STAKKARS OSS? Ordføreren i Vadsø er lei svartmaling av byen hans og Nord-Norge generelt. - Det er ingen grunn til å stakkarlisggjøre Vadsø, Finnmark eller Nord-Norge, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STAKKARS OSS? Ordføreren i Vadsø er lei svartmaling av byen hans og Nord-Norge generelt. - Det er ingen grunn til å stakkarlisggjøre Vadsø, Finnmark eller Nord-Norge, sier han. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Kampen om Nord-Norge

- Hvis vi fortsetter å svartmale Finnmark, så vil i alle fall ingen flytte hit

Ordføreren i Vadsø er lei svartmaling og stakkarsliggjøring Nord-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ingen grunn til å stakkarlisggjøre Vadsø, Finnmark eller Nord-Norge, sier Vadsø-ordfører Hans J. Bønå (H).

Han beskylder sine byfeller fra Vadsø for å bidra til å forsterke myten om Nord-Norge som falleferdig i Dagbladets reportasjeserie fra distriktene.

- Hvis vi bare snakker om hvor fælt det er her oppe, hvordan vi skal få folk til å flytte hit da, spør Bønå, og besvarer sitt eget spørsmål:

- Sannheten er at regjeringens politiske motstandere svartmaler Finnmark. Det skjer mye spennende her. Verdiskaping og gründervirksomhet, det er enorme muligheter i Nord-Norge, sier ordføreren.

I første del av Dagbladets by- og land-reportasjeserie var temaet sniksentralisering: Bortflytting av arbeidsplasser i det små og det skjulte. Lokalpolitikerne i Vadsø Arbeiderparti la skylda på regjeringen.

- Ja. For det meste er det regjeringens skyld når jobber sniksentraliseres bort fra Vadsø, sa Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Vadsø, Wenche Pedersen.

Jobber som er borte

Ifølge Vadsø Arbeiderparti har minst 70 årsverk forsvunnet fra byen de siste åra. Mange av dem av dem har fulgt samme mønster: Ingen storstilte vedtak, ingen politisk beslutning i noe myndighetsorgan, ingen protester. Bare allokering av ressurser i det stille.

Pedersen ville heller ikke rense eget parti for all skyld

- Bevares, Arbeiderpartiet har også gjort mange feil i håndteringen av Nord-Norge. Derfor er det ingen i Vadsø som er skeptisk til en ny regjering der Senterpartiet er stort. For å si det sånn.

REFSER BYFELLER: Ordfører i Vadsø, Hans J. Bønå. Foto: Høyre
REFSER BYFELLER: Ordfører i Vadsø, Hans J. Bønå. Foto: Høyre Vis mer

Ordfører Bønå sier det siste Nord-Norge trenger nå, er mer svartmaling fra venstresida.

- Vi i nord må slutte å spre narrativet om at det er så fælt her oppe, at det ikke er jobber eller muligheter. For det første fordi det ikke stemmer. For det andre fordi det skader oss i det lange løp. Vi kan kanskje krangle til oss noen ekstra millioner, men vi bidrar også til å opprettholde en vrangforestilling av hele landsdelen vår. Det synes jeg lokalpolitikere skal være bevist på. Det hviler et ansvar på oss som er folkevalgt.

- Stakkars oss

Skatt Nord, Innovasjon Norge, NAV, Statens Vegvesen og Fiskeridirektoratet har flyttet stillinger ut av Vadsø eller så vurderer de å gjøre det, og Arbeiderpartiet i byen kaller trenden sniksentralisering.

- Er det stakkarsliggjøring å snakke om jobber som forsvinner, Bønå?

- Ja, når man ikke fokuserer på mulighetene også, så synes jeg det. Vi har også fått jobber, for eksempel ble Sykehusinnkjøp flyttet hit, og det har vært en kjempesuksess. Når mine politiske motstandere står fram og bare snakker om utfordringer og jobber som er borte, så blir det en «stakkars oss»-holdning.

Kommunene i Finnmark har et høyt inntektsnivå sammenlignet med landet for øvrig, noe som blant annet skyldes at kommunene i Finnmark mottar totalt 763 millioner kroner i distriktstilskudd. Dette bidrar til at kommunene i Øst-Finnmark har et generelt høyt inntektsnivå per innbygger, sammenlignet med landet for øvrig.

- Stemoderlig behandling

Bønå understreker at han mener Finnmark er en region i vekst.

- Det skjer mye her! Det er muligheter. Hvis vi fortsetter å svartmale Finnmark, så vil i alle fall ingen flytte hit.

- I valgkampen din jobb å forsvare regjeringen. Skjønnmaler du Finnmark, nå?

- Nei. Jeg er opptatt av en balanse i ting, bare. Vi kan ikke stå fram i media å fortelle Norge at Finnmark behandles stemoderlig av politikerne når sannheten er at denne regjeringen gjør mye for å sikre vekst.