Hvistendahl beholder fallskjerm

I 1998 ble Finn Hvistendahl sparket ut av DnB med en fallskjerm på 10,8 millioner kroner. Summen skulle reduseres dersom Hvistendahl mottok inntekter fra annet arbeidsforhold. Men selv om han hadde en årsinntekt på om lag 4 millioner kroner i fjor, lar DnB Hvistendahl beholde hele fallskjermen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hemmelighet ble Finn Hvistendahl og DnBs tidligere styreformann Gerhard Heiberg enige om den gullkantede avtalen. Avtalen, som ble inngått rett etter at Hvistendahl fikk sparken, sikrer den tidligere banksjefen og nyutnevnte styreformannen i Orkla et millionbeløp.

Banken garanterer at uansett hvor mye Hvistendahl tjener, vil den ikke forlange å få tilbake fallskjermmillionene - så lenge pengene tjenes på konsulentoppdrag eller annen selvstendig næringsvirksomhet.

Tjente 4 mill.

Avtalen er aldri blitt offentliggjort, og rimer dårlig med DnBs offisielle informasjon om godtgjørelse til avsatte konsernsjefer. I DnBs årsrapporter presiseres to forhold som setter Hvistendahl-avtalen i et underlig lys:

En konsernsjef som får sparken før han fyller 60 år, har krav på tre års lønn.

Det skal forhandles om avkorting av bankens utbetaling dersom «han i denne perioden mottar inntekt fra annet arbeidsforhold».

Slike forhandlinger har aldri funnet sted mellom DnB og Finn Hvistendahl. Det til tross for at Hvistendahl i tida etter at han ble sagt opp 5. mai 1998, har hatt store inntekter.

I likningslistene for 1999 står Finn Hvistendahl oppført med en inntekt på 3969900 kroner.

Konsulentoppdrag

DnB ønsker ikke å svare på om Hvistendahls sluttavtale er blitt reforhandlet. Overfor Dagbladet bekrefter likevel Finn Hvistendahl at så ikke har skjedd, og begrunner det med at han har tjent sine penger på konsulentvirksomhet og styreverv.

- Jeg har vært selvstendig næringsdrivende. Etter at jeg hadde inngått fratredelsesavtalen, avklarte jeg med styreformannen (Gerhard Heiberg, red.anm.) at konsulentoppdrag ikke var omfattet av plikten til å gå inn i forhandlinger, sier han.

Hvistendahl har i tida etter at han ble oppsagt i DnB, hatt omfattende oppdrag for Norske Skog. Oppdragene har, ifølge ham selv, utgjort mer enn et halvt årsverk.

- Dette var ikke et arbeidsforhold som falt innenfor avtalen. Bare hvis jeg tok ansettelse, ville spørsmålet om avkorting bli aktualisert.

DnB avviser

DnBs informasjonsleder Geir Falkenberg avviser at bankens informasjon om sluttavtalen har vært misvisende.

- Det kan jeg ikke være med på. Er det å ha ulike konsulentinntekter et arbeidsforhold? spør han retorisk og legger til:

- Man er pliktig til å redegjøre for avtalens rammer i årsberetningen. Det er et krav jeg mener vi har ivaretatt.

FINN OG VINN: Finn Hvistendahls gylne fallskjerm fra DnB blir ikke redusert, til tross for at han ifjor tjente nær fire millioner kroner.