- Hvis vi ikke får komme til Norge, må vi gifte oss

Syv søstre venter på dom i Oslo tingrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nær ni år bodde familien AlZanghari i Namsos, før de for halvannet år siden ble kastet ut av Norge. Nå bor de under svært vanskelige kår i en flyktningleir i Jordan. Ingen av jentene får gå på skole. To av døtrene, Nora (6) og Sara (9) er født og oppvokst i Nord-Trøndelag. 11-årige Bayan kom til Norge som ettåring.

- Hvis ikke disse jentene har tilknytning til Norge, lurer jeg på hvem som har det, sier familiens advokat, Arild Humlen.

I ettermiddag får de syv søstrene AlZanghari og deres foreldre vite om de får komme tilbake til Namsos, eller om anken deres i Oslo tingrett avvises.

- Vi er veldig spente og snakker hver dag med de i støttegruppa i Namsos. Vi vil hjem til Namsos, sier eldstedattera Doaa til Dagbladet på telefon.

Frykter tvangsekteskap Det går mot vinter, også i Jordan. De syv søstrene i alderen 6 til 21 år venter på dommen. Det er kaldt i leiligheten, som kun er møblert av madrasser. Familien har ikke råd til mer. Nå håper de sju søstrene og deres foreldre at de skal bli hørt i Oslo tingrett: At de hører hjemme i Norge og ikke i Jordan.

- Hvis vi får nei i dag, blir vi veldig triste. Vi vil gå på skole. Her i Jordan er det ikke noe å gjøre. Hvis vi ikke får komme til Norge, må vi nok etter hvert gifte oss. Men vi håper å komme tilbake til Norge, sier Doaa.

I over to uker har familien ventet på at anken deres i Oslo tingrett skal bli behandet.

- Dagene har blitt kjempelange, men vi kan jo ikke annet enn å håpe, fortsetter Doaa.

Ingen skolegang Livet i flyktningleiren er ekstremt vanskelig. Det som plager dem aller mest, er at ingen av de syv søstrene får gå på skole. Ingen av dem kan nok arabisk til å gå på offentlig skole i Jordan. Privatskole koster alt for mye. Å ha syv døtre er dyrt, uansett hvor du bor i verden. På grunn av borgerkrigen i Syria, huser Jordan nå over en million flyktninger. En million mennesker som alle kjemper om husly og jobber. Hver dag er en kamp om å overleve for millioner av mennesker.

- Hvis vi må bli her, må foreldrene våre gifte oss bort. Det er ikke samme respekten for jenter i Jordan som i Norge. Jeg håper å komme tilbake til Norge for å vise at piker er minst like flinke, og gjerne bedre, enn gutta. I Jordan er det sånn at gutter får jobb, mens jentene er hjemme. Siden vi bare er jenter, er det bare pappa som kan jobbe, konstaterte 16-årige Mona for rundt to uker siden, da Dagbladet besøkte familien.

Møtes i dag I Namsos har lokalbefolkningen laget en støttegruppe for de syv søstrene. Ankesaken i Oslo tingrett er betalt av penger de har samlet inn.

DRØMMEVERDEN:  Bayan (11) var ett år da hun ankom Norge. Alt hun kjenner er der, i Namsos. - Jeg prater av og til med bestevenninna mi via skype. Vi lever i en drømmeverden. Den er i Namsos, sier hun og fikler med de mange lappene og hilsenene hun har fått tilstedt. Det kjæreste hun eier. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
DRØMMEVERDEN: Bayan (11) var ett år da hun ankom Norge. Alt hun kjenner er der, i Namsos. - Jeg prater av og til med bestevenninna mi via skype. Vi lever i en drømmeverden. Den er i Namsos, sier hun og fikler med de mange lappene og hilsenene hun har fått tilstedt. Det kjæreste hun eier. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er forferdelig. To av jentene er født i Norge, Bayan kom da hun var ett år og de to andre var også små barn da de kom hit. Jentene er jo norske. De har vært med på alt som andre unger her i Namsos har gjort. Både når det gjelder skole og fritid, sier Solveig Moe Estil, en av initiativtagerne.

