Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hvis vi ikke gjør noe nå, vil det eksplodere i ansiktet på oss.»

Det første amerikanske forsøket på å administrere Irak etter krigen var mislykket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det viser den omfattende uroen i Bagdad, Jay Garners raske avreise og den store utskiftingen av ansvarlige tjenestemenn.

- Hvis vi ikke gjør noe nå, vil det eksplodere i ansiktet på oss. Slik siterer The New York Times en amerikansk tjenestemann i Bagdad.

Uventet raskt er hele Jay Garners administrasjon på vei hjem til USA.

Håndplukket

Dette var folk som var håndplukket og flyttet fra sentrale ambassadørstillinger for å få i gang en administrasjon i Irak. Det gjelder for eksempel Barbara K. Brodine, en tidligere ambassadør i Jemen som nå hadde ansvaret for gjenreisning i Bagdad-området. Hun fikk beskjed på meget kort varsel og er allerede på vei til USA.

Den pensjonerte generalen Jay Garner kom til Irak etter at krigshandlingene var over, og fikk allerede etter noen uker beskjed om at president Bush hadde utnevnt den tidligere ambassadøren og terroreksperten Paul Bremer som sivil leder i Irak.

Garner fikk tidlig kritikk for at han ikke var i kontakt med irakere, ikke tok klare grep og at han var mest opptatt av egen sikkerhet.

Garner rapporterte til general Tommy Franks, mens den nye administratoren rapporterer direkte til forsvarsminister Donald Rumsfeld. Selv om begge ledere er i Irak i regi av forsvarsdepartementet, tolkes Garners fall som en fiasko for Pentagons opprinnelige plan for administrasjon av Irak.

Undervurderte oppgaven

En amerikansk tjenestemann i Bagdad sier at oppgaven ble grovt undervurdert, og at amerikanske ledere i Irak på en helt annen aggressiv og systematisk måte nå må slå ned på vold og kriminalitet.

- Irakerne ser ingen handling. Her trengs et 24-timers operasjonssenter som henter informasjon fra irakere, politiet, politiske partier og fra religiøse sjialedere som spiller en viktig rolle for lov og orden, sier tjenestemannen.

Paul Bremer er 61 år og en veteran i det amerikanske utenriksdepartementet. Han var statssekretær for utenriksminister George Schultz i Ronald Reagans presidenttid og er vel kjent med dragkampene mellom utenriksdepartement og forsvarsdepartement i den amerikanske administrasjonen.

Større initiativ

Bremer er utpekt av presidenten og står politisk nær hans nykonservative utenrikspolitiske rådgivere.

Det er liten tvil om at Paul Bremers overtakelse av ansvaret i Irak representerer en dreining mot større sivilt initiativ og ansvar.

KOMMER OG GÅR: Den nye sivile lederen i Irak, Paul Bremer (t.v.), holder en pressekonferanse etter å ha landet i Bagdad. Til høyre står den forrige administratoren, Jay Garner, som uventet raskt må reise hjem til USA.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media