Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hvis vi kan, forlater vi Irak på sekundet»

Fadil Kadoum er desperat i Irak, hvor 36 sivile drepes hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bagdad i går: Like etter midnatt dreper en veibombe 10 mennesker og skader 12 i Diyala-provinsen, nord for Bagdad.

Noen timer seinere sprenges en bilbombe utenfor Abu Hanifa-moskeen i et sunniområde i Bagdad. Ni sivile mister livet, minst 25 skadd.

Like etter sprenges en bombe i nærheten av et marked i hovedstaden. Minsj sju mister livet, langt flere skadd.

En annen bilbombe eksploderer i Azamiyah-området nord i Bagdad. Her drepes to sivile, minst fem er skadd.

I de neste timene tikker ytterligere meldinger inn: her mister åtte personer livet i fire bombeaksjoner og attentater.

Minst 55 mennesker ble drept i Irak i går.

- Vi hører eksplosjoner og skyting hele tida. Det er altfor mange døde her, nå. Nesten alle mine venner som har jobbet med utenlandske journalister er blitt drept. Og drapene går spesielt ut over oss sjiaer, sier taxisjåføren Fadil Kadoum.

Bombehverdag

FORVENTNINGSFULLE: Våren 2003 håpet Fadil Kadoum (t.v) og hans familie at irakernes liv ville bli bedre etter Saddam Husseins fall. I dag er alt håp borte, og familien håper de kan forlate landet de er så glad i. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
FORVENTNINGSFULLE: Våren 2003 håpet Fadil Kadoum (t.v) og hans familie at irakernes liv ville bli bedre etter Saddam Husseins fall. I dag er alt håp borte, og familien håper de kan forlate landet de er så glad i. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

Dagbladet.nos journalist har kjent irakiske Fadil Kadoum siden 2003, da Kadoum fungerte som sjåfør og guide under flere reportasjereiser i Irak. Å oppleve hvordan den sympatiske trebarnsfaren har utviklet seg fra å være en stolt og optimistisk mann - og til hans nåværende fortvilte sinnstilstand, er trist.

Våren 2003 var Fadil Kadoum (37) og hans familie full av håp. Amerikanske styrker hadde akkurat inntatt Bagdad, og den brutale diktatoren Saddam Husseins dager syntes omme. Drøyt tre år etter er det ikke håp igjen hos mannen, som få år tilbake var fra full av galgenhumor og optimisme. I dag er situasjonen en helt annen.

- Hvis vi kan, drar jeg og familien ut av Irak på sekundet. Situasjonen er forferdelig. Langt verre enn noen kan forestille seg, sier trebarnsfaren Kadoum fortvilt til Dagbladet.no via telefon fra Bagdad.

I bakgrunnen hører vi lyden av en eksplosjon. Slike lyder er blitt dagligdags for Fadil Kadoum, hans familie og irakere flest. Hver eneste dag tikker også meldingene om miseren kontinuerlig inn på de internasjonale nyhetsbyråene. Storparten av disse går imidlertid upåaktet hen: At det er bomber og eksplosjoner i Bagdad er ikke lenger noen nyhet.

Forfall

Men for Iraks befolkning, er miseren høyst reell. Tallet på antall drepte sivile irakere har steget hele tida siden invasjonen våren 2003, viser tall fra Iraq Body Count. Organisasjonen regner med at et sted mellom 38.059 og 42.434 sivile irakere har mistet livet siden USA ledet invasjonen av Irak den 19. mars 2003. Hvis vi bruker det høyeste tallet, betyr det at i overkant av 36 uskyldige irakere i gjennomsnitt blir drept hver dag.

Men Irak-indeksen er basert på dårlige tall. Oversikten over antall drepte er hovedsaklig basert på tall fra sykehusene, som er politiserte. Det forventes at de gir ut et lavere tall enn hva som faktisk er tilfelle. En regner derfor med at tallet over uskyldige mennesker drept per dag ligger på over 36. Her er Irak-indeks-tallenes tale:

  • 1. mai 2003 til 19. mars 2004: 6331, som betyr 20 drepte sivile per dag.
  • 20. mars 2004 til 19. mars 2005: 11.312, som betyr 31 drepte sivile per dag.
  • 20. mars 2005 til 1. mars 2006: 12.617, som betyr 36 drepte sivile per dag.

