- Hvis vi trekker oss, vil fienden følge oss hit

- Irak-strategien er en måte å beskytte USA på, sa Bush på årets første pressekonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President George W. Bush holdt i dag en pressekonferanse i Det hvite hus. Det var hans første pressekonferanse siden 20. desember.

Ifølge forhåndsomtalen skulle presidenten snakke om Irak og Nord-Korea.

Politisk motstand

Presidenten informerte om en telefonsamtale han har hatt med amerikanernes nye øverstkommanderende i Irak, David Petraeus. Det er for tida stor motstand i Kongressen mot Bush-administrasjonens nye Irak-strategi, som innebærer å sende ytterligere 21 500 soldater til det krigsherjede landet.

På pressekonferansen stadfestet president Bush den nye strategien.

- Det kommer til å bli vold. Jeg kan ikke stoppe alle selvmordsbombere, men med denne strategien kan vi hjelpe irakerne til å stoppe dem, sa Bush, og redegjorde for tankegangen bak Irak-planen:

- Hvis vi trekker oss ut og ikke fullfører, vil det få katastrofale følger i USA. I Irak vil det bli kaos og ustabilitet, og fienden vil følge oss hit. Irak-strategien er en måte å sikre hjemlandet vårt på, sa presidenten.

Snakket om atomavtalen

BRØT STILLHETEN: President George W. Bush. Foto: AP/SCANPIX
BRØT STILLHETEN: President George W. Bush. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Bush snakket også om avtalen med Nord-Korea som ble inngått tidligere denne uka. Nord-Korea skal ifølge avtalen bremse ned atomprogrammet sitt mot å få sårt tiltrengt olje fra USA, som også på sikt skal oppheve handelssanksjonene mot landet samt fjerne det fra lista over terrorstater.

- Dette er et viktig første skritt, men Pyongyang må følge opp og gjøre det de sier de skal gjøre, påpekte presidenten, som gjentok at administrasjonen hans er overbevist om at Iran forsyner sjiamilits i Irak med våpen:

- Jeg kan si med sikkerhet at Quds-styrken, en del av den iranske regjeringen, har skaffet til veie de høyteknologiske bombene som har skadet våre styrker, sa president George W. Bush på årets første pressekonferanse.