BLEKKSPRUTARMER: En av «Slender Man»s måter å skremme barn på, er ifølge historien å strekke på de lange armene og beina sine. Nicolai Houm i Cappelen Damm (innfelt) mener alle norske barn forstår at slikt er fiksjon. Foto: Something Awful / Cappelen Damm
BLEKKSPRUTARMER: En av «Slender Man»s måter å skremme barn på, er ifølge historien å strekke på de lange armene og beina sine. Nicolai Houm i Cappelen Damm (innfelt) mener alle norske barn forstår at slikt er fiksjon. Foto: Something Awful / Cappelen DammVis mer

- Hvis norske barn tror det finnes menn med blekksprutarmer som venter på dem i skogen, så trenger de en annen type hjelp

Cappelen Damm innrømmer dårlig timing av grøsserbok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til høsten skal Cappelen Damm etter planen gi ut grøsserboka om «Slender Man» for barn helt ned i tiårsalderen.

Nå kan utgivelsen bli utsatt, etter at folkloren knyttes til to drapsforsøk i USA den siste måneden. Det sier ansvarlig redaktør for utgivelsen til Dagbladet.

- Vi skal se hvordan dette utvikler seg, vi vil ikke at bokutgivelsen skal forbindes med noe så tragisk og forferdelig som har skjedd der. Det er ikke hyggelig for noen, sier Nicolai Houm, redaktør for barne- og ungdomsseksjonen hos forlaget.

- Jo, dårlig timing Dagbladet har tidligere skrevet om to 12 år gamle jenter som knivstakk venninnen sin, og en 13 år gammel jente som knivstakk moren sin iført maske og med kjøkkenkniv.

Alle jentene har fortalt at de var inspirert av nettfenomenet.

Boka skal etter planen stå i hyllene innen oktober i år, og beskrives som en psykologisk thriller for ung ungdom. Handlingen er satt til en norsk hyttetur der «Slender Man» - en lang, tynn skikkelse uten ansikt, er hovedmannen.

Er det ikke dårlig timing?

- Jo. Men en bok tar lang tid å lage, så vi var kommet langt før dette skjedde. Boka er ferdig og har stått på vår liste i et halvt år. Jeg synes det er dypt tragisk at sånne ting skjer, og så synes jeg det er trist dersom utgivelsen av boka skal preges av dette, sier Houm.

Han mener det blir feil at den dresskledde mannen med gummilignende, lange armer og bein beskyldes for å være den utløsende faktoren for drapsforsøkene.

- Jeg tenker at det alltid vil finnes psykotiske og ustabile enkeltmennesker som begår kriminelle handlinger. Folk begår ikke drapsforsøk på grunn av en fortelling. Men at dette kanskje kan gli inn i vrangforestillingene til et menneske som ikke er friskt, det har jeg full forståelse for. Men det er ikke det som er den utløsende faktoren.

Han sier man må ha tillitt til barna, som han mener klart greier å skille mellom fiksjon og virkelighet.

- Jeg tror alle våre lesere forstår at romaner er fiksjon, og jeg tror også alle friske norske 12,13-åringer vet at det ikke finnes menn med blekksprutarmer som venter på dem i skogen. Hvis det er noen som tror det, så trenger de annen hjelp enn leseveiledning, sier redaktøren.

- Liten tiltro til barna Da Dagbladet snakket med rådgivningsorganet Barnevakten på tirsdag, sa daglig leder at stadig yngre barn ser ting på nett og andre steder som kan være vanskelig å si om er ekte eller ikke.

«Slender Man» er blant annet photoshoppet inn i en rekke «selfies» der han tilsynelatende har lusket seg inn i bakgrunnen. Flere videoer på YouTube viser en lang, edderkopp-lignende mann åle seg opp bygninger.

- Denne boka er ikke ment for små barn. Det er til ung ungdom, og jeg synes at Barnevaktens uttalelser vitner om liten tiltro til barna som lesere. Vi behandler dem som oppegående mennesker som vet å skille mellom fiksjon og realitet

Ledelsen i Cappelen Damm har ifølge Houm foreløpig ikke tatt noen avgjørelse på om boka blir utsatt.

- Vi må se det an. Men prinsipielt er det viktig å ikke sensurere myten, fortellingen og vitsene fordi at virkeligheten ikke er så glansfull som man kanskje ønsker.  Men ja, det er noe med timingen.  Plutselig får den en uønsket aktualitet. Det er dypt tragisk, men USA er et kjempestort land hvor slike ting skjer antakelig skjer daglig og sikket kan knyttes til alt fra heavy metal-musikk, sier redaktøren.

Boka er en del av «Marg og Bein»-bøkene, og er skrevet at Ingunn Aamodt. Hun mener det er uproblematisk å introdusere norske barn for «Slender Man».

- Først og fremst er dette sagn og overtro, en gammel myte. Det som gjorde dette voldelig, er dataspillet om «Slender Man», ikke myten om ham. Spillet er skikkelig ekkelt. Det ligger mye på nettet, mange legger ut amatørfilmer om ham og sier det er virkelig. Mange barn tror faktisk at dette er virkelig, at han finnes, sier hun.

TIL NORGE: «Slender Man» er allerede en kjent skikkelse blant barn og unge i USA, og skal ha inspirert til flere drapsforsøk den siste måneden. Nå kan det hende boka utsettes. Foto: Something Awful
TIL NORGE: «Slender Man» er allerede en kjent skikkelse blant barn og unge i USA, og skal ha inspirert til flere drapsforsøk den siste måneden. Nå kan det hende boka utsettes. Foto: Something Awful Vis mer