Hvis velferd er viktigst

Er det greit å gi fattige tredjeparten i sosialhjelp av hva de ville fått om de bodde i nabokommunen på den andre siden av fjorden?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hva bruker vi det kommunale selvstyret til? Blant annet å vedta sosialhjelpssatser. Derfor varierer de voldsomt. Fylkesmannen i Møre og Romsdal fant for noen år siden ut at der i fylket hadde enkelte kommuner satser tilsvarende minstepensjon. Andre lå betydelig lavere, én kommune på bare 35 prosent av den samme pensjonen.

I Dagbladet 8. juni lovpriser sosialminister Guri Ingebrigtsen de lokale variasjoner, og uttaler at «forskjeller kan være godt begrunnet». Avstanden fra departementets fredelige korridorer og ut til det virkelige liv er nok lang. Er det greit å gi fattige tredjeparten i sosialhjelp av hva de ville fått om de bodde i nabokommunen på den andre siden av fjorden? Der koster det akkurat det samme å leve.

Høsten 1991 ble sosialhjelpssatsene i Oslo satt ned med 15 prosent. Var det fordi det da ble billigere å leve i Oslo? Slett ikke. Årsaken var at Høyre/Frp/KrF fikk makten. Kuttet ble begrunnet med at Oslo ikke måtte bli en «tilflyttingskommune». Ingen spor er å finne i saken av overveielser om hva det koster å leve et noenlunde anstendig liv.

Slik fungerer det kommunale selvstyret når sosialsatser vedtas. Fattigdomsgrensen blir ofte en lokalpolitisk kampsak, og satsene dikteres av frykten for å tiltrekke seg sosialklienter. Forskjeller er ofte svært dårlig begrunnet, Guri Ingebrigtsen, eller savner begrunnelse overhodet! De fattiges rettssikkerhet er da også velferd?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer