Hvis stjernene står dem bi

Kjendisenes presidentvalg er igang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For en uke siden gjorde Hillary Clinton det klart at hun vil bli den neste presidenten i USA, dermed er løpet i gang, og nå kommer kjendisene fram for å støtte sin kandidater.

Liz Taylor toner flagg nå, og har gjort det klart at hun vil støtte Hillary med 2300 dollar, som er grensen for hvor mye en presidentkandidat kan motta i støtte fra en person.

- Jeg har bidratt til senator Clintons presidentkampanje fordi hun tenker selvstendig, sier Taylor via sin talsmann Dick Guttman, ifølge Associated Press (AP).

Gir en slant

Taylor sier hun stoler på Hillarys erfaring:

- Jeg liker måten hun tenker på. Hun har peiling, og er en smart leder med årevis erfaring fra myndigheter, diplomati og politikk, sier Taylor.

Hillary er populær hos flere stjerner, og ifølge Contactmusic er både Tom Hanks, Bette Midler og Reese Witherspoon tilhengere av demokraten.

Mens World Economic Forum i Davos i år inneholder vesentlig færre kjendiser enn det som har vært vanlig til nå, er kjendisstøtte fortsatt sentralt i presidentvalget i USA.

STØTTER REPUBLIKANERNE: Bruce Willis. Foto: SCANPIX
STØTTER REPUBLIKANERNE: Bruce Willis. Foto: SCANPIX Vis mer

Fram mot valget i 2008 vil vi nå med jevne mellomrom få nyheter om nye stjerner som gir en slant til sin favorittkandidat, men foreløpig har det vært stille.

Det hindrer ikke demokratstjerneskuddet Barack Obamas kampanje i å inkludere en rekke kjendiser i sin kamp for presidentembetet. På hjemmesiden har kampanjen listet opp en rekke kjendiser, og deres sitater som omtaler ham positivt.

Ut av republikanerskapet

Mens det har vært enkelt for filmstjerner og kulturpersonligheter å støtte demokratene, hevder en rekke skuespillere at det er vanskelig å stå fram som republikaner i Hollywood.

I 2004 skrev Wall Street Journal om problemer skuespillere i Hollywood opplever etter å ha kommet «ut av skapet» som republikanere. Foreningen Hollywood Congress of Republicans er en organisasjon som jobber for å gjøre det lettere å være republikaner og skuespiller i filmbyen.

Wikipedia har laget en liste over kjendiser som støtter republikanerne. På lista står Robert Duvall, Bo Derek, Mel Gibson, Olsen-tvillingene, samt Chuck Norris, Kelsey Grammer og Tom Clancy som i tillegg skal ha donert penger til republikanerne.

Konspirasjonsteorier

Samtidig mobiliserer forfatterne i valgkampen, og Klassekampen skriver i dag om en ny bølge av bøker om Hillary Clinton. Det som er spesielt med disse bøkene, er at de at en tydelig politisk agenda. Den ene boken, «Sannheten om Hillary Clinton», kommer ut i Norge på Giga Forlag.

STØTTER OBAMA: George Clooney. Foto: SCANPIX
STØTTER OBAMA: George Clooney. Foto: SCANPIX Vis mer

Boka, som er skrevet av Edward Klein, er først og fremst underholdende, sier sjef i forlaget, Einar Røhnebæk til Klassekampen:

- Jeg anser boka for å være ei god røverbok. En underholdende røverbok. Konspirasjonsteorier er alltid utrolig underholdende; jo snodigere jo bedre. Så kan man alltids diskutere om boka er god eller dårlig, vi fant den underholdende.

Er du skeptisk til kjendiser som snakker politikk, vil du få vann på mølla av Extreme Mortman, som har listet opp de morsomste kjendissitatene om politikk i 2006.

<B>STØTTER HILLARY:</B> Tom Hanks.