Hvis Viggo Kristiansen ble frikjent

Er det på tide å fjerne juryordningen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juryordningen ble innført sammen med straffeprosessloven i 1887. Den skulle sikre at man skulle dømmes av legmenn, og ikke folk som sto himmelhøyt over den tiltalte i rang. De siste årene har juryordningen vært utsatt for harde angrep. Både i 1981 og i 1993 konkluderte offentlige utvalg med at ordningen burde avvikles, men juryen ble reddet av politikerne.

Mye av kritikken mot ordningen går på at vi ikke får vite hvorfor tiltalte blir dømt eller frikjent. Vi får ikke vite hvilke bevis juryen har vektlagt og hva de mener ikke holdt mål. Vi får ikke vite hvordan de har tenkt.

Trippeldrapssaken

er så oppsiktsvekkende at mange har et stort behov for å få informasjon. Det merker vi også på Dagbladet.nos forside. Mens vi venter på juryens kjennelse i dag, har vi rundt tusen treff på forsida i minuttet. Alle vil vite hva som skjer, akkurat når det skjer. Men etter at vi har svelget nyheten, kommer behovet for å forstå.

Det får vi ikke lov til.

Juryen begrunner ikke sine «ja» eller sine «nei». De skal heller ikke snakke med pressen om saken i ettertid, og det har aldri vært noen tradisjon for at pressen har jaktet på jurymedlemmer for å få informasjon fra dem. Noen vil hevde at juryens begrunnelse ligger i bevisene som er ført for retten. Men vi får aldri vite hva de har vektlagt. Hvilke bevis de mente ikke holdt mål. Hvor mange av dem som mente at de tiltalte skulle dømmes. Eller hvor mange som ville frifinne dem.

Det eneste vi får er «ja» og «nei».

Skrekkeksempelet

for en tiltalt må være å bli frifunnet i tingretten. Og deretter bli dømt uten noen begrunnelse i lagmannsretten. Da sitter personen med en skriftlig begrunnelse fra tingretten i hånda for at vedkommende er uskyldig, og prøver å forstå hva juryen egentlig har tenkt. Det får den domfelte aldri vite.

Når jeg setter meg ned med venner på en pub i helga, kommer helt sikkert samtalen til å dreie inn på trippeldrapet før eller seinere. Jeg har diskutert mange rettssaker over noen pils. Men det er ytterst få ganger jeg har diskutert juryordningen. Vi tror den fungerer så lenge folk blir dømt.

Men hva hvis Viggo Kristiansen ble frikjent?

Si din mening om juryordningen!