Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvis regjeringens forslag vedtas, kan mer enn hver fjerde arbeidstaker bli midlertidig ansatt.

LO-streik mot Robert Erikssons frislipp i januar.

GENERALSTREIK: LO-sekretariatet vedtok i formiddag å legge ned arbeidet i to timer i januar i protest mot regjeringenes lovforslag om mer midlertidig ansettelse.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GENERALSTREIK: LO-sekretariatet vedtok i formiddag å legge ned arbeidet i to timer i januar i protest mot regjeringenes lovforslag om mer midlertidig ansettelse. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis regjeringens forslag vedtas, kan mer enn hver fjerde arbeidstaker bli midlertidig ansatt. Det er et fullt frislipp, som vi må reagere på, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Det var et samlet LO-sekretariat som i dag vedtok å sette i verk en to-timers politisk streik i månedsskiftet januar/februar.

Kollisjonskurs LOs sekretariat, som består av forbundslederne i LO, slår fast at Høyre/Frp-regjeringen med sitt forslag om mer midlertidighet og en svekket arbeidsmiljølov er på kollisjonskurs med norsk fagbevegelse.

Advarer Stortinget - Vi advarer Stortinget på det sterkeste mot å vedta dette forslaget, som vil rokke ved den grunnleggende tryggheten i det norske arbeidslivet.

- Vi vil jobbe hardt for å få stortingsflertallet til å avvise dette. Vi vil vise at norske arbeidstakere ønsker seg trygge, faste jobber, sier Kristiansen.

I strid med alle råd Regjeringen foreslår en grense på «nye midlertidige» på 15 prosent. Det kommer i tillegg til de som er midlertidige i dag, som utgjør omlag 10 pst av antall sysselsatte.

- Det er i praksis et fullt frislipp, og strider mot erfaringene fra andre land, alle råd regjeringen har fått fra arbeidstakerorganisasjonene, statens egne fagetater og forskningsinstitusjonene. Det er den største omveltningen av norsk arbeidsliv på mange tiår, sier LO-lederen.

- LO-sekretariatet slår fast at Høyre/Frp-regjeringen med sitt forslag om mer midlertidighet og en svekket arbeidsmiljølov, er på kollisjonskurs med en samlet norsk fagbevegelse, heter det i en pressemelding.

Vedtaket om streik i januar betyr at LO ikke deltar i en varslede politiske streiken som Parat planlegger å gjennomføre i morgen.

Generalstreik - Jeg oppfordrer hovedorganisasjonene til å gjennomføre en generalstreik i protest mot forslaget om midlertidige ansettelser, sier nestleder Vegard Einan i Parat til Dagens Næringsliv.

Einan sier han tror andre deler av fagbevegelsen vil slutte seg til en generalstreik, kanskje allerede i løpet av mandagen. Håpet er at man kommer fram til et felles tidspunkt for en bred, politisk markering.

- Vi har hatt samtaler både i YS og med andre hovedorganisasjoner. Vi får støtte både fra medlemmer og tillitsvalgte som etterlyser mer handling. En generalstreik vil virkelig vise en unison motstand, og jeg tror ikke det blir noe problem, sier Einan.

Tidligere mandag varslet Widerøes Flygerforening at den støtter tirsdagens politiske markering, selv om invitasjonen kom så sent at de ikke rekker å delta i selve streiken.

Støtte fra flygerne - Selv om Widerøes Flygerforening formelt ikke er med i tirsdagens markering, støtter pilotene våre kolleger i kabin som er organisert i Parat. Lovforslaget har dramatiske følger for norsk arbeidsliv, og som ansvarlige arbeidstakere kan vi ikke akseptere et forslag som vil få konsekvenser for unge arbeidstakere i etableringsfasen, for kvinner i arbeidslivet og økt sikkerhetsrisiko på norske arbeidsplasser, sier leder i flygerforeningen, Tom Liverud.

Direktør for arbeidslivspolitikk i NHO sentralt, Svein Oppegaard, uttalte i helgen at streiken er en så «uproporsjonal reaksjon» at han tror det er mulig å få Parat til å avlyse streiken. Det avviste imidlertid Vegard Einan.

YS og Unio støtter aksjon Også organisasjonene YS og Unio varsler mandag at de støtter tanken om en politisk streik. Men begge organisasjonene ønsker å gjennomføre en streik utpå nyåret, slik LO allerede har varslet.

YS sier i en uttalelse at de har stor forståelse for at Parat reagerer ved å gjennomføre en politisk streik tirsdag.

- Jeg forstår svært godt at Parat Luftfart reagerer. De lever med dette hver dag. Vi opplever at mange av våre medlemmer er sterkt imot forslaget og ønsker å si kraftig fra om det, sier YS-leder Jorunn Berland i en kommentar.

B-lag YS mener forslaget fra regjeringen vil føre til et B-lag i arbeidslivet, hvor arbeidstakerne må gå fra den ene midlertidige jobben til den neste.

Unio ber i sin uttalelse partiene på Stortinget om å si nei til regjeringens forslag. Unio mener forslaget innebærer en svekkelse av arbeidsmiljøloven. (NTB og Dagbladet)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media