Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvis Trump går ut av Parisavtalen, trosser han både datteren Ivanka og utenriksminister Tillerson

- Jeg vil offentliggjøre min avgjørelse torsdag klokka tre.

FORSKJELLIG MENING: Donald og Ivanka Trump har helt ulik oppfatning av Parisavtalen, og Ivanka, som er presidentens rådgiver, prøver å overtale ham til ikke å trekke USA ut, ifølge amerikanske medier. Foto: Johathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
FORSKJELLIG MENING: Donald og Ivanka Trump har helt ulik oppfatning av Parisavtalen, og Ivanka, som er presidentens rådgiver, prøver å overtale ham til ikke å trekke USA ut, ifølge amerikanske medier. Foto: Johathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært mye spekulasjon etter at nettavisa Axios onsdag meldte at president Donald Trump akter å trekke USA ut av Parisavtalen. Selv tvitrer presidenten at han vil kunngjøre sin beslutning «torsdag klokka tre».

Onsdag kveld meldte Washington Post at en beslutning er nær forestående. De bygger dette på fire ikke navngitte kilder i Det hvite hus; den ene sier presidenten vil trekke USA ut, mens de resterende tre sier han ennå ikke har bestemt seg.

Delt syn

Kretsen rundt Trump er delt i synet på avtalen. Rådgiver og datter Ivanka Trump og utenriksminister Rex Tillerson forsøker å overtale presidenten til ikke å tre ut, mens sjefstrateg Stephen Bannon og EPA (USAs miljøverndirektorat)-sjef Scott Pruitt presser på for en utmelding, ifølge hovedstadsavisa.

Trump gikk til valg på å «kansellere» avtalen, som over 190 land har undertegnet, og som forplikter deltakerlandene til å bidra til å begrense global oppvarming. Han mener avtalen bl.a. er skadelig for USAs industri, og har gjentatte ganger uttalt seg avvisende til klimaforskning.

USA står for verdens nest største utslipp av klimagasser (etter Kina), og trekker landet seg ut, vil det få drastiske konsekvenser for arbeidet med å begrense utslippene. De havner dessuten i den lille kretsen av land som står utenfor, for tida representert ved bl.a. Syria og Nicaragua.

PARISAVTALEN: Senator. Lindsey Graham (R-SC) ber Trump holde seg til Parisavtalen, for så å forbedre den ved å forbli i avtalen. Video: CNN Vis mer

Sterke reaksjoner

Reaksjonene på meldingene om utmelding har vært sterke. FNs generalsekretær António Gutterres uttaler på Twitter: «Klimaendringene er unektelige. Klima er ustoppelige. Klimaløsninger gir muligheter ikke noe annet kan gi.»

Nancy Pelosi, Demokratenes minoritetsleder i Representantenes hus, kaller en uttredelse av avtalen «en sjokkerende abdikasjon fra USAs lederskap og en alvorlig trussel mot planetens framtid», ifølge Washington Examiner.

Her til lands reagerer miljøbevegelsen med sinne og vantro. Bellonas faglige leder Frederic Hauge sier en utmelding er «noe av det mest umoralske et menneske og en statsleder i en opplyst del av verden kan gjøre mot menneskeheten», mens Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson kaller det «en regelrett skandale».

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere sagt til NTB at Norge vil stå ved Parisavtalen uansett hva USA gjør. En kilde i EU sier til nyhetsbyrået at unionen vil gjøre det samme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media