- Absolutt alle irakere har mistet nær familie, slektninger og venner. Hver eneste dag hører vi om folk som er drept. Spesielt gjelder dette for sjiamuslimer, sier Kadoum, som sjøl er sjiamuslim.

Nær døden

Inntil for få år siden, var Kadoum en altmuligmann, med mer enn nok av jobber. Han hadde en ordnet økonomi, fin bil og masse livsmot. Siden invasjonen våren 2003 har livet gradvis blitt vanskeligere. For seks måneder siden kom den største smellen: Da gikk to biler i lufta ti meter fra huset hans. Bilene var lastet med TNT, og husene i området ble sprengt sønder og sammen. Kadoum kastet seg på golvet sammen med kona og de tre barna. Da han kom til seg sjøl, trodde sjiamuslimen at han var kommet til en annen verden. Han så engler i noen sekunder, men kom raskt tilbake til virkeligheten.

Kadoum, hans kone og tre barn overlevde. Men det var ikke noe igjen av huset deres. Naboene deres var enda mindre heldige: de mistet livet.

- Naboer, slektninger og venner dør rundt oss. Barna mine gråter seg i søvn hver eneste natt. De er så redde for at huset vårt skal bli bombet enda en gang, sier Kadoum.

Barn med mareritt

I morgen har Kadoums eldste sønn avsluttende eksamen på barneskolen. Tidligere år, skrøt alltid pappa Kadoum over sin skoleflinke sønn. I år er det annerledes.

- Det går dårlig på skolen nå. Han har vanskelig for å sovne, og når han endelig klarer det, våkner han opp med mareritt. Han og de andre barna er så redd for nye eksplosjoner. Hvis noen slamrer for hardt med døra, kaster de seg ned på golvet og roper «pappa, pappa. En bombe». Sønnen min klarer dessverre ikke å konsentrere seg om skolen lenger, sier Fadil Kadoum.

Han ler ikke lenger når vi snakker sammen på telefonen. Det gjorde han alltid før, uansett hvor vanskelig situasjonen så ut. Før sa han også alltid at Gud var på hans side. Nå tror jeg ikke lenger han føler seg så sikker på det.

- Jeg er redd hele tida. Redd for at noe skal skje barna når de er på skolen. Redd for at noe vil ramme min kone når jeg er ute. Redd. Redd. Når jeg er ute og kjører, ser jeg døde kropper liggende i gatene. Jeg ser mer til døden enn jeg ser til elektrisitet, vann og andre nødvendigheter. Har vi muligheten til å forlate Irak, så gjør vi det på dagen, sier Kadoum.

Drikker forurenset vann

Kidnappinger, hevnaksjoner og drap er hverdagen i Irak. Verst er situasjonen i hovedstaden Bagdad. Arbeidsledigheten er skyhøy. Livsviktige goder som strøm, vann og bensin er så godt som ikke-eksisterende. I hvert fall for de som verken har jobb eller penger.

- Det er 55 grader her i dag. Det er uutholdelig når vi ikke har tilgang til strøm eller vann. Jeg klarer fremdeles å kjøpe inn vann og bensin til generatoren som gir oss strøm. Men det er også bare så vidt, sukker Fadil Kadoum.

Hetetemperaturer, ingen vann eller elektrisitet gjør mange folk desperate, forteller 37-åringen. Ved den forurensede Tigris bredd, ser han folk fylle bøtter og kar med kraftig forurenset vann.

- Så blir de syke, men de kan ikke gjør annet. Stadig flere irakere sier også ja til oppdrag som går ut på å drepe andre mennesker. Nå betaler kjeltringer fattige irakere 200-300 dollar for å drepe en mann. Mange ordentlige folk, som aldri har drept noen, ser seg nødt til å si ja til slike oppdrag. Tenk deg sjøl: du har ingen jobb, ingen vann eller elektrisitet. Men du har en stor familie som du må mette. Hva gjør du da, spør Fadil Kadoum.

Før han gjentar at han håper det vil bli mulig å forlate landet sitt, som han alltid har vært så glad i.

