- Hvis Snowden tror det han gjorde var riktig, kan han komme hit og møte foran retten

Obama med klar oppfordring, samtidig varsler han endringer i overvåkingen.

 ENDRINGER:  Obama varsler endringer i lovverket som regulerer myndighetenes overvåking av amerikanske borgere og nå lover han mer åpenhet. Foto: Ap.
ENDRINGER: Obama varsler endringer i lovverket som regulerer myndighetenes overvåking av amerikanske borgere og nå lover han mer åpenhet. Foto: Ap.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg synes ikke Snowden er en patriot, men fakta er at han er siktet. Hvis Snowden tror det han gjorde var riktig, kan han komme hit og møte foran retten, sier Barack Obama fra talerstolen i Det hvite hus i kveld.

Obama varsler endringer i lovverket som regulerer myndighetenes overvåking av amerikanske borgere.

- Folk har rett til å stille spørsmål ved overvåkning, spesielt når teknologien omfatter så store deler av livet vårt, sier Obama.

Ikke overvåke vanlige folk Presidenten vil be Kongressen om å endre bestemmelsene i den såkalte patriotloven, som styrer myndighetenes mulighet til å samle informasjon om blant annet telefonsamtaler.

Obama sa også at han vil at et uavhengig organ skal gjennomgå myndighetenes overvåkingsprogram, og at han har beordret økt åpenhet rundt myndighetenes datainnsamling.

- USA er ikke interessert i å overvåke vanlige folk, men innsamlingen er ment for å beskytte USA og våre allierte. Det er ikke nok at jeg har tillitt til disse programmene. Det amerikanske folket må også ha tillitt, sier Obama.

Det amerikanske justisdepartementet skal også offentliggjøre lovhjemlene som ligger til grunn for NSAs overvåkingsprogram.

- Kommer mer På spørsmål fra en journalist om presidenten hadde endret sitt syn på Snowdens avsløringer, svarte Obama benektende.

- Snowdens handlinger satte i gang en mer følelsesladd respons enn hvis vi hadde gått ut med denne informasjonen gjennom myndighetene, slik vi allerede hadde planlagt, sier han.

Snowden jobbet på oppdrag for den amerikanske signaletterretningen NSA da han lekket de hemmeligstemplede dokumentene til den britiske avisen The Guardian.

Glenn Greenwald, den amerikanske journalisten som første publiserte varsleren Edward Snowdens lekkede dokumenter, varsler nye avsløringer om USA innen cirka ti dager.

- Artiklene vi har publisert så langt, utgjør bare en svært liten del av avsløringene som burde bli offentliggjort, sa Greenwald da han vitnet i en komité i det brasilianske senatet tirsdag.

Hyppig kontakt Greenwald sier til nyhetsbyrået Reuters at han ikke tror varslernettstedet WikiLeaks har fått pakken med dokumenter fra Snowden. Ifølge ham er han og filmskaperen Lauro Poitras de eneste to som har den komplette samlingen av det lekkede materialet.

Greenwald sier han har kontakt med Snowden nesten daglig.

- Vi bruker svært sterk kryptering for å kommunisere, sa spaltisten til brasilianske politikere.

Snowden har det bra, forteller han.

- Han er svært fornøyd med debatten som reises i mange land rundt i verden om amerikansk spionasje, sier Greenwald.

- Ikke dårlig forhold USAs president Barack Obama mener Russland har blitt mer antiamerikansk etter at president Vladimir Putin overtok makten. Det har alltid vært gnisninger i forholdet mellom USA og Russland siden Sovjetunionen falt, men partene gjorde en rekke fremskritt da Dmitrij Medvedev var president, sa Obama under en pressekonferanse fredag.

Etter at Putin kom tilbake til makten har russisk retorikk blitt mer antiamerikansk, la den amerikanske presidenten til.
- Det er hensiktsmessig for USA å ta en pause i forholdet til Russland nå, sier Obama. Derimot er det ikke riktig å boikotte de olympiske lekene som skal holdes i Russland, forteller Obama videre.

- Jeg har ikke noe dårlig personlig forhold til Putin, understreker han samtidig og sier samtalene mellom de to statslederne er direkte og ofte konstruktive.

USAs president benytter anledningen til å si at han føler seg svært støtt over noen av de russiske tiltakene som rammer landets homofile.

 SNOWDEN:  Edward Snowden jobbet på oppdrag for den amerikanske signaletterretningen NSA da han lekket de hemmeligstemplede dokumentene til den britiske avisen The Guardian. Foto: AP Photo/Russia24 via Associated Press Television. TV OUT.
SNOWDEN: Edward Snowden jobbet på oppdrag for den amerikanske signaletterretningen NSA da han lekket de hemmeligstemplede dokumentene til den britiske avisen The Guardian. Foto: AP Photo/Russia24 via Associated Press Television. TV OUT. Vis mer