- Hvis vi begynner å tilrettelegge blir det fort veldig mange flere

Byrådslederen og ledelsen i Sofienberg kirke hadde hastemøte om teltleiren.

BESØKTE LEIREN:
Byrådsleder Stian Berger Røsland besøker Sofienberg kirke der romfolket har slått leir.
Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
BESØKTE LEIREN: Byrådsleder Stian Berger Røsland besøker Sofienberg kirke der romfolket har slått leir. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av de siste dagene har flere rumenre satt opp teltleir på området til Sofienberg kirke i Oslo.Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, forteller at han har vært ved Sofienberg kirke og sett hvordan det var der.

- Det er veldig mange mennesker, mye madrasser og presenninger. Campingvirksomheten gjør at det er utfordringer med avfall og sanitære forhold, sier Røsland til Dagbladet.

Hastemøte Mellom klokka 14 og 15 i dag var byrådslederen og ledelsen i kirken i møte for å diskutere situasjonen på kirkens område.

- Alle er enige om at det ikke er en god permanent ordning. Vi skal bistå kirken ved å sende helse- og smittevernberedskap til leiren i morgen, som kan gi kirken råd til hvordan de skal forholde seg til leiren, sier byrådslederen til Dagbladet like etter møtet.

- Det er mange som er opptatt av problemstillingen, både naboer og andre folk synes at det er en vanskelig situasjon, sier Røsland.

Parkproblem Han sier at hovedproblemet er om folk kan få bo i byens parker.

- Reglene er slik at man ikke kan bo i parkene, nå anslår vi at det er omtrent 2000 bostedløse personer, som er uregistrerte utenlandske borgere, utenfor Sofienberg kirke er det nå mellom 150 og 200 rom-folk, sier Røsland.

Han sier at han hvis kommunen begynner å tilrettelegge for denne typen virksomhet, så vil det fort bli mange flere.

Nå er det er opp til kirken om de vil gjøre noe med situasjonen i Sofienbergparken.

- Dette er på kirkens grunn, jeg antar at de vil forholde seg til de rådene de får i morgen, sier Røsland.

Talsmann og prost for Sofienberg kirker, Ingar Seierstad, sier at kirken ikke har vært i kontakt med politiet, men utelukker ikke at det kan bli aktuelt.

- Vårt utgangspunkt som kirke blir å knytte kontakter og få i gang samtaler med myndighetene for å finne en løsning som gir disse menneskene en større grad av menneskeverd, sier Seierstad til Dagbladet.

Uanmeldt Han forteller at gruppen kom uanmeldt.

- Det er nok av mennesker som syntes det hele er uspiselig, men dette er mennesker akkurat som deg og meg, og de fortjener å bli behandlet godt, sier prosten.

Dagbladet har snakket med flere av rumenerne som nå bor utenfor kirken. De forteller at de synes det er bedre å bo utenfor kirken enn på gata.

- Her slipper vi å bekymre oss for å bli jaget bort av politiet midt på natta, sier Robert Malagiac (26).

På grunn av stor mengde upassende innlegg i kommentarfeltet, velger vi å stenge det for nye innlegg. Du kan debattere videre på Dagbladets Facebook-side.