Hvis Trump går ut av Parisavtalen, trosser han både datteren Ivanka og utenriksminister Tillerson

- Jeg vil offentliggjøre min avgjørelse torsdag klokka tre.

FORSKJELLIG MENING: Donald og Ivanka Trump har helt ulik oppfatning av Parisavtalen, og Ivanka, som er presidentens rådgiver, prøver å overtale ham til ikke å trekke USA ut, ifølge amerikanske medier. Foto: Johathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
FORSKJELLIG MENING: Donald og Ivanka Trump har helt ulik oppfatning av Parisavtalen, og Ivanka, som er presidentens rådgiver, prøver å overtale ham til ikke å trekke USA ut, ifølge amerikanske medier. Foto: Johathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har vært mye spekulasjon etter at nettavisa Axios onsdag meldte at president Donald Trump akter å trekke USA ut av Parisavtalen. Selv tvitrer presidenten at han vil kunngjøre sin beslutning «torsdag klokka tre».

Onsdag kveld meldte Washington Post at en beslutning er nær forestående. De bygger dette på fire ikke navngitte kilder i Det hvite hus; den ene sier presidenten vil trekke USA ut, mens de resterende tre sier han ennå ikke har bestemt seg.

Delt syn

Kretsen rundt Trump er delt i synet på avtalen. Rådgiver og datter Ivanka Trump og utenriksminister Rex Tillerson forsøker å overtale presidenten til ikke å tre ut, mens sjefstrateg Stephen Bannon og EPA (USAs miljøverndirektorat)-sjef Scott Pruitt presser på for en utmelding, ifølge hovedstadsavisa.

Trump gikk til valg på å «kansellere» avtalen, som over 190 land har undertegnet, og som forplikter deltakerlandene til å bidra til å begrense global oppvarming. Han mener avtalen bl.a. er skadelig for USAs industri, og har gjentatte ganger uttalt seg avvisende til klimaforskning.

USA står for verdens nest største utslipp av klimagasser (etter Kina), og trekker landet seg ut, vil det få drastiske konsekvenser for arbeidet med å begrense utslippene. De havner dessuten i den lille kretsen av land som står utenfor, for tida representert ved bl.a. Syria og Nicaragua.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer