«Hvis vi er sterke sammen, vil vi overleve dette sammen... Jeg elsker deg...»

Mens over 8000 syrere ble drept, sendte presidenten sangtekster til kona, mens hun handlet sko og lysestaker.

FJERNET FRA VIRKELIGHETEN:  Britiske The Guardian har fått tak i 3000 e-mailer fra presidentekteparet Bashar al-Assad (t.h) og Asma al-Assad (t.v) i Syria. Her ankommer de to på Al-Jalaa-stadionen i hovedstaden Damaskus i juni i fjor. Da hadde regimet satt i stand en massiv støttemarkering for ekteparet og deres regime. Foto: AFP/Scanpix
FJERNET FRA VIRKELIGHETEN: Britiske The Guardian har fått tak i 3000 e-mailer fra presidentekteparet Bashar al-Assad (t.h) og Asma al-Assad (t.v) i Syria. Her ankommer de to på Al-Jalaa-stadionen i hovedstaden Damaskus i juni i fjor. Da hadde regimet satt i stand en massiv støttemarkering for ekteparet og deres regime. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske The Guardian har fått tak i rundt 3000 e-mailer fra Syrias presidentfamilie, som viser et ektepar fjernet fra hverdagen til syrerne de er ledere for. E-postene skal være tappet fra Bashar al-Assad og hans kones private kontoer. Det skal være opposisjonelle syrere som står bak dateinnbruddet.

Her kommer det fram at den hardt pressede president Bashar al-Assad har fått råd fra Iran, mens kona brukte store pengesummer på smykker og møbler.

Ett år med opprør I dag er det nøyaktig ett år siden syrere gikk ut i gatene i en rekke byer for å kreve demokratiske reformer. Etter at presidenten og hans folk slo knallhardt ned på demonstrasjonene, har målet blitt endret: Nå krever syrere flest at Bashar al-Assad går av som president.

Nå viser det seg at Bashar al-Assad har fått innspill fra sin allierte Iran om hvordan han skulle slå ned det folkelige opprøret.  Før sin tale i desember har hans medierådgivere forberedt en lang liste over tema, hvoretter de skriver at rådene er basert på «konsultasjoner med en rekke mennesker, i tillegg til en politisk rådgiver hos den iranske ambassadøren», avslører The Guardian.

I sin egen verden Presidentfamilien virker å leve livslangt unna opprøret som nå pågår over hele landet. Ifølge FN, har minst 8000 syrere blitt drept det siste året, samtidig som over 30.000 har flyktet til Syrias naboland.

Bak stengte dører synes presidenten og hans kone å leve et liv i luksus. I e-postene kommer det fram at presidentens kone er en svært ivrig shopper på internett, mens presidenten sjøl liker å laste ned musikk via iTunes. I tillegg sender han også det han synes er morsomme lenker til sine venner.

Ekteparet skriver e-mail til hverandre på korrekt engelsk, og støtter opp om hverandre. Den 28. desember i fjor ble denne e-mailen sendt av førstedamen til sin mann. Den er er et tegn på at også ekteparet lar seg stresse av utviklingen i det stadig mer borgerkrigstruede landet:

«Hvis vi er sterke sammen, vil vi overleve dette... Jeg elsker deg».

Pusser opp palasset Mens verden sjokkeres over stadig nye grusomme historier om tortur og drap i Syria, har Fru Assad brukt mer enn 10.000 pund på å utstyre presidentpalasset med lysestaker, bord og lysekroner fra Paris. Hun instruerte også en av sine hjelpere til å bestille et fonduesett fra Amazon, viser e-mail-utvekslingen.

I løpet av fjoråret har også kona Asma hatt jevnlig korrespondanse med datteren til prinsen i Qatar, Mayassa al-Thani. Men forholdet mellom de to kjølnet tidligere i år, da Thani sa at Syrias leder bør gå av som president.

- Min far ser på president Bashar som en venn, til tross for den pågående konflikten, han ga ham hele tida ektefølte råd, skrev al-Thani den 11. desember i fjor.

- Muligheten for ordentlige endringer og utvikling gikk tapt for lang tid siden. Men, når en mulighet faller, åpner det seg andre, og jeg håper at det ikke er for seint for refleksjon, fortsetter al-Thani.

• The Guardian har en egen samleside med en rekke saker fra e-mailene de har fått tak i. De kan du lese her.