Estil og de andre i støttegruppa møtes i dag i Namsos. De håper på at jentene får komme tilbake til byen og vennene deres.

Isfront om asylbarn I dag er det klart at det er isfront mellom den blåblå regjeringen og Venstre og KrF på grunn av asylbarn-saken. Dagsavisen melder i dag at det er brutt ut full krig mellom sentrumspartiene og regjeringen om lengeværende asylbarn.

Ifølge avisen har det spisset seg såpass til at regjeringen har fått et ultimatum fra småpartiene: Enten leverer dere et godt forslag for asylbarna ellers trekker Venstre og KrF seg fra hele asylavtalen.

Overfor Dagbladet har også Trine Skei Grande (V) vært kritisk til regjeringens asylbarn-politikk.

- Det som bekymrer meg, er at hvis du har en forventning om å nå et tall, så er det mye lettere å gå inn på et asylmottak og hente en familie på sju, og dermed få et høyt tall, sa Venstre-lederen nylig til Dagbladet. Fortsetter:

FØDT I NORGE:  Nora (6) og Sara (9) er født og oppvokst i Norge, men tilbringer nå dagene innendørs i en flyktningleir i Jordan. De savner Norge. - Jeg skulle så gjerne begynt på skole. Jeg vil hjem. Til Namsos, sier Nora (i midten). Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
FØDT I NORGE: Nora (6) og Sara (9) er født og oppvokst i Norge, men tilbringer nå dagene innendørs i en flyktningleir i Jordan. De savner Norge. - Jeg skulle så gjerne begynt på skole. Jeg vil hjem. Til Namsos, sier Nora (i midten). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er vanskeligere å gå langs Akerselva for å finne en som har vært her 38 ganger, og så blitt kastet ut. Jeg vet dette fra advokatene som jobber med sakene. Hastigheten hos PU (Politiets utlendingsenhet, journ.anm) er mye større når det gjelder asylfamilier enn det er på kriminelle. Det er mye mer papirarbeid på de kriminelle: Asylfamiliene er lette å plukke — og da får du også høye utvisningstall. Det bekymrer oss, sier Grande.

Hun mener de syv søstrene burde få bo i Namsos:

- Jeg er fra Namsos og det som forundrer meg er jo den enorme ressursen som den norske staten bruker på å ødelegge folk som kunne ha vært et bra tilfang til Norge. Dette er folk som kunne ha bidratt, dette er unger som helt sikkert hadde vært fantastisk flott å ha i Namsos-skolen og i stedet så ødelegger vi dem og sender dem tilbake til et vanskelig liv, når de har slått rot og når de har blitt en del av samfunnet, sier Grande.

Les også: • Syv søstre fanget i Jordan
Advokaten: - Ikke lenger en asylsak
• Trine Skei Grande bekymret over at politiet sender ut så mange asylfamilier
• SV: - KrF og Venstre er lurt i asylbarn-forhandlingene

JUL I NAMSOS: AlZanghari-familien var som alle andre familier i Namsos: De stod på ski, var med på dugnad, skolefeiringer - og feiret jul, som her på bildet. Fra venstre: Mamma Aida, Nora, MOhammed, Sara, Bayan, Israe, Mona, Doaa og Gofran. Foto: Privat
JUL I NAMSOS: AlZanghari-familien var som alle andre familier i Namsos: De stod på ski, var med på dugnad, skolefeiringer - og feiret jul, som her på bildet. Fra venstre: Mamma Aida, Nora, MOhammed, Sara, Bayan, Israe, Mona, Doaa og Gofran. Foto: Privat Vis mer
DYPT SAVNET:  I klasse 6b på Namsos skole står et treskrin med et bilde av Bayan alltid framme. Gyda (t.v), Solveig Moen Estil, Elise Sofie og Frida (t.h) håper å få Bayan tilbake i klassen så fort som mulig. Foto: Privat
DYPT SAVNET: I klasse 6b på Namsos skole står et treskrin med et bilde av Bayan alltid framme. Gyda (t.v), Solveig Moen Estil, Elise Sofie og Frida (t.h) håper å få Bayan tilbake i klassen så fort som mulig. Foto: Privat Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 454465032


Varnish cache server