Verre enn antatt

Og desperasjonen blant irakere flest er stor. Ifølge Irak Index, mener hele 76 prosent av irakerne at dagens sikkerhetssituasjon i dag er ekstremt dårlig.

Flertallet føler også at utviklingen i Irak beveger seg i negativ retning. Strøm-, vann- og oljetilførselen er fremdeles elendig over storparten av landet.

I tillegg har folks økonomiske situasjon generelt blitt verre.

- Totalt sett har det gått mye, mye dårligere i Irak enn mange forventet. Ikke bare har noen av de mørkeste scenarioene slått til. På områder som arbeidsmarkedet, økonomien og sikkerheten, har situasjonen blitt mye verre enn antatt. Det er bekymringsfullt å se at disse pilene bare har gått nedover, sier NUPI-forsker og Irak-kjenner Henrik Thune.

Han er langt fra optimistisk på Iraks vegne, men ser likefullt en vei ut av den vanskelige situasjonen.

- Den eneste muligheten, er å forhandle fram en slags fredsløsning med de som står bak opprørene i Irak. Men hatet i Irak stikker forferdelig dypt, så det blir ingen enkel oppgave, sier Thune.

Solgt gullet

Ekspertenes spådommer affiserer ikke Fadil Kadoum. Tre år med en ekstremt farlig hverdag har tatt på. I tillegg til de gjennomsnittlige 36 uskyldige sivile irakerne som ble drepes hver dag, er langt flere traumatisert eller lemlestet.

Etter at Fadil Kadoum og familiens hus ble bombet, har de fem familiemedlemmene bodd på et umøblert rom hos slektninger. Kadoum har kvittet seg med inntektskilden sin, bilen, for å overleve. Kona har solgt bort det meste av gullet sitt, som etter irakisk tradisjon skal være hennes livsforsikring.

Nå klarer familien seg på en beskjeden inntekt som Fadil Kadoum får ved å hjelpe en kamerat. Trebarnsfaren er spak i stemmen. Sjiamuslimen er vant til å klare seg på egen hånd, men skjønner at han er tvunget til å si ja til hjelp. Hvis den kommer.

Mareritt som aldri tar slutt

Situasjonen for Kadoum og hans medborgere er nå så vanskelig, at de har problemer med å se for seg at livet kan bli verre. De har ikke elektrisitet eller rennende vann. Folk må ha generatorer for å få strøm i leilighetene sine. Men generatorer trenger bensin, og det koster store summer penger. Siden våren 2003, har bensinprisene gått opp med over 1000 prosent.

- Hvis jeg hadde visst at helvetet var over nå, hadde det vært helt greit for meg å miste hus og bil. At alt jeg har bygd opp er ødelagt. Men alt blir bare verre, sier Kadoum.

Om natta våkner barna hans opp med mareritt. Fadil Kadoum gjør hva han kan for å roe dem ned, men også det blir verre og verre fra måned til måned.

BLODIG HVERDAG: Amerikanske soldater reflekteres i en dam av blod og vann i gatene, like etter at en bilbombe eksploderte i nærheten av Ibn al- Haitham-skolen i Bagdad. To sivile ble drept i bilbomben. Enda flere skadd.
<B>LETER ETTER SØNNEN:</B> Faren til 17-årige Ali Bashir (t.v) gråter mens han går rundt og leter etter sønnen i ruinene av moskeen Hanifa i Bagdad. Minst ni sivile ble drept og minst 25 skadd da en bilbombe eksploderte like ved siden av en av Bagdads største sunnimoskeer.
VANLIG SKUE:</B> Irakiske soldater som raider urolige områder i Bagdad. Her er soldatene på jakt etter to mistenkte, som de mener stod bak en bilbombe i Azamiyah-området i Bagdad. To personer ble drept og minst fem skadd i bilbomben.
<B>MER DØD:</B> Denne gangen er det en kameramann som ble drept. Mannen var embedded, og reiste sammen med en amerikansk konvoi i Bagdad da en bombe plutselig eksploderte.
<B>BRENT GRIS:</B> Irakisk politi og brannmen utenfor en slakterbutikk i Bagdad. Slakteren ble totalødelagt av en bilbombe i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling