Hvis Skottland blir uavhengig, vil da Edward Snowden få politisk asyl der?

Han er valgt «rector» ved Universitetet i Glasgow.

SKOTSK ASYL? Varsleren Edward Snowden snakker gjennom videotelefon til parlamentarikere i Europarådet i Strasbourg. På samme måte måtte han holde sin tiltredelsestale som «rector» ved Universitetet i Grasgow. Foto: AFP / Scanpix / FREDERICK FLORIN
SKOTSK ASYL? Varsleren Edward Snowden snakker gjennom videotelefon til parlamentarikere i Europarådet i Strasbourg. På samme måte måtte han holde sin tiltredelsestale som «rector» ved Universitetet i Grasgow. Foto: AFP / Scanpix / FREDERICK FLORINVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet om politisk asyl for varsleren Edward Snowden i Skottland er ikke så sprøtt som det høres ut. Det stilles av den franske avisa Le Monde og flere britiske aviser.

Snowden, som er på flukt fra USA og har levd i Russland fra i fjor sommer, ble sist april valgt til «rector» ved Universitetet i Glasgow. «Rector» er studentenes representant i universitetets styre.

Han var innbudt til å delta i seremonien hvor han skulle innsettes. Men han ville ha blitt arrestert av britisk politi straks han hadde satt sine føtter på skotsk jord. Derfor holdt han sin tiltredelsestale gjennom videotelefon fra Russland.

Men ei menneskerettighetsgruppe la da inn et forslag til Parlamentet i Skottland om å tilkjenne ham politisk asyl som valgt «rector», dersom det blir flertall for uavhengighet når skottene stemmer over dette, het det i forslaget.

Forslaget ble vurdert i en parlamentarisk komite. I mai vedtok parlamentarikerne å utsette en avgjørelse til etter folkeavstemninga. Så, hvis det i dag, torsdag, blir et flertall for ja, kommer Snowden opp på den parlamentariske dagsordenen.

Men, uansett om det blir ja, blir ikke Skottland uavhengig før i mars 2016. Og det er ikke sikkert at et uavhengig Skottland straks ønske å skape diplomatisk krise med USA.