalte hun og avdelingspsykolog John Vegard Leinslie at pleierne har beskjed om å la beboerne ved Strandveien Boliger ruse seg i fred. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KONFLIKT: Seksjonsleder Liv Tellsgård (t. v.) har havnet i konflikt med Fagforbundet og flere pleiere ved Strandveien Boliger. I Dagbladet i går fortalte hun og avdelingspsykolog John Vegard Leinslie at pleierne har beskjed om å la beboerne ved Strandveien Boliger ruse seg i fred. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Enten er de så syke at de er en fare for seg selv og andre, og da skal de på lukket avdeling, eller så er de det ikke, sier Kjos. Hun mener syke, rusmisbrukende beboere på Strandveien heller burde legges inn på behandlingsplasser som enten planlegges lagt ned eller allerede er lagt ned.

- Når vi vet hvor prekært behovet er, er det åpenbart at budsjettet må økes i spesialisthelsetjenesten, som har hovedansvaret for behandlingen, sier Kari Kjønaas Kjos